vestnik

Mitja Slavinec prejemnik državne nagrade za življenjsko delo na področju visokega šolstva

R.Š., 4. 10. 2023
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje
57. slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva
Aktualno

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je potekala tradicionalna že 57. slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Med prejemniki državnih nagrad je tudi pomurski akademik in bivši politik Mitja Slavinec.

Odbor za podeljevanje nagrad na področju šolstva je letos prejel kar 27 vlog, 17 med njimi za nagrado za življenjsko delo in deset predlogov za izjemne dosežke, podelil pa 7 nagrad. Nagrajence in ostale v dvorani je najprej nagovoril minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je izrekel spoštovanje vsem pedagoškim delavcem, še posebej tokratnim nagrajencem, in se zahvalil za njihovo delovanje, s katerim uresničujejo zaupanje v poslanstvo učitelja v širšem pomenu besede. »Poklici, ki so vezani na vzgojo in izobraževanje, so posebni v več pogledih. To so poklici, ki pomembno vplivajo na posameznike in posamezne generacije. Poleg tega, da so pedagoški delavci ključni nosilci prenosa znanja v družbi, imajo pomembno vlogo pri razvijanju življenjskih veščin in odnosov, potrebnih za razvoj in podporo otrokom ter mladostnikom. Gotovo niso le posredovalci znanj, ampak predvsem usmerjevalci in spodbujevalci otrok ter mladostnikov v učnem procesu. Pedagoški poklici so eni izmed tistih, kjer ima čas posebno dimenzijo. Vsak pedagoški delavec je namreč nenehno razpet med preteklostjo, ko posreduje znanja preteklih generacij, in prihodnostjo, saj otroke in mladostnike vzgaja ter izobražuje, da bi se lahko učinkovito soočali z izzivi v prihodnosti. Spoštovani nagrajenci! Vi ste tisti, ki ste s svojim trudom dokazali, da je vzgojno-izobraževalno delo umetnost in navdih. Želim si, da bodo vaše znanje, izkušnje in inovativnost navdih tudi mnogim drugim v izobraževalnem prostoru. Dovolite mi, da vam za prejeta priznanja iskreno čestitam, « je svoj nagovor zaključil minister Felda. Sledil je še nagovor predsednika Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva Borisa Aberška, ki je vsem nagrajencem čestital za njihove izjemne dosežke, se jim zahvalil, da so s svojim delom svetel zgled tudi ostalim sodelavcem v vzgoji in izobraževanju ter poudaril pomembno vlogo vseh pedagoških delavcev v družbi.

nagrade, šolstvo, cankarjev-dom
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje
57. slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva

Skupaj z ministrom Feldo sta podelila visoka priznanja. Prejemniki letošnjih nagrad so:


- dr. Dragica Pešaković, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva,
- mag. Ivan Lorenčič, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva,
- dr. Amalija Žakelj, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva,
- dr. Marjan Šimenc, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva,
- dr. Mitja Slavinec, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva,
- dr. Inge Breznik, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva,
- dr. Darko Zupanc, nagrada za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja.



Kot so navedli na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, ki je bila tudi predlagatelj v njegovem primeru, je priznanje njihovemu profesorju in raziskovalcu veliko priznanje fakulteti in Univerzi v Mariboru kot tudi širše, saj do sedaj v regiji ni bilo veliko prejemnikov tovrstnih nagrad. "Profesor Slavinec svoje pedagoško delo udejanja kot pomembno in plemenito poslanstvo prenašanja znanja na mlade. Spodbuja jih h krepitvi ustvarjalnosti, kreativnosti in razvijanju raziskovalnega duha. S svojim delom je pustil globoko sled na celotni izobraževalni in družbeno politični vertikali - tako po strokovni kot organizacijski plati. Posebej velja izpostaviti njegovo delo z nadarjenimi učenci in dijaki, kjer je ponekod opravil tudi pionirsko delo, kot npr. pri mladinskem raziskovalnem delu ali raziskovalnih taborih, študentom pa pomaga tudi preko vodenja dveh izobraževalnih fundacij. Je ustanovni predsednik številnih organizacij, med njimi Pomurske akademsko znanstvene unije Pazu in Astronomskega društva Kmica. Je pobudnik in nosilec številnih študijskih predmetov, od temeljnih znanstvenih do različnih aplikativnih, s čimer je oral ledino inovativnemu področju raziskav in izobraževanja ter s tem pomembno prispeval pri prenosu znanja v prakso. Njegovo zagnano mentorsko delo se kaže tudi v uspehu njegovih študentov na različnih področjih, vključno pri doseganju prestižnih študentskih nagrad. V sistemu SICRIS ima zavedenih 1191 objav, 530 čistih citatov, 36 izvirnih znanstvenih člankov, dva univerzitetna učbenika in 32 samostojnih strokovnih sestavkov ali poglavij v monografskih publikacijah. Prav tako pa je avtor in soavtor 53 srednješolskih, osnovnošolskih in drugih učbenikov, kar le še poudarja njegovo vsestranost in produktivnost," so sporočili ob prejemu priznanja.

Fakulteta za naravoslovje in matematiko
Veliko priznanje za pomurskega akademika in bivšega politika.
mitja-slavinec nagrade šolstvo