vestnik

Mladi raziskovalci na sprejemu pri predsedniku države

Vestnik, 28. 6. 2021
OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici
Prejeta priznanja
Aktualno

V Vili Podrožnik je potekala slavnostna zaključna prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine, v sklopu katerega so na pobudo predsednika RS Boruta Pahorja mladi zgodovinarji v šolskem letu 2020/2021 raziskovali na temo Osamosvajanje Slovenije in dogajanje v mojem kraju. Program izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Na prireditvi se je zbralo več kot 120 učenk in učencev ter njihovih mentoric in mentorjev iz vse Slovenije, katerim sta predsednik Pahor, častni pokrovitelj programa v šolskem letu 2020/2021, in Nadja Terčon, predsednica Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri ZPMS, podelila priznanja za njihovo raziskovalno delo in zaključne naloge. Zbrane je uvodoma pozdravila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

zgodovinarji, mladi-raziskovalci, borut-pahor
OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici
Slavnostna zaključna prireditev programa Mladi raziskovalci zgodovine

Program se izvaja že 52 let in vrsto let se ga udeležujejo tudi učenci OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, ki posegajo po najvišjih priznanjih. Ob 30-letnici nastanka samostojne in neodvisne države Republike Slovenije so trije učenci iz 9. razreda Uran Čuš, Nika Lovrec in Tanja Gomilšek raziskovali dogodke v času osamosvajanja na območju Gornje Radgone, Radencev in Svetega Jurija ob Ščavnici. "Pri raziskovanju jim je bilo v veliko pomoč gradivo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Za raziskovalno delo so učenci prejeli zlato priznanje," je povedala njihova mentorica Anita Zelenko.

mladi-raziskovalci borut-pahor