vestnik

Mobitex bo gradil, naložba je vredna več kot 11 milijonov evrov

Majda Horvat, 14. 11. 2023
Majda Horvat
Mobitex je nosilec naložbe v nov, tehnološko sodoben proizvodni obrat.
Aktualno

Specialist za proizvodnjo velikih in zahtevnih jeklenih konstrukcij povečuje obseg poslovanja na trajnosten in zelen način.

Podjetje Mobitex, ki je specializirano za izdelavo zelo velikih in zahtevnih jeklenih konstrukcij, bo na območju lendavske industrijske cone zgradilo nov proizvodni obrat s tehnološko najsodobnejšo opremo za obdelavo kovin. Nov objekt se bo pridružil več obstoječim industrijskim halam, ki jih družinsko povezana podjetja že imajo na tej lokaciji. Vrednost naložbenega projekta, ki zajema še ureditev pokritega skladišča, je dobrih 11 milijonov evrov, zanj pa je podjetje pridobilo evropsko sofinanciranje v višini 5,6 milijona evrov.



Projekt je zasnovan po merilih prehoda na krožno gospodarstvo in s pomembnimi vplivi na blažitev podnebnih sprememb ter z digitalizacijo gospodarskega okolja. Investicijski projekt, ki je prelomen za prihodnost podjetja, so začeli razvijati maja letos, končali ga bodo predvidoma oktobra 2025. »Zaradi visoke kakovosti si stranke, ki nas pozitivno spremljajo, želijo z nami sodelovati še naprej ter nas spodbujajo k povečanemu obsegu poslovanja,« je razloge za zagon obsežne investicije predstavil direktor Miki Marton. Naložba res sovpada s časom, ko evropsko gospodarstvo nazaduje in je naročil manj, kot so jih tudi sami imeli še pred letom ali letom in pol, vendar takšno stanje ne bo trajalo večno, podčrta Miki Marton, zato je treba pri odločanju o naložbi gledati v prihodnost.

Mobitex je družinsko podjetje, ki sta ga leta 1991 za proizvodnjo reklamnih senčnikov ustanovila Nikolaj in Štefanija Marton, za opravljanje dejavnosti pa postavila nove objekte v takrat novi industrijski coni. Po letu 2012, ko se je v času študija v poslovne vode podal še sin Miki, se je podjetje začelo usmerjati v izdelovanje kovinskih konstrukcij, od preprostejših do vse večjih in zahtevnejših. V podjetju izdelujejo opremo za potrebe gradbeništva in različnih industrijskih panog ter za druge namene, ponujajo pa tudi storitve strojne obdelave, rezanja in upogibanja materialov. Načrtovana naložba z naprednimi tehnološkimi rešitvami in opremo, ki zajema tudi robotsko varilno celico, bo podjetju omogočila proizvodnjo izdelkov z višjo dodano vrednostjo, s čimer bo to okrepilo konkurenčnost poslovanja in utrdilo svoj položaj na domačem trgu in v tujini.

podjetje mobitex naložba