vestnik

(Mladinska izmenjava) Mladi iz petih držav so se učili o aktivnem državljanstvu

Vestnik.si, 28. 8. 2022
Arhiv Društva Elu
Mladinska izmenjava v Markovcih.
Aktualno

Pomemben del projekta je bilo tudi spoznavanje različnih kultur, učenje strpnosti in spoštovanje drugačnosti

V Markovcih so gostili mladinsko izmenjavo v okviru projekta YOUth in the MOVE. Udeleženci – sodelovali so mladi iz Slovenije, Litve, Portugalske, Italije in Bolgarije – so prebivali v Peterlougu in enajst dni razvijali različne tehnike neformalnega učenja, ideje, se naučili živeti in delati kot majhna skupnost.
Vsako jutro so začeli s povzetkom prejšnjega dne, kjer so udeleženci imeli možnost prispevati ideje ali predlagati spremembe. Sledile so spoznavne in energijske igre, s katerimi so se učili eden od drugega, se spoznavali med sabo in tudi same sebe. 

izmenjava, markovci, erasmus+
Arhiv Društva Elu
Mladinska izmenjava v Markovcih.

Velik poudarek projekta je bil na demokraciji. Mladi so se učili in razkrivali različna področja, kjer se lahko aktivno vključujejo v lokalne in državne aktivnosti in prispevajo k izboljšanju pri pomembnih odločitvah. Udeleženci so se spoznali z različnimi tehnikami učenja, vodenja in prispevanja posameznika k skupini.
Pomemben del projekta je bilo tudi spoznavanje različnih kultur, učenje strpnosti in spoštovanje drugačnosti. Vsak večer so zaključili s predstavitvijo držav, pri čemer je vsaka država imela priložnost, da predstavi zanimivosti, tradicionalne plese, igre in kulinariko svoje države. 

izmenjava, markovci, erasmus+
Arhiv Društva Elu
Mladinska izmenjava v Markovcih.

Udeleženci so obiskali tudi Mursko Soboto, kjer so najprej imeli priložnost raziskati mesto skozi igro iskanje zaklada, preostanek dneva pa so preživeli v mestnem kopališču, kjer so tudi odplesali flash mob.
"Udeleženci so odnesli veliko novih izkušenj, idej in poznanstev. Erasmus+ program mladim ponuja priložnost mednarodne učne izkušnje, ki jih opremi z znanjem in veščinami za njihovo prihodnost. Žal pa so pri nas te aktivnosti še vedno premalo poznane in se jih mladi še premalo udeležujejo. Delamo pa na tem, da aktivnosti čim bolje predstavimo in mlade motiviramo, da izkoristijo priložnosti, ki jim ponuja program," so zapisali organizatorji iz Društva ELU. 
izmenjava markovci mednarodna-izmenjava društvo-elu