vestnik

Mineva 830 let od prve pisne omembe Lendave

Vestnik.si, 29. 12. 2022
Nataša Juhnov
Najstarejši pisni vir o Lendavi je darilna listina iz leta 1192.
Aktualno

Najstarejši pisni vir o Lendavi je darilna listina iz leta 1192, s katero je kraj prešel v oblast nemške rodbine Hohold, ki je leta 1272 sezidala prvi lendavski grad, v 14. stoletju pa se je rodbina preimenovala v družino Banffy. Ob obletnici je lendavski župan Janez Magyar na seji občinskega sveta nagovoril svetnike in izpostavil pomembnost nadaljevanja in nadgradnje bogate zgodovinske dediščine prednikov.

"Lendava je mesto s pestro in razgibano zgodovino, ki nas navdaja s ponosom in spoštovanjem do vseh, ki so jo soustvarjali. Na vseh nas - še posebej tistih, ki smo bili izbrani v najvišji organ upravljanja naše skupnosti - je, da z največjo mero širine in sodelovanja nadaljujemo in nadgrajujemo bogato zgodovinsko dediščino naših prednikov," je izpostavil lendavski župan. Nadaljeval je, da prvo pisno omembo mesta zaznamujejo kot leto rojstva, a da je splošno znano, da se je prebivalstvo na tisto območje naselilo že v bronasti dobi, o čemer govorijo tudi najdbe. "Te in mnoge druge gradnike naše žlahtne preteklosti skrbno varuje, neguje in razstavlja lendavski grad, katerega zgodovina je neločljivo povezana z mestom. Zato nam je lahko v toliko večje zadovoljstvo, da nam je po dolgih desetletjih uspelo rekonstruirati obzidje, s čimer smo utrdili brežino in hkrati ustvarili razgledno ploščad, ki odpira nove možnosti za nadaljnji preporod grajskih vsebin."

lendava, grad
Arhiv občine
Grad Doljne Lendave v XVII. st. na bakrorezu neznanega avtorja.


V svojem nagovoru je poudaril še, da mora skupnost pomembne prelomne pomnike nadaljevati in nadgrajevati. "Poznavanje tradicije, dediščine in ljudi, ki so jo oblikovali, je temelj kulture vsakega človeka in nuja vsake skupnosti, ki želi videti svojo jasno prihodnost," pravi Magyar. 

lendava prva-pisna-omemba-kraja