vestnik

Mleko se prodaja ceneje kot voda  

Janko Votek, 6. 7. 2018
Miroslav Slana - Miros
Mleko se še zbira, prodaja pa se ceneje kot voda.
Aktualno

Slovenija ima najnižje odkupne cene mleka v Evropi

Že dober teden je od tega, ko so predstavniki govedorejskih društev v Murski soboti razpravljali o problemih govedoreje v Pomurju. Branko Buček, predsednik Zveze govedorejskih društev nam je povedal, da se rejci krav molznic ponovno ukvarjajo z odkupnimi cenami mleka, namesto z razvojem panoge. Slovenija je pri odkupnih cenah na repu evropskih držav, za njo sta le Litva in Latvija. V Sloveniji cena že dobro leto stagnira na 28,6 centa za kilogram mleka z 4,2 odstotka maščobe in 3,4 odstotke beljakovin. V Nemčiji je bila aprila odkupna cena 39,4 centa, v zadnjih dveh mesecih pa je padla za dobre tri cente; a se po napovedih ne bo spustila pod 35 centov. Podobne so tudi cene v sosednji Avstriji, v Italiji pa odkupna cena presega 35 centov. Za Slovenijo izredno pomembne so tudi odkupne cene v sosednji Hrvaški. Tam se gibljejo med 32 in 33 centi. Kljub solidni ceni je Hrvaška edina, ki je proizvodnjo mleka v zadnjem letu zmanjšala za 1,2 odstotka, pri nas pa se je približno za toliko povečala. Trenutne cene tako imenovanega spot mleka se gibljejo med 35 in 36 centi in ne kažejo znakov strmega padanja, kot se je to poskušalo predstaviti pomurskim kmetom.


c956783667c403a1591b2ca89e4cca6b
Foto:juhnov
Večina proizvajalcev mleka kooperantov radgonske zadruge si je za mleko našla tujega kupca.


Razlike med maloprodajnimi cenami trajnega mleka v naših trgovinah in evropskih trgovinah so približno enake. Tudi akcijske cene pri diskontnih trgovcih v Nemčiji in Avstriji so na ravni naših. Zato je vprašanjenaših kmetov, zakaj so odkupne cene pri domačem mlekarju tako nizke, upravičeno. Z vztrajanjem na tem, da z odkupno ceno še vedno pokrijejo stroške prireje, se kmetje ne morejo strinjati, je izpostavil Franc Kučan. Zato ne preseneča, da se vse več domačega mleka proda na italijanski in v zadnjem letu tudi na hrvaški trg. Radgonska zadruga je soboški mlekarni obrnila hrbet ravno zaradi nizkih odkupnih cen in zdaj mleko neposredno in posredno prodaja na hrvaški trg po ugodnejših odkupnih cenah. Obseg odkupa mleka in prodaje povečuje tudi konzorcij zadrug, v katerem ima vodilno vlogo kranjska Sloga.

9380f38a9667de22eda2d414e6a1b25e
Nataša Juhnov
Kmetje skrbijo za kakovost mleka tudi z vključevanjem v ukrep dobrobit živali. Toda na trgu skorajda ni mlečnega izdelka z oznako izbrana kakovost, in ne kmetije ali kmetij, ki so mleko proizvedle.

cene mleka