vestnik

Mladim kmetom na voljo sredstva za zagon kmetije

Vestnik.si, 6. 2. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je razpisalo nova nepovratna sredstva mladim kmetom za pomoč za zagon oziroma prevzem kmetije. Sredstva v višini 10,5 milijona evrov so na voljo iz nepovratnih sredstev Programa razvoja podeželja 2014-2020, vlogo pa lahko kandidati oddajo med 22. februarjem in vključno 15. junijem.

Upravičenci nepovratnih sredstev iz sedmega javnega razpisa so mladi kmetje med 18. in 40. letom starosti, ki imajo ustrezno poklicno znanje in usposobljenost, podpora pa se dodeli kot pavšalna pomoč v obliki nepovratne finančne pomoči in bo izplačana v dveh obrokih - prvi obrok v višini 70 odstotkov, drugi pa v višini 30 odstotkov dodeljenih sredstev.

Pogoj za izplačilo vseh sredstev je izpolnjevanje predpisanih obveznosti in izpolnitev vseh razvojnih ciljev iz poslovnega načrta, ki ga morajo kandidati priložiti vlogi na javni razpis. Ta je razdeljen v dva sklopa. Znesek podpore v sklopu A znaša 45 tisoč evrov na upravičenca, v sklopu B pa 18.600 evrov na upravičenca. 

nepovratna-sredstva mladi-kmetje zagon-kmetije