vestnik

Mladoletnikoma zasegli 38 kosov pirotehnike: "Edina zanesljiva preventiva je neuporaba"

Vestnik.si, 18. 12. 2023
M. S.
Novinarska konferenca.
Aktualno

Pred prihajajočimi prazniki policisti opozarjajo na previdno in uvidevno uporabo pirotehnike.

"Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z izvedbo preventivnih in represivnih aktivnosti poda prispevek k preprečevanju negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov," je današnjo novinarsko konferenco pričela Suzana Rauš, samostojna policijska inšpektorica. Tudi letos namreč sodelujejo v projektu Bodi zvezda, ne meči petard, novinarsko konferenco pa so pripravili, da bi opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov ter pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.

petarde, pokanje, pums, novinarska-konferenca
M. S.
Na novinarski konferenci so spregovorili Milan Nemeš, Tadej Zelko, Ana Marija Žnidarič in Boštjan Sedonja.

Samostojni policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota Boštjan Sedonja je poudaril, da bodo policisti tudi letos pozivali k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike, da bodo prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez nepotrebnih poškodb. "Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh," izpostavlja Sedonja. Policisti sicer odsvetujejo vsakršno uporabo pirotehnike. Če ste med tistimi, ki se uporabi pirotehnike ne morete upreti, pa Sedonja svetuje, da izdelke uporabljate varno, pri tem pa upoštevate veljavne zakonske omejitve.

Pri nas je pirotehnične izdelke, katerih glaven učinek je pok, torej kategorije F1, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, in še to samo starejšim od 14 let. Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja, pri čemer jih morajo otroci uporabljati pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Pri tem poudarjajo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

Njihova uporaba je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za cestni in potniški promet ter na površinah za javna zbiranja.

Policija bo tako izvajala poostren nadzor v bližini šol, na javnih prireditvah in na ostalih mesti, kjer bi lahko prišlo do preprodaje ali uporabe pirotehničnih izdelkih.

Mladoletnikoma zasegli pirotehnične izdelke

12. decembra so policisti med kontrolo parka v Radencih imeli v postopku dva mladoletnika. V postopku so jima zasegli 38 prepovedanih pirotehničnih izdelkov, zoper njiju bodo uvedli tudi postopek o prekršku in podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ljutomeru. 

pok
PU Murska Sobota
Zaseženi pirotehnični izdelki.

V času med 1. decembrom 2022 in 10. januarjem 2023 so sicer policisti Policijske uprave Murska Sobota prejeli 13 prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev. Ugotovljeni sta bili dve kršitvi Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih, ob tem pa so zasegli 410 pirotehničnih izdelkov.

V obdobju od 1. do 16. decembra 2023 so policisti prejeli dve prijavi, vendar ob prihodu na kraj niso zaznali pokanja pirotehničnih izdelkov. 

"Edina zanesljiva preventiva je neuporaba"

Milan Nemeš, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice v Murski Soboti, je predstavil, do kakšnih poškodb lahko pride in kako v teh primerih ravnati. V zadnjih letih je moč opaziti upad poškodb zaradi pirotehnike, vendar opozarja, da to ne pomeni, da jih ni. "Edina zanesljiva preventiva je neuporaba," pravi Nemeš in dodaja, da še v tem primeru lahko pride do poškodbe, če se nahajamo v bližini pokanja. 

V desetih letih gasilci posredovali trikrat

Tadej Zelko iz Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota je opozoril, da ob nepravilni uporabi pirotehnike lahko pride do požara. V zadnjih desetih letih so posredovali trikrat, dvakrat od tega so zagorele ciprese, enkrat pa lopa. "Preventiva, uporaba kvalitetnih proizvodov ter uporaba raket in baterij izven objektov," tako Zelko in doda še, da imajo v teh časih povečano pripravljenost. 

Največ povoženih in pogrešanih živali v obdobju novega leta 

Živali ne poznajo koncepta praznovanja, zato poki predstavljajo nevarnost za živali, je pripovedovala Ana Marija Žnidarič iz Društva za zaščito živali Pomurja. Izpostavila je, da je pomembno, da žival ni sama, več o tem, kako zaščiti živali, pa lahko preberete na tej povezavi. 

M. S.
Novinarska konferenca.
pirotehnika policija