vestnik

Delo v Avstriji med epidemijo: Mnogi morajo na pot prej

Andrej Bedek, 11. 2. 2021
Jure Zauneker
Zastoji na meji z Avstrijo
Aktualno

Čezmejni delavci se morajo poslej enkrat tedensko registrirati v spletni aplikaciji in na meji predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedmih dni.

Čezmejni delavec iz Občine Puconci se je v sredo zjutraj ob 4.40 kot običajno odpravil na delo v Avstrijo v eno od podjetij za montažo in proizvodnjo kovinskih konstrukcij. Kot vsak delavnik je nameraval mejo prestopiti na Cankovi, vendar ga je pred vstopom v državo ustavil avstrijski vojak. To se mu je v osmih mesecih, kolikor je zaposlen v severni sosedi, zgodilo zelo redko. Običajno na cankovskem mejnem prehodu ni bilo avstrijskih varnostnih organov. Vojak je od njega zahteval dokazilo o negativnem izvidu testa na novi koronavirus, kar je odslej eden od pogojev, ki jih mora izpolniti delavec migrant za prestop meje z Avstrijo.

Gederovci, meja, zastoji-na-meji-z-avstrijo
Jure Zauneker
Zastoji na meji z Avstrijo

Poleg rednega testiranja se morajo čezmejni delavci enkrat tedensko za prehod meje tudi registrirati na spletnem portalu. Dokument o registraciji v aplikaciji je imel delavec v avtomobilu, prav tako potrdilo delodajalca, da je pri njem zaposlen. A avstrijski vojak mu ni dovolil prehoda, ker pri sebi ni imel izvida testa, čeprav zadnji sprejeti odlok avstrijske vlade pravi, da je testiranje na novi koronavirus za dnevne migrante mogoče opraviti tudi 24 ur po prihodu v državo. Občan Puconec se je vrnil na Cankovo in se je odpeljal do mejnega prehoda Korovci, kjer je mejo prestopil brez zapletov. Na prehodu od njega nihče ni zahteval dokazil, čeprav so bili tam avstrijski policisti.

Gederovci, meja, zastoji-na-meji-z-avstrijo
Jure Zauneker
Zastoji na meji z Avstrijo

Vsak dan se na delo v Avstrijo vozi od 30.000 do 35.000 delavcev iz Slovenije, približno tretjina jih je iz Pomurja.

Čezmejni delavec je nato antigenski test opravil v službi. Bil je negativen, za kar je prejel potrdilo, s katerim bo poslej lahko šest dni prehajal mejo. V izogib nevšečnostim bo na pot v službo zaradi včerajšnje izkušnje krenil prej kot običajno.

koronavirus, epidemija
Vestnik
Čezmejni delavci in trgovci so le še podaljšali že tako dolge vrste čakajočih na testiranje v zdravstvenih zavodih.

V tujini test brezplačen

Po besedah predsednika Sindikata delavcev migrantov Slovenije Maria Fekonje je dejstvo, da je za vstop v Avstrijo obvezen negativni izvid testa na koronavirus, v trenutnih razmerah pričakovano in v tem čezmejni delavci ne vidijo težav. Vsak dan se na delo v Avstrijo vozi od 30.000 do 35.000 delavcev iz Slovenije, približno tretjina jih je iz Pomurja. Fekonja je v sredo spremljal razmere na mejnih prehodih z Avstrijo – še najbolj poostreno so po njegovih podatkih avstrijski policisti in vojaki nadzor opravljali na prehodu v Šentilju. V Gederovcih pa je kolona vozil nekaj po 6. uri segala do krožišča pri gasilskem domu.

V Zdravstvenem domu Gornja Radgona so termine testiranja prilagodili delavcem migrantom, testirajo jih ob sobotah od 16. do 18. ure.

