vestnik

Mlada umetnica ustvarja nakit iz recikliranih materialov

Ines Baler, 14. 8. 2019
Ines Baler
Ivona Maslak Grah, Vona Design, nakit iz recikliranega materiala, Murska Sobota Fotografija Ines Baler
Aktualno

Ivona Maslak Grah se je pred dvema letoma iz Našic zaradi ljubezni preselila v Mursko Soboto. Takrat je začela ustvarjati modne dodatke iz recikliranih materialov.

»Rada imam take stvari in mi je škoda, če moram kaj vreči v smeti. Ročno izdelan in enostaven nakit, ki pristoji vsem oblačilom, mi je všeč. Idejo sem dobila že doma, ko pa sem prišla v Prekmurje, sem našla tudi čas za ustvarjanje,« pojasnjuje magistrica uporabne umetnosti.


Na lesene plošče najprej nalepi različne oblike in vzorce blaga, ki jih najpogosteje najde v mamini ali babičini omari, nato pa je to treba še razrezati, pobrusiti in dokončati. Prvo fazo izdelovanja Maslak Grahova naredi v stanovanju, večje in bolj »umazane« postopke, kot jim sama pravi, pa opravi na Goričkem pri moževi babici. Nakit je sprva izdelovala zgolj zase, nato pa so zanimanje zanj izrazili tudi drugi. Ustvarja verižice, prstane, uhane, broške, njeni zadnji izdelki pa so sponke za lase s pentljo. »Nečakinja je želela, da ji naredim nekaj za lase, kasneje pa je to postalo priljubljeno tudi pri drugih strankah,« pove sogovornica. Ker je sama navezana na naravo, so njeni najljubši vzorci blaga povezani z rastlinami ter nežnih, naravnih barv. Se je pa začela prilagajati trendom, tako da nastajajo tudi bolj živahni izdelki. Predvsem rdeča in rumena sta priljubljeni pri tistih, ki povprašujejo po izdelkih, ki nosijo ime Vona Design, pristavi. Niso pa to le izdelki za ženske in deklice, po njenih metuljčkih namreč večkrat posežejo tudi moški.

»Udeležujem se sejmov, za zdaj predvsem v Murski Soboti, predstavljam pa jih tudi prek družbenih omrežij. Naletela sem na številne pozitivne odzive, ljudje cenijo ročne izdelke, a se hitro vse konča pri denarju. Zavedam se tega, ampak če upoštevaš, koliko dela in truda vložiš v neko delo, je to vredno. Sama ne postavljam visokih cen, saj si želim, da so stvari dostopne čim več ljudem. Poleg tega pa so to izdelki iz recikliranega materiala in želim si, da se o tem ozavešča,« pojasnjuje sogovornica. Po njenem mnenju so ljudje o ponovni uporabi in recikliranju še kar ozaveščeni, vendar predvsem otroci in mlajše generacije. »Pri starejših je drugače, tam so vzgoja, družba in način odraščanja že naredili svoje. Otroci in prihodnje generacije pa so, kar je dobro. Ker če bomo dalje živeli, kot ta trenutek živimo, ne bomo dolgo.«


Kreativno žilico je Ivona Maslak Grah imela že v otroštvu. Rada je imela ročna dela, v šoli se je udeleževala različnih delavnic, kasneje se je v tej smeri tudi izobraževala. Obiskovala je srednjo umetniško šolo v Osijeku, nadaljevala pa na akademiji uporabnih umetnosti na Reki. Ukvarja se tudi s slikanjem portretov, figur telesa, rastlin. »To slikam najraje, saj to povezujem z življenjem in se s temi motivi tudi vsakodnevno srečujem,« dodaja. Počne različne stvari, je tudi prostovoljka na otroških taborih, skrbi za krašenje kakšnih prireditev in pri svojem delu pogosto opazi, da veliko ljudi nima potrebe po ustvarjanju. »Sprašujejo me, zakaj to počnem, kako se mi da, kaj mi je tega treba. Jaz jim odgovarjam, da vsak uživa v nečem, jaz sem se pač našla v tem. To mi je v veselje, tako kot slikarstvo. Sicer pa menim, da umetnost ni samo stvar ustvarjalnosti, ampak tudi način razmišljanja, doživljanja družbe in ljudi,« razlaga.


K širjenju in predstavitvi izdelkov širšim množicam sodi tudi fotografiranje. Maslak Grahova tudi to počne sama, med drugim je dve leti študirala fotografijo in ima kar precej znanja o tem. »Ko se sprehajam po okolici, imam v torbi vedno nekaj izdelkov. Večkrat grem v soboški park in tam nastane kar veliko fotografij,« pripoveduje. Na sprehodih najde tudi veliko vejic, s katerimi v teh poletnih mesecih popestri cvetlične lončke. »To me je spomnilo na morje, kjer sem vedno nabirala vejice, ki jih je naplavilo morje,« dodaja. Je pa umetnico ob prihodu v Mursko Soboto presenetilo število ustvarjalcev in navdušencev nad ročnimi deli v Prekmurju. Na sejmih si sedaj večkrat krajšajo čas, se spoznavajo in drug drugega spodbujajo za nadaljnje ustvarjanje.

nakit reciklaža umetnica