vestnik

Moč prekmurščine v noči raziskovalcev

Branko Žunec, 29. 9. 2018
Branko Žunec
Od leve dr. Hotimir Tivadar, dr. Špela Sevšek Šramel, dr. Andrej Rozman in dr. Jozef Pallay.
Aktualno

Oddelka za slavistiko in slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF ULJ) sta v sodelovanju s festivalom Oko besede v projektu Evropska noč raziskovalcev organizirala dogodka v Lendavi in Murski Soboti. Osrednja tema obeh - potekala sta na lendavski dvojezični srednji šoli in v soboški knjižnici - je bila Prekmurščina, prekmurska kultura in Prekmurci med slovensko in slovaško preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

"Prekmurščina je pogosto zelo omejena na svojo pokrajino in pokrajinsko identiteto, bistveno manj je izpostavljen njen slovenski in slovanski vidik. Ta vidik je bil osrednji namen prekmurske noči raziskovalcev, odločili smo se za najmanjšo zahodnoslovansko državo Slovaško, ki je bila ves čas in je še danes povezana s prekmurskim svetom. Izpostavili smo slovensko-slovanski kulturni vidik v sodobnem pomenu z zavedanjem, da je stična točka slovenščine tudi slovanski prostor in povezanost z Ljubljano.

3375d9566c151a39c6ee137a019f0e13
Arhiv
Dr. Hotimir Tivadar: "Izpostavili smo slovenski in slovanski vidik prekmurščine v povezavi s Slovaško."


5d595540b0ef6ddef8c4af28bf1c2710
Branko Žunec
Tema o prekmurščini v noči raziskovalcev je zbudila veliko zanimanja med občinstvom.

Prekmurje je bilo tudi precej odmaknjeno v madžarskem prostoru, zato ga je treba nenehno 'vračati' v slovenski prostor, pri tem je povezovanje s Slovaško zelo ustrezno, ker je tako kot pri nas tudi tam madžarska manjšina. Zato je treba ustrezno razložiti bilingvizem oziroma sobivanje madžarščine in slovenščine na prekmurski ravnici," je temeljno sporočilo strnil uvodničar dr. Hotimir Tivadar, rojak iz Lipovec, jezikoslovec, slovenist, fonetik in fonolog na ljubljanski FF.


Projekt dr. Tivadar umešča v priprave na zaznamovanje stoletnice priključitve Prekmurja k matici prihodnje leto.

Branko Žunec
Tema o prekmurščini v noči raziskovalcev je zbudila veliko zanimanja med občinstvom.
noč raziskovalcev Hotimir Tivadar prekmurščina