vestnik

Miškovo leto v Veliki Polani: Kranjec je iz malega človeka naredil velike ljudi

A. Nana Rituper Rodež, 10. 9. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Dušan Šarotar in Damjan Jaklin v Miškovih goricah. 
Aktualno

Letos se obeležuje 110. obletnica rojstva pisatelja in urednika Miška Kranjca. Poleg številnih dogodkov, ki so jih v Veliki Polani v tem letu že pripravili, se bodo pomembnega pisatelja in urednika spomnili tudi na predvečer njegovega rojstnega dne, 14. septembra. V petek v Domu krajanov pripravljajo znanstveni simpozij na temo Poetika, poetičnost in podoba v delih Miška Kranjca, sledila pa bo slavnostna akademija na Kranjčevi domačiji. Za kako pomembna dogodka gre priča tudi dejstvo, da potekata pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.


Petkovo dogajanje so predstavili na bratvi v Miškovih goricah, ki ležijo v Lendavskih goricah, kamor je iz prestolnice rad prihajal tudi Kranjec. »Tu še danes živijo ljudje, ki so Miška poznali, se z njim srečevali ali slišali o njem pripovedovati. O njem govorijo kot o dobrem človeku. Ne le o človeku, ki je napisal veliko književnih del in velja za slovenskega klasika, ampak o njem pravijo, da je bil dober kot kruh,« je med drugim povedal pisatelj Dušan Šarotar, ki je zasnoval petkov simpozij in ga bo tudi vodil.

e37a0043661f0841d3683b3a716fcaaa
A. Nana Ritupert Rodež
Damjan Jaklin in Dušan Šarotar v Miškovih goricah.


Tudi v Kranjčevih delih, napisal je več kot 50 romanov, črtic in zgodb se pojavlja kruh kot simbol miru, sočutja in tudi dobrote. Kranjec je pisal o malem človeku in v svojih delih zarisal panonsko dušo. Čeprav je pisal o prekmurskem človeku, in čeprav so bila njegova zgodnja dela zapisana tudi v prekmurskem narečju, pa se je zavzemal, da pisci piše v slovenskem knjižnem jeziku. Še vedno pa je ostalo, da pisatelje, ki prihajajo iz Prekmurja, kljub temu da pišejo v slovenskem jeziku, radi označujejo s terminom prekmurski pisatelji.


Damjan Jaklin: »Polančani smo ponosni na Miška, ki je znal iz malega človeka narediti velike ljudi.«


Na petkovem znanstvenem simpoziju bodo pisatelji, literati, literarni zgodovinarji in drugi strokovnjaki Kranjca, njegovo delo in družbene okoliščine osvetlili iz različnih vidikov. Dragica Haramija bo predstavila Kranjčevo kratko pripovedno prozo, Vladka Tucovič Ljudsko pesem v njegovi prozi, o podobi človeka in poetiki v Kranjčevi narečni pripovedni prozi bo spregovoril Franci Just, da Kranjec pravzaprav piše o ljudeh, ki so boljši od nas, pa bo razmišljala Valentina Smej Novak. Poleg tega pa se bosta očeta in življenja z njim spominjala njegova sinova Matjaž in Miško Kranjec.

3a47269ec6cb9564cad004a215a41ff4
A. Nana Rituper Rodež
Lendavske gorice, kamor je Miško Kranjec zelo rad zahajal.


e77f460dfb90b826e05e92571c1ff5fa
A. Nana Rituper Rodež
V Miškovih goricah so v ponedeljek opravili tudi 3. Miškovo bratev.

Sicer pa se v Veliki Polani v tem Miškovem letu, kot so ga poimenovali, z različnimi dogodki spominjajo pisatelja. Leto obeleževanj se je začelo z otvoritvijo knjižnice v polanski šoli, ki jo želijo poimenovati po Kranjcu, učenci so se v različnih projektih posvečajo raziskovanju Kranjčeve dediščine, skupaj z Območno izpostavo JSKD Lendava so pripravili literarni natečaj in izdali zbornik Strici so mi povedali. Kot je napovedal župan Damjan Jaklin pa bo oktobra potekal tudi tradicionalni pohod Po Miškovi poti, ki se enako kot Slovenska pisateljska pot začne ravno na Miškovi domačiji. Leto bodo sklenili z izdajo še neobjavljenega Miškovega romana. Župan pa zaključi: »Polančani smo ponosni na Miška, ki je znal iz malega človeka narediti velike ljudi.«

19ec7452416f630cae5f323cf53bdfc2
Janko Rath
Domačija Miška Kranjca, kjer je tudi začetek Slovenske pisateljske poti.

Miško Kranjec Miškovo leto Dušan Šarotar Lendavske gorice napoved simpozija