vestnik

Mladi gasilci so pet dni taborili v Bodislavcih

Jože Žerdin, 14. 7. 2018
Jože Žerdin
Zaključna slovesnost ob 45. gasilskem taboru v Bodislavcih.
Aktualno

Gasilska zveza (GZ) Ljutomer je letos 45. po vrsti v naravnem okolju v Bodislavcih pri Mali Nedelji pripravila poletni tabor za mlade gasilce. Idejni vodja tabora je bil častni poveljnik GZ Ljutomer Stanko Hunjadi, v vseh teh letih pa se ga je udeležilo mnogo gasilcev, ki so sedaj na vodstvenih mestih v posameznih gasilskih društvih. 

Letos je bilo na taboru 98 mladih gasilce, vse od pionirjev do mladincev. Ti so pet dni preživeli ob spoznavanju gasilskih veščin, naučili so se raznih iger in spoznavali delo gasilcev in drugih reševalcev v okviru zaščite in reševanja. Vodila ga je Mateja Hunjadi, potekal pa je na prostoru, ki je namenjen za zaščito in usposabljanje v občini Ljutomer. Mladina in šestnajst mentorjev je pet dni preživelo v velikih šotorih, na športnem igrišču in v naravi. Vključevali so sev različne delavnice, kjer so si med drugim pridobivali osnovno gasilsko znanje ter nekaj več izvedeli o zgodovini gasilstva. Spoznali so tudi pomen prve pomoči in se vključili v delavnice vezanja vozlov.


58c0dd059a3894fc0a2f7cde1cc50315
Jože Žerdin
Zaključna slovesnost ob 45. gasilskem taboru v Bodislavcih.


9f9716dec9dce36fcb78997f48cc8a1b
Jože Žerdin
Prve zametke vsakoletnega tabora za mlade gasilce je pred 45 leti dal častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi.


Leonardo Markovič, namestnik poveljnika GZ Ljutomer, jim je predstavil gasilne aparate, obiskali so jih predstavniki Športne zveze in Mladinskega centra Ljutomer. Na taboru so spoznali tudi delo policistov, ki so jim predstavili policijska vozila, opremo in pomen dela, ki ga opravljajo na cestah in varovanju državne meje. S pomočjo radioamaterja so na taboru lovili lisico. Ob večerih pa so si zakurili gasilski taborniški ogenj. Za ohlasitev pa so poskrbeli z obiskom Bioterm v Mali Nedelji.

Ob zaključku letošnjega 45. gasilskega tabora je potekala zaključna slovesnost, na kateri so se mladim pridružili nekateri gasilci, predsedniki in poveljniki iz posameznih gasilskih društev ter starši. Med mlade gasilce sta prišla tudi županja občine Ljutomer mag. Olga Karba in predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus. Spregovorila sta o pomenu tovrstnih gasilski taborov, sicer pa so v GZ Ljutomer zadovoljni, da skrbijo za vse generacije, od veteranov, pionirjev in mladincev. Prav 45. gasilski tabor je lep dokaz, kako GZ skupaj z občino skrbi za mlade gasilce in jim pomaga, da se vključijo v gasilska društva.

e8014c59a40b553bc6496ceffb0d1b99
Jože Žerdin
Zaključna slovesnost ob 45. gasilskem taboru v Bodislavcih.



Za udeležence zaključne prireditve so mladi pripravili pester kulturni program, v katere sta se prepletala pesem in ples. Predstavljen je bil tudi stenski časopis v obliki rib o gasilstvu. Da je tabor potekal tako, kot mora, so pri izvedli pomagali bližnja gasilska društva, Policijska postaja Ljutomer, Rdeči križ Ljutomer, občina Ljutomer in drugi. Namen tabora je bil namreč v tem, da mladi pridobijo gasilske veščine, obenem pa tudi pridobivanje novih poznanstev in prijateljstev.

Jože Žerdin
Mladi gasilci so pet dni taborili v Bodislavcih.
gasilski tabor Bodislavci GZ Ljutomer