vestnik

(MODA MI&LAN) Terjatve, upniki so jih prijavili 148, večinoma neizterljive

D. N., 26. 8. 2024
Jure Kljajić
V stečaju so bile odpovedane pogodbe o zaposlitvi 98 delavcem.
Aktualno

V stečaju so bile odpovedane pogodbe o zaposlitvi 98 delavcem, ki so lahko uveljavljali pravice iz jamstvenega sklada, ta pa jim je že izplačal pripadajoča nadomestila v vrednosti 344.730 evrov.

Drago Dubrovski, stečajni upravitelj podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec, je nedavno objavil redno poročilo upravitelja, izdano v stečajnem postopku nad pravno osebo. Stečaj se je na osnovi sklepa okrožnega sodišča v Murski Soboti začel 16. januarja 2024, o čemer smo že večkrat poročali, predlog za začetek postopka pa je zaradi insolventnosti vložil dolžnik sam. Družba, ki se je ukvarjala s proizvodnjo vrhnjih oblačil, je ob začetku stečajnega postopka delovala v omejenem obsegu, saj ni imela sredstev za plačilo tekočih stroškov in plač. V stečaju so bile odpovedane pogodbe o zaposlitvi 98 delavcem, ki so lahko uveljavljali pravice iz jamstvenega sklada, ta pa jim je že izplačal pripadajoča nadomestila v vrednosti 344.730 evrov. Pet delavcev je bilo v skladu s potrjenim predlogom začasnega in celotnega predračuna stroškov stečajnega postopka ponovno zaposlenih, njihovo število se bo postopoma zmanjševalo glede na uspešnost prodaje premoženja.



V stečajnem postopku so bili za vse skupine premoženja podjetja že izdani pravnomočni sklepi sodišča in razpisane javne prodaje, poteka tudi izterjava terjatev. Iz dosedanje izterjave izhaja, da likvidacijska vrednost v otvoritveni bilanci v višini 60 tisoč evrov najverjetneje ne bo dosežena. Stečajni dolžnik namreč nima rednih mesečnih prilivov, terjatve so v pretežnem delu neizterljive, zato stečajni dolžnik ne more poravnati tekočih obveznosti ob njihovi zapadlosti, za kar bo treba počakati na prilive kupnin.



Ocenjena likvidacijska vrednost je po otvoritveni bilanci 711.270 evrov, vanjo so zajete nepremičnine, proizvodna oprema in naprave, zaloge izdelkov, zaloga ostankov materiala, avtomobil ter terjatve do kupcev.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
V stečaju so bile odpovedane pogodbe o zaposlitvi 98 delavcem.

V predpisanem roku je bilo prijavljenih 148 terjatev upnikov, ki z delavskimi terjatvami, med katerimi so plače z nadomestili od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka, znašajo več kot 4,5 milijona evrov. Od tega je za okrog 191 tisoč evrov ločitvenih terjatev, za nekaj manj kot 768 tisoč evrov prednostnih terjatev in za nekaj manj kot 188 tisoč evrov pogojnih terjatev. V stečajnem postopku je bilo iz različnih razlogov prerekanih za nekaj več kot 2,9 milijona evrov prijavljenih terjatev. Osnovni seznam preizkušenih terjatev je bil objavljen konec aprila letos, dopolnjeni seznam v začetku junija, končni seznam s sklepom o preizkusu terjatev pa 17. julija. Višina priznanih terjatev se bo še spreminjala glede na ugotovljen obstoj oziroma neobstoj prerekanih terjatev, izhaja iz objavljenega poročila. Temu poročilu so priloženi še otvoritvena in periodična bilanca stanja, iz katere je razvidna vrednost stečajne mase in premoženja 30. junija 2024, ter izkaz poslovnega izida.

moda-mi&lan gornji-petrovci stečaj