vestnik

Na Otoku ljubezni pri dvigovanju mlina iz Mure prišlo do neljubega dogodka

Vestnik.si, 8. 10. 2022
Vestnik.si
Mlin na Muri v Ižakovcih.
Aktualno

Mlin dvigujejo iz vode z velikimi dvigali.

Konec septembra smo poročali, da se mlin na Muri v Ižakovcih ponovno potaplja. Kot so nam takrat potrdili v ZTKŠ Beltinci, bodo po padcu vodostaja reke Mure začeli z dodatnim črpanjem vode iz velikega čolna ali kumpa, šele nato bodo mehanizem spravili iz vode.

mlin-na-muri, ižakovci
Vestnik.si
Mlin na Muri v Ižakovcih.

Reševanje oziroma dvigovanje mlina na prosto z dvigali se je že začelo, pri tem pa je prišlo do neljubega dogodka. Kot je razvidno s fotografij, ki smo jih prejeli v uredništvo, je mlin po vsej verjetnosti med dvigovanjem padel z dvigal. Za dodatne informacije smo poklicali ZTKŠ Beltinci, kjer zadeve niso želeli komentirati, zato smo se obrnili še na župana Občine Beltinci Marka Viraga. Ta dogodka prav tako ni želel komentirati, povedal je le, da se mlin rešuje ter da reševanje ni enostavno, saj veliki čolni oziroma kumpi tehtajo kar nekaj desetin ton in je treba biti pri tem zelo previden. "En del pa se je že rešil," je še dodal.

mlin-na-muri, ižakovci
Vestnik.si
Mlin na Muri v Ižakovcih.

Ižakovski plavajoči mlin ima oba čolna oziroma kumpa na vodi in ničesar na obrežju. Na večjem oziroma brežnem kumpu stoji celotna stavba, na njem je tudi nosilec osi za pogonsko koli, na manjšem oziroma navodnem kumpu pa je nosilni steber za pogonsko leseno os in pogonsko kolo. Kump je iz hrastovega in macesnovega lesa, stebri in nosilci so iz hrastovega lesa, mostnice ob straneh in dno kumpa pa iz macesnovega lesa. 

Vestnik.si
Mlin na Muri v Ižakovcih.
mlin-na-muri Ižakovci