vestnik

Mitja Lainščak se po manj kot letu dni poslavlja z vrha državne znanstvene agencije

Rok Šavel, 4. 5. 2023
SBMS
Pomurcu je mandat prenehal z imenovanjem vršilke dolžnosti direktorice preoblikovane agencije.
Aktualno

Z imenovanjem vršilke dolžnosti nove Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) je Laniščaku prenehal mandat na čelu Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Vlada je na današnji seji imenovala Špelo Stres za vršilko dolžnosti direktorice Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS), in sicer do imenovanja novega direktorja ARIS, vendar največ za šest mesecev. Poteza je bila pričakovana in narekovana v skladu s spremembo zakona znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je prinesel temeljito preoblikovanje ARRS - agencije, ki razdeljuje znanstvene milijone, na čelu katere je od lanskega maja bil pomurski zdravnik in raziskovalec Mitja Lainščak. Petletni mandat se mu je tako z današnjim dnem predčasno iztekel, saj je vlada hkrati izdala odločbo o prenehanju njegovega mandata - ARRS namreč tako de facto več ne obstaja.


Špela Stres je bila doslej pomočnica direktorja za evalvacijo in kakovost na Institutu "Jožef Stefan" (IJS), pred tem pa dolgoletna vodja Centra za inovacije in prenos tehnologij na IJS. Dejavna je na področju podpornega okolja za inovacije, na področju zaščite in vrednotenja intelektualne lastnine, prenosa tehnologij in ustanavljanja odcepljenih podjetij ter vzpostavljanja finančnih mehanizmov za inovacije. Je članica upravnega odbora Evropskega sveta za inovacije (EIC), članica Strokovne skupine za ekonomski in družbeni vpliv raziskav in inovacij (ESIR) za DG R&I Evropske komisije in nacionalna delegatka na forumu za prenos znanja Evropske organizacije za jedrske raziskave (CERN). Doktorirala je iz fizike na Univerzi v Ljubljani in magistrirala iz prava na področju intelektualne lastnine na Univerzi v Torinu, so sporočili po seji vlade.


Več o ozadju dogajanja, o katerem smo pisali že pred meseci:

Tiha čistka Golobove vlade? Lainščaku so očitno šteti dnevi na čelu agencije, ki deli znanstvene milijone

mitja-lainščak arrs aris mandat vlada-rs