Predsednik sindikata je ob tem delavce migrante pozval, naj se skušajo testirati v Avstriji. Testiranje je za tiste, ki imajo kartico avstrijskega zdravstvenega zavarovanja, brezplačno. Tisti, ki je nimajo, pa lahko samoplačniški test opravijo v nekaterih avstrijskih lekarnah, še pove Fekonja. Če čezmejni delavec opravi test na novi koronavirus v Sloveniji, naj od izvajalca testiranja zahteva potrdilo v nemškem jeziku.

gederovci, meja, avstrija, test
Jure Zauneker
Zastoj na mejnem prehodu Gederovci

V Zdravstvenem domu Gornja Radgona so za Vestnik povedali, da so termine testiranja prilagodili delavcem migrantom, testirajo jih ob sobotah od 16. do 18. ure. Zaradi lažje in predvsem varne izvedbe testiranje poteka po abecednem vrstnem redu. Cena testiranja in izdaje potrdila je 25 evrov, dnevnemu migrantu pa potrdilo o opravljenem testu izdajo v nemškem jeziku. V soboto je test opravilo 105 čezmejnih delavcev. Po priporočilu ministrstva za zdravje, ki ga je podpisala državna sekretarka Marija Magajne, morajo zdravstveni domovi testiranje slovenskih državljanov, zaposlenih v Avstriji, organizirati kot tržno dejavnost, saj ga država ni pripravljena financirati iz proračuna.

Po priporočilu ministrstva za zdravje morajo zdravstveni domovi testiranje slovenskih državljanov, zaposlenih v Avstriji, organizirati kot tržno dejavnost, saj ga država ni pripravljena financirati.

Kaos zaradi vladnega ukrepa

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja je ob tem opozoril še na en zaplet, ki je nastal s čezmejnimi delavci. Pred enim tednom je slovenska vlada odločila, da morajo dnevni migranti ob vrnitvi v Slovenijo predložiti negativni izvid testa na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Ta ukrep je v petek povzročil kaos na mejnih prehodih, saj so slovenski policisti povratnikom izdajali karantenske odločbe. Vlada je nato že v petek popoldne spremenila odlok. Zdaj morajo negativni izvid predložiti samo še tisti, ki v Slovenijo vstopajo iz držav EU s slabšo epidemiološko sliko. To so za zdaj Španija, Portugalska in Češka.

gornja-radgona, meja, zastoji-na-meji-z-avstrijo
Jure Zauneker
Zastoji na meji z Avstrijo

Kakšen neživljenjski in nesmiseln ukrep je sprejela vlada, je v petek zvečer na svoji koži občutil samostojni podjetnik iz Občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Skupaj s tremi delavci se je vračal z dela v Nemčiji, na šentiljskem mejnem prehodu pa so policisti za vse odredili karanteno, čeprav so po poročilih na radiu slišali, da je že prišlo do spremembe odloka. Policist, ki so mu predstavili informacijo o spremembi, je bil vseeno neomajen in je izdal odločbe o karanteni, ki so jo lahko prekinili z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Samostojni podjetnik je še isti dan poskušal odgovore poiskati na ministrstvih za notranje zadeve in zdravje, a je ostal brez njih. Še več – naletel je na zelo osoren odziv. V nedeljo so nato vsi opravili test na koronavirus, za enega so v Zdravstvenem domu Murska Sobota odšteli 25 evrov, in se vrnili na delo v Nemčijo. Podjetnik je zaplet sprejel kot nekaj običajnega v tej zmedi protikoronskih ukrepov. O tem, da bi bil lahko antigenski test lažno pozitiven in zaradi tega v ponedeljek ne bi mogli nadaljevati dela na gradbišču v Nemčiji, za kar bi jih lahko doletela denarna kazen naročnika del, pa sploh noče razmišljati.

Podjetnikov nič več ne preseneča
V Zdravstvenem domu Gornja Radgona so v ponedeljek še  izvedli brezplačno testiranje za trgovce. Opravili so 95 testov. Predsednik soboške območne obrtno-podjetniške zbornice Vlado Mandič pravi, da obvezno testiranje zaposlenih, ki ga je v nekaterih dejavnostih predpisala vlada, za nekatere obrtnike in podjetnike ni majhen zalogaj. Čeprav je vlada delodajalcem zagotovila, da jim bo stroške testiranja, kadar je to zanje obvezno, krila država, Mandič o tem nima še nobenih uradnih informacij. Predsednika soboške območne obrtno-podjetniške zbornice nič več ne preseneča, saj se po njegovem mnenju sprejemajo res nagle poteze. Medtem ko lahko na primer frizerski saloni sprejemajo stranke, ne da bi se bilo treba frizerjem testirati, v kozmetičnih salonih negativni test ob zaposlenih potrebujejo tudi stranke. Mandič ob tem navede še en nenavaden primer – pasji saloni lahko urejajo živali le, če je lastnik živali negativen na testiranju.

epidemija delo slovenija avstrija
Kaj zdaj berejo drugi