vestnik

Seznanjanje o dogajanju v zamejstvu in po svetu v matični domovini je pomembno

D. N., 23. 11. 2021
Vanesa Jaušovec
obisk ministrice Helene Jaklitsch v Pomurju
Aktualno

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je v sklopu vladnega obiska v Pomurju obiskala več ustanov, ki namenjajo posebno pozornost Slovencem v Porabju. Poleg Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota ter Škofije Murska Sobota je ministrica obiskala tudi našo medijsko hišo.

"Zdi se mi prav, da se seznanim z delom ustanov, ki se posebej skrbno ukvarjajo s Slovenci v Porabju ter jim namenjajo svojo pozornost. Želela sem videti trdno delo, požrtvovalnost in lep odnos vseh vas do naših rojakov oziroma do tega povezanega, enotnega narodnega, kulturnega in družbenega prostora," je dejala ob obisku in pohvalila redno poročanje o aktualnih dogodkih pri Slovencih v Porabju. Poudarila je tudi pomen ozaveščanja in seznanjanja o dogajanju v zamejstvu in po svetu v matični domovini, pri čemer imajo predvsem lokalni mediji ključno vlogo. 

helena-jaklitsch, ministrica-za-slovence-v-zamejstvu-in-po-svetu, obisk-vlade-v-pomurju
Vanesa Jaušovec
Obisk ministrice Helene Jaklitsch v Pomurju.

Ministrica, ki se je med obiskom sestala tudi s predstavniki Radia Murski val, je med pogovorom izpostavila, da morajo prioritete Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu pri reševanju položaja porabskih Slovencev temeljiti predvsem na gospodarstvu in jeziku, ki en brez drugega ne moreta. "Potrebno je poskrbeti, da se bo Porabje gospodarsko okrepilo, da bodo tudi tam možnosti za zaposlitev, da mladi ne bodo odhajali, temveč bodo dobili delovna mesta, ki jim bodo omogočila dostojno življenje. Slovenija je v zadnjih nekaj letih to bolj zaznala ali pa vsaj ozavestila. Druga pomembna točka pa je jezik. Nič ne pomaga ves gospodarski razvoj, če hkrati ne skrbimo za ohranjanje slovenske identitete, ki obstaja in se najbolj intenzivno ohranja ravno z jezikom, ta namreč omogoča najbolj intimno doživetje in razumevanje celotne zgodovine lastnega naroda," je poudarila. 

helena-jaklitsch, ministrica-za-slovence-v-zamejstvu-in-po-svetu, obisk-vlade-v-pomurju
Vanesa Jaušovec
obisk ministrice Helene Jaklitsch v Pomurju

Izpostavila je še, da si tudi na uradu želijo, da bi bila skrb, namenjena Slovencem v Italiji ali na Madžarskem, primerljiva skrbi, ki jo matična domovina namenja italijanski ali madžarski manjšini pri nas. "Kar pa na žalost ni. Zato je povezava Prekmurje - Porabje na obeh straneh izredno pomembna. Če ne, tako si vsaj predstavljam, se naši porabski Slovenci počutijo kot na otoku, okrog katerega ni nič. Če ta enotnost torej obstaja, čutiš, da pripadaš širši skupnosti, čutiš, da nisi prepuščen sami sebi, ampak si del slovenskega naroda, del celotne zgodovine, ki jo slovenska država nosi v sebi. Vse to daje tisto potrebno samozavest tako nam kot tudi Porabcem, da so radi Slovenci," je še sklenila. 

Vanesa Jaušovec
obisk ministrice Helene Jaklitsch v Pomurju
helena-jaklitsch urad-vlade-rs-za-slovence-v-zamejstvu-in-po-svetu