vestnik

(Moda Mi&lan) Inšpektorat za delo vložil kazensko ovadbo zoper odgovorne v podjetju. Marčevske plače še niso bile izplačane

Damjana Nemeš, 26. 4. 2023
Jure Kljajić
Izjave za medije Inšpektorata RS za delo v zvezi z inšpekcijskimi nadzori pri podjetju Moda MI&LAN.
Aktualno

Zaradi ponavljajočih in očitnih kršitev je inšpektorat za delo zoper delodajalca tekstilno podjetje Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec podal na policijo kazensko ovadbo zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev zaradi neizplačila dodatka za prehrano med delom, zaradi neizplačila celotnega regresa za letni dopust za leto 2022, zaradi neizplačila marčevske plače, zaradi neizplačila prispevkov, zaradi odrejanja in neizplačila nadurnega dela ter zaradi neomogočanja izrabe letnega dopusta.

Inšpektorat Republike Slovenije za delo je v podjetju Moda Mi&lan od leta 2013 opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in doslej ugotovil več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje tako na področju delovnih razmerij kot na področju varnosti in zdravja pri delu. 

Kot je pojasnil Luka Lukič, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja, gre v primeru podjetja za zavezanca, kjer se je nadzore redno izvajalo, sankcije in prekrški pa so se stopnjevali, kar je privedlo tudi do že omenjene kazenske ovadbe potem ko se je izčrpalo vse možnosti nekega preventivnega delovanja. 

inšpektorat-za-delo, v.-d
Jure Kljajić
Luka Lukić, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na inšpektoratu za delo.

Kot smo že poročali, je inšpektorat delodajalcu v zadnjih treh letih izdal za 5500 evrov glob, med drugim je izdal tudi nekaj upravnih odločb. 

Dodajmo, da zaposleni v podjetju po naših informacijah do danes še vedno niso dobili izplačane marčevske plače. To je potrdila tudi Zdenka Bobovec, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, območne organizacije Pomurje, ki je dodala še, da se je v ponedeljek popoldan sestala s tričlanskim izvršnim odborom sindikata podjetja, s katerim so se dogovorili, da bo sledil zbor članov sindikata, če v prihodnjem tednu plače ne bodo izplačane. "V ponedeljek je bil namreč opravljen zbor zaposlenih, kjer jim je direktor Milan Mörec zatrdil, da bodo plače skoraj zagotovo prejeli že ta teden, če ne, pa najkasneje v prihodnjem tednu," je še dodala Bobovčeva.

inšpektorat-za-delo, v.-d
Jure Kljajić
Izjave za medije Inšpektorata RS za delo v zvezi z inšpekcijskimi nadzori pri podjetju Moda MI&LAN.

inšpektorat-za-delo, v.-d
Jure Kljajić
Matej Štivan, vodja murskosoboške območne enote inšpektorata za delo.

Preberite še: 

Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec: Februarska plača brez nadomestila za malico

(Moda Mi&lan): Mörčev pogajalec se je sestal z ministrom Matjažem Hanom

(Moda Mi&lan) Kljub plačilnemu dnevu ostali brez plače

milan-mörec moda-mi&lan gornji-petrovci