vestnik

Mladi virtuozi premikajo meje 

A. Nana Rituper Rodež, 13. 7. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Uroš Mijošek.
Aktualno

Na koncertu v Glasbeni šoli v Murski Soboti so se predstavili mladi glasbeniki, ki so se udeležili 25. poletnega glasbenega tabora Glasbene mladine Slovenije. Pianisti, violisti in skladatelji so zaigrali na svoje inštrumente, se povezali v duete ali komorne zasedbe, nekaj skladb, ki je nastalo ravno tu, pa je včeraj doživelo svojo krstno izvedbo.

Mladi glasbeniki iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, skupaj jih je 24, na poletnem glasbenem taboru delujejo v treh razredih, za klavir pri profesorju Aleksandru Serdarju, v razredu viole pri profesorici Maji Rome ter v razredu kompozicije pri Dušanu Bavdku in Nenadu Firštu, vsi so ugledni profesorji ter priznani glasbeniki in virtuozi, ki so pripravljeni v počitniškem času svoje znanje predajati mladim nadarjenim in nadebudnim glasbenim ustvarjalcem.


1637dbf6a49b115d8dcc834fb0a5fb97
A. Nana Rituper Rodež
Glasbeniki se povežejo v duete ali različne komorne zasedbe.


Glasbeniki inštrumentalisti izpopolnjujejo svoje znanje pri posameznem profesorju, v skladateljski delavnici skladajo na določeno temo. Izbrali so nekaj tonov v določenem zaporedju, iz katerih skladatelji skušajo naredili minutno skladbo, iz te pa lahko morda nekoč nastane tudi obsežnejše glasbeno delo. Poleg tega pa se vsi udeležujejo tudi predavanj, letos so posvečena zborovski glasbi ter interpretaciji in razumevanju sodobne glasbe. Predvsem pa gre na taboru za povezovanje in sodelovanje skladateljev in glasbenikov, glasbeniki se tako povezujejo v različne duete in komorne zasedbe, poleg tega pa glasbeniki izvajajo nove skladbe skladateljev, ki so jih napisali prav na tem taboru in za to priložnost.


Vodja tabora Uroš Mijošek, iz zveze Glasbena mladina Slovenije, je povedal, da gre za glasbeni tabor, ki deluje po principu odprtih vrat, da se ga lahko udeležijo vsi, ne glede na stopnjo dosežene izobrazbe, predvsem pa je pomembno, da se povezujejo, sodelujejo in tudi preizkušajo na novih področjih, tako na primer tudi pianisti ali violisti skladajo. Pri tem pa ohranjajo butičnost in stremijo k temu, da imajo udeleženci več individualnega pouka pri profesorjih. Najdragocenejše pa je to, pravi Mijošek, da so vsi glasbeni ustvarjalci pri procesu nastajanja skladbe skupaj, da sodelujejo, da se o interpretaciji tudi pogovarjajo.

f2012fa10ac9f43aa5546b8e81c5a8f6
A. Nana Rituper Rodež
25. poletni glasbeni tabor Glasbene mladine Slovenije v Murski Soboti.

Poletni glasbeni tabor Glasbene mladine Slovenije v Murski Soboti poteka že peto leto, tu pa ostajajo, ker imajo izjemno dobre pogoje za delo. Tudi danes ob 20. uri se bodo predstavili v koncertni dvorani Glasbene šole Murska Sobota.

A. Nana Rituper Rodež
Mladi violisti so prvič nastopili skupaj, z njimi mentorica Maja Rome.
Glasbena mladina Slovenije poletni glasbeni tabor Uroš Mijošek mladi glasbeniki