vestnik

(RAZMIŠLJANJE) Minilo bo

Adriana Gašpar, 27. 12. 2020
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zbiraj spomine, ker na stara leta od njih živiš, je stavek, ki ga ne bom nikoli pozabila. Je pravzaprav nauk, ki mi ga je dala sorodnica, ki šteje prek 90 pomladi, a je izredno mladostna.

V njej še vedno gori žar, v očeh pa ima iskrice, ko razlaga o pripetijah iz mladosti, o življenju, ki ji ni prizanašalo. A ni obupala, iz vsake bitke je prišla močnejša, s še bolj trdno hrbtenico, ki je ne zlomi noben režim, nobena bolečina.

Letos se je preselila v dom starejših, do takrat je vsa leta živela v hiši, ki sta jo zgradila s pokojnim možem, njeno veliko ljubeznijo, ki je pred leti umrl pred mojimi očmi, medtem ko nas je srečen, ker smo ga presenetili z obiskom, peljal na kosilo.

Pravi, da ji je dobro, da moramo tudi to preživeti, kot smo že marsikaj. Še vedno je zdrava, za kar je najbolj hvaležna, lepo skrbijo zanje, trenutno pa je pač tako, da je edina vez z zunanjim svetom telefon. Rada klepeta in vesela je vsakega klica. Predvsem pa veliko bere, knjige so jo vodile skozi življenje, zgodovino ima v malem prstu, o politiki lahko razpreda ure in ure.

In šele letos, šele zdaj, ko ne smemo nabirati novih spominov, razumem, kaj mi je nekoč želela povedati. To leto nam res ni ponudilo veliko možnosti, da bi ustvarjali spomine ob skupnih trenutkih s prijatelji, sorodniki, znanci ali neznanci. To leto je namenjeno temu, da preberemo stare spomine, jih razvrstimo v mape in se ob njih razvedrimo. Če imamo to srečo, se usedimo skupaj s tistimi, s katerimi lahko, in obujajmo spomine na pretekla leta, poslušajmo pesmi, ki nas spomnijo na lepe dogodke, preglejmo stare fotografije in potočimo kakšno solzo. Če življenje trenutno hoče, da ste sami, pokličite starega prijatelja, sorodnico in spomine obudite po telefonu. Če kdaj, imamo zdaj več časa. To smo si pravzaprav velikokrat želeli in zdaj, ko se je uresničilo, si spet želimo nekaj novega. Tako je v življenju, da velikokrat ne cenimo tega, kar imamo, ampak hrepenimo po nečem drugem. In ko to dobimo, se pojavi nova želja.

objem
unsplash
Fotografija je simbolična.

Še bo prišel čas, ko bomo nabirali nove spomine. Predstavljajte si trenutek, ko bo nevarnost mimo in boste po dolgem času spet lahko k sebi stisnili nekoga, ki ga zdaj močno pogrešate. Ali pa s prijateljem končno v najljubšem lokalu v miru spili kavo. Pa brez maske stopili k frizerju in se prepustili njegovim čudežnim rokam. Čutite mravljince po telesu ob močni želji? Še boljše bo, kot si trenutno zamišljate. Vrnili se bodo ti trenutki. Vse v življenju mine, tudi to bo.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
premislek spomini
Kaj zdaj berejo drugi