vestnik

(Mladi skupaj proti sovražnemu govoru na spletu) Križevski osnovnošolci med zmagovalci natečaja

Vestnik.si, 21. 12. 2022
Služba vlade za digitalno preobrazbo
Križevski osnovnošolci so se udeležili sprejema pri ministrici.
Aktualno

Služba vlade za digitalno preobrazbo je izvedla natečaj Mladi skupaj proti sovražnemu govoru na spletu, s katerim so želeli ozaveščati osnovnošolce o problematiki sovražnega govora.

Mladi so tematiko osvetlili z umetniškimi in kreativnimi izdelki v digitalni obliki. Izdelke je ocenila in pregledala petčlanska komisija, ki je upoštevala izvirnost, kreativnost vsebine, dovršenost izdelka, kakovost vizualnega prikaza in vključene izobraževalne vsebine na temo sovražnega govora na spletu. 

Komisija je izbrala deset najboljših izdelkov, med njimi je bil tudi tisti, ki so ga pripravili učenci Osnovne šole Križevci. Izabela Šteiner, Zala Domanjko, Etien Špindler in Jasmina Hanžekovič so izdelali strip v slikah. Sledilo je glasovanje z deljenjem všečko in tako so bili tudi znani zmagovalci. Eden teh je prav križevska šola. Največ všečkov je sicer dobil še video Hero, ki so ga posneli učenci II. osnovne šole Celje in izdelek Govor je kot roka, avtorice iz Osnovne šole Draga Bajca Vipava, podružnične šole Podnanos. 

sovražni-govor, natečaj, oš-križevci
Služba vlade za digitalno preobrazbo
Izdelek osnovnošolcev iz OŠ Križevci.

Zmagovalce sta v torek sprejela ministrica Emilija Stojmenova Duh in reper Emkej. "Ker zaznavamo vedno večjo potrebo po tem, da mlade opremimo z ustreznimi znanji, kaj sovražni govor je, kako ga prepoznamo in kako lahko proti njemu ukrepamo sami, smo s pomočjo nagradnega natečaja želeli osnovnošolce spodbuditi, da razmislite, kaj vam sovražni govor pomeni in kako ga občutite," je povedala ministrica. Emkej pa je dodal, da lahko besede bolijo, zato je še toliko bolj pomembno, da smo prijazni eden do drugega.

oš-križevci natečaj sovražni-govor