vestnik

Ministrstvo tudi o pobudi, da bi se devetošolci vrnili v šole teden dni kasneje

Vestnik, 19. 5. 2020
Marina Vrbnjak
Pouk poteka pod določenimi ukrepi.
Aktualno

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport je povedala, da učenci in dijaki v teh dneh opravljajo še zadnja ocenjevanja in se počasi, a zanesljivo približujejo procesu zaključevanja ocen in učnim obveznostim šolskega leta.

V ponedeljek je polovica vrtčevskih otrok vstopila v vrtce in ministrica ocenjuje, da je delo steklo dobro in ustrezno, vzgojitelji in ravnatelji pa so poskrbeli za izvajanje higienskih ukrepov. "Nekaj vrtcev je že sporočilo, da se bo po 1. juniju v vrtce vrnilo večje število otrok, zato bo potreben ponoven pregled in nova ocena smernic NIJZ," dodaja Kustečeva. Na današnji seji vlade bodo obravnavali tudi predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti vse do 30. junija. 

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci
Nataša Juhnov
Ponovno delo v šolah in vrtcih je po ocenah ministrice dobro steklo.

Pouk je dobro stekel tudi v osnovnih šolah, tako ministrica, nekaj zagat pa predstavljajo prostorski problemi, še posebej pri športni vzgoji in v podružničnih šolah. "Varnostno razdaljo je v teh fazah vzgojno-izobraževalnega procesa težko povsem zagotoviti, a vendar učitelji v največji meri skrbijo za upoštevanje varnostnih smernic," dodaja. Ob tem je še povedala, da je Združenje ravnateljev Slovenije na ministrstvo naslovilo pobudo, da bi se učenci 9. razredov v šole vrnili teden pozneje, kot je načrtovano. Torej ne 25. maja, ampak komaj 1. junija. Po drugi strani pa nekateri ravnatelji želijo, da se v šole vrnejo tudi 4. in 5. razredi, spet tretji pa, da pridejo v šole vsi učenci. "Kar lahko povem je, da bomo vse pobude skrbno pretehtali, tako z vidika aktualnih izkušenj, kot z vidika epidemiološke ocene stanja v državi, kot z vidika smotrnosti glede na strokovne smernice in kadrovske zmožnosti šol," komentira Kustečeva. 

Šolsko leto bodo dijaki uradno zaključili ta petek, prihodnjo soboto, 30. maja, pa jih čaka prvi maturitetni preizkus iz angleščine.

simona-kustec ministrstvo-za-izobraževanje ministrica