vestnik

(VIDEO) Žalostno je, ko te nekdo po toliko letih dela spozna za neperspektivnega, pravijo zaposleni v Modi Mi&lan

Damjana Nemeš, 11. 1. 2024
Damjana Nemeš
Izjava zaposlenih v Modi Mi&lan po napovedanem stečaju.
Aktualno

Zaposleni v tekstilnem podjetju Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec so podali izjavo za javnost po napovedanem stečaju podjetja. Za jutri napovedane seja izvršnega odbora sindikata z vodstvom podjetja ne bo, saj naj bi direktor Marko Hozjan zbolel.

Joc Pečečnik, ki je včeraj na novinarski konferenci napovedal stečaj tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec, je s svojimi izjavami, ki jih je podal po tem, razburil, predvsem pa užalostil zaposlene. Zmotilo jih je predvsem to, da ves čas ponavlja, kako ni kadra, ki bi šival oziroma ta ni dovolj kakovosten in nima dovolj znanja, prav tako, da so zaposleni zadovoljni s tem, da se bodo sedaj prijavili na zavod, kjer bodo dobili približno enak znesek, kot so imeli plačo, najbolj pa to, da je bilo poleti več kot 50 odstotkov zaposlenih na bolniškem, saj da so delali na kmetijah. 

"Zmotilo nas je predvsem mnenje gospoda Pečečnika o našem znanju, za katerega ocenjuje, da ga nimamo. Mislim, da teh stvari ne more komentirati na pamet, ker je bil tu morda vsega dvakrat in se z nikomer od nas ni pogovoril. Druga zadeva je njegova izjava, da si delavci želimo na zavod za zaposlovanje. Mislim, da tu ni niti enega delavca, ki bi si to želel. Čeprav nimamo zaposleni ne vem kakšnih plač, si tega vsekakor ne želimo. Pa tudi izjava, da je poleti 50 odstotkov ljudi doma in dela na travnikih, ne drži. Vse to so preverljivi podatki. Res je, da imamo nekaj dolgotrajnih bolniških, drugače pa se to na ta način ni izkoriščalo." 

moda-mi&lan, gornji-petrovci, zaposleni
Damjana Nemeš
Izjava zaposlenih v Modi Mi&lan po napovedanem stečaju.

Kot so zaposleni še povedali, si je Pečečnik, ki so ga imeli zaposleni za dobrega in uspešnega poslovneža, s takšnimi izjavami samo pokvaril ugled, njim pa vzel še tisto nekaj volje, ki jim je ostala. "Tudi sama sem imela terapije zaradi zdravstvenih težav, pa sem iz pripadnosti podjetju delala štiri ure in potem šla na terapije. Kar ni prav, vendar je bila takšna moja odločitev," je povedala ena od zaposlenih. 

Kot je dodala druga, je žalostno, da jih nekdo po toliko letih dela spozna za neperspektivnega. "Sedaj smo pač prepuščeni na milost in nemilost in lahko gremo trkat od vrat do vrat." 

moda-mi&lan, gornji-petrovci, zaposleni
Damjana Nemeš
Izjava zaposlenih v Modi Mi&lan po napovedanem stečaju.

Stečaj podjetja so zaposleni sicer pričakovali, ta naj bi se tudi napovedoval, vendar dodajajo, da novo vodstvo niti ni iskalo novih kupcev, čeprav je bilo izpostavljenih več trgov, med drugim tudi ameriški, s katerim naj bi tekstilno podjetje sklenilo dogovore. "Pri novem kupcu je tako, da se najprej naredijo novi komadi, ti se nato pokomentirajo s kupcem. Za vse firme, s katerimi smo delali, smo naredili vzorce oziroma prototipe, ki smo jih potem pogledali skupaj s kupcem. Vendar je za to potreben normalen pogovor," so še izpostavile šivilje in dodale, da so ob prejetju vzorca za ameriški trg direktorja Marka Hozjana seznanile, da takšnih vzorcev na Goričkem ne morejo izdelati, saj nimajo za to niti strojev. "O tem je bil direktor seznanjen, če je to prenesel naprej, pa ne vem." Podobno je bilo tudi s poslom s Sportino, za katerega šivilje niso videle oziroma dobile niti ene skice kolekcije. Prav tako se sprašujejo, kdo je videl novo blagovno znamko Mura, ki naj bi bila pripravljena. 

Delavci so se odzvali še na besede Pečečnika o reorganizaciji in modernizaciji proizvodnje, po njihovih besedah se razen zamenjave nekaj luči v proizvodnji ni zgodilo nič. 

moda-mi&lan, gornji-petrovci, zaposleni
Damjana Nemeš
Izjava zaposlenih v Modi Mi&lan po napovedanem stečaju.

Kot smo poročali že včeraj, bi morala biti jutri izvedena seja izvršnega odbora sindikata s podjetjem, vendar je direktor Hozjan po sporočilu obvestil Zdenko Bobovec, sekretarko Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, območne organizacije Pomurje, da je zbolel in da seje ne bo. Na njene klice se, kot nam je povedala, nato ni več oglašal, zato še ni znano, kdaj naj bi do seje prišlo. 

Situacijo okrog stečaja podjetja bomo spremljali tudi v prihodnje. 

moda-mi&lan stečaj izjava