vestnik

(MODA MI&LAN) Mörčev pogajalec se je sestal z ministrom Matjažem Hanom

Majda Horvat, Damjana Nemeš, 12. 4. 2023
Damjana Nemeš
Težavam v podjetju Moda Mi&lan ni videti konca.
Aktualno

V torek blokirani vsi 3 računi podjetja. Zaposlene pričakal napis, naj si s seboj prinesejo toaletni papir.

Delavce v tekstilnem podjetju Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec, ki so se po velikonočnih praznikih vrnili na delo, je na vratih stranišča pričakal napis, da morajo toaletni papir za lastne potrebe prinesti s seboj. »To je višek, kar se zdaj dogaja. Tega nikjer ne vidiš,« nam je zgroženo povedala ena od delavk, ki ne želi biti imenovana. V zadnjih dneh krožijo tudi govorice, da zaradi finančnih težav ne bodo dobili izplačane marčevske plače. »Bojimo se, kaj bo. Vodstvo o tem seveda na glas ne govori.«

Kot smo pisali v zadnji marčevski številki Vestnika, zaposleni s februarsko plačo niso dobili nakazanih potnih stroškov in nadomestila za malico. Povračilo potnih stroškov so jim nato nakazali čez nekaj dni, nadomestilo za malico pa so na svoje račune prejeli šele danes, 12. aprila, kar nam je potrdil tudi Milan Mörec, direktor podjetja. »Jaz sem bil odsoten, vmes so bili še prazniki in so pozabili plačati. Vendar je zdaj to poravnano.«

moda mi&lan, gornji petrovci, obvestilo
Vestnik.si
Obvestilo, ki je pričakalo delavce.

Na vprašanje, ali drži, da delavcem ni plačal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za dva meseca, Mörec odgovarja, da so vse plačali. »Meni je res čudno, da nihče ne ukrepa. Prav tako nihče od nas ne upa stavkati ali vsaj zbirati podpisov za stavko,« nam je še povedala prestrašena delavka in dodala, da je vzdušje med zaposlenimi vse slabše. »Živčni smo, v negotovosti, ne vemo, kaj bo s plačo, kaj bo s podjetjem. Nadrejeni nam samo govorijo, da je treba delati, saj delo je. Ne vem, tako slabo, ko je sedaj, še ni bilo.«

Prosil, naj o tem ne pišemo

Podjetje Moda Mi&lan ima tri transakcijske račune, ki so bili še v torek, 11. aprila, po javno dostopnih podatkih vsi blokirani. To pomeni, da podjetje ni imelo sredstev za poplačilo obveznosti, kar se je letos zgodilo že drugič, prvič je trajalo od 3. do 7. marca in nazadnje od 4. do 11. aprila. Zadnjo blokado sta sprožila dva upnika, ki sta izterjevala 12.000 evrov, s tem da ta znesek nikakor ne predstavlja vseh (neporavnanih) obveznosti podjetja. Kdo je pri bankah sprožil blokade, ni javno dostopni podatek, vsekakor pa je umik teh povezan bodisi s poplačilom terjatev ali z dogovorom o načinu poplačila. Po znesku sodeč in glede na običajno hiter odziv bank, kadar gre za terjatve države, bi lahko sklepali, da je v ozadju finančna uprava.



Odpravljanje blokad podjetja v Gornjih Petrovcih časovno sovpada z lobističnim stikom v prostorih ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). Ta se je zgodil 4. aprila, in sicer pri funkcionarju, kar je lahko minister ali sekretar, in pri javnem uslužbencu. Šlo je za osebni obisk enega od zaposlenih z namenom predstavitve finančnih težav in prošnjo za likvidnostno pomoč. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so sestanek potrdili. Sestali so se minister Matjaž Han, članica kabineta in predstavniki podjetja.

S2F19253-9
Marko Vavpotič/M24.si
Matjaž Han

»Konkretnega poslovanja zadevnih podjetij ne moremo komentirati, saj je to predmet njihovih poslovnih odločitev.Na sestanku so bile ministru predstavljene finančne težave podjetja, s strani ministrstva pa so bile podane preliminarne informacije o ukrepih, ki jih ministrstvo zagotavlja sicer vsem podjetjem za reševanje likvidnostnih težav,« So nam sporočili z gospodarskega ministrstva in dodali še, dana sestanku ni bilo sprejetih nobenih dogovorov.

Milana Mörca smo soočili tudi z vprašanjem, ali je bil eden od njegovih zaposlenih na omenjenem ministrstvu res zaradi blokade računa. »Ne, veste, kako je, blokada pride in odide, to je tako. V naši dejavnosti je težko, stvari pa skušamo sproti reševati. Jaz sem imel kontakte z ministrstvom, vendar zaradi zdravstvenih težav nisem mogel iti tja in to reševati. Zaposleni je ministrstvo obiskal zaradi prijav na razpise, ki pa jih še ni,« je pojasnil Mörec, a tudi prosil, naj sedaj o tem ne pišemo, saj da sproti rešujejo zadevo.

0ecd4d843622488e12690b11728da357
Nataša Juhnov
Na vprašanje, ali drži, da delavcem ni plačal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za dva meseca, Mörec odgovarja, da so vse plačali.

Račune plačujejo z zamudo

V podjetju Moda Mi&lan so imeli ves čas težave z likvidnostjo, zaradi česar so račune plačevali z manjšo zamudo, dogajanje pa je postalo kritično z epidemijo covida-19. Potem ko so v letu 2020 izgubili skoraj četrtino vseh prihodkov od prodaje in ustvarili 170 tisoč evrov izgube, so v letu 2021 račune plačevali že več tednov po njihovi zapadlosti.



V tistem času se je tudi država odločila za zavarovanje svojih terjatev do podjetja. Na nepremičninah podjetja je namreč vpisala več hipotek, katerih skupna vrednost je bila več kot 400 tisoč evrov. Izbrisala jih je lani spomladi, ko je tudi prišlo do normalizacije likvidnostnih razmer. A ne za dolgo. Kot rečeno so se v začetku marca letos na računih podjetja pojavile prve rezervacije denarnih sredstev.

Podjetje Moda Mi&lan spet upa, da ga bo država rešila pred črnim scenarijem. V letih 2020 in 2021 so za lajšanje posledic covida-19 prejeli za okoli 740 tisoč evrov državne pomoči v obliki plačnih subvencij, znižanja prispevkov za socialno varnost, pokritja fiksnih stroškov in ugodnih posojil. Od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so v letu 2021 dobili tudi 158 tisoč evrov pomoči za tekoče poslovanje, letos pa še za dobrih 14 tisoč evrov ugodnih posojil.

Veliko večino odhodkov podjetja tvorijo stroški dela, z umikom blokade pa so dane možnosti tudi za izplačilo plače za marec.

moda-mi&lan gornji-petrovci