vestnik

Zgodba o večletnih kršitvah pravic delavcev v Gornjih Petrovcih (za zdaj) brez epiloga

Vestnik.si, 22. 4. 2023
Damjana Nemeš
Moda Mi&lan Gornji Petrovci
Aktualno

O zgodbi z Goričkega, ki že nekaj časa polni naslovnice našega časopisa Vestnik, se je razpisal tudi portal N1.

V tekstilnem podjetju Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec direktor Milan Mörec že vrsto let krši pravice delavcev. Nimajo plačanega regresa, delavci delajo ob sobotah, a ne dobijo izplačanih (nad)ur oziroma ne dobijo prostega dne, prihaja tudi do zamud pri plačah in izplačilu nadomestila za malico in potne stroške. 

»Direktor zmeraj reče, da bo dal, ko bo imel, a mi smo prepričani, da se to ne bo zgodilo. Ne bo se. Že konec lanskega novembra je obljubil, da bo izplačal regres, ko bo lahko, ampak zdaj smo že aprila in bi se morali pogovarjati že o novem regresu,« je povedal anonimni delavec Mode Mi&Lan za portal N1, ki je osvežil našo zgodbo. 

Za povrh je delavce, kot smo pisali, po velikonočnih praznikih ob vrnitvi na delo na vratih stranišča pričakal napis, da morajo toaletni papir za lastne potrebe prinesti s seboj. »To je višek, kar se zdaj dogaja. Tega nikjer ne vidiš,« nam je pred časom zgroženo povedala ena od delavk. 

Z razmerami v podjetju se ukvarja tudi sindikalistka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) za pomursko regijo Zdenka Bobovec, ki je za omenjeni medij dejala, da delodajalec za februar ob plači ni izplačal potnih stroškov in malice, čeprav so na plačilnih listah bili. »Žal so potem ugotovili, da ne prevoz ne malica nista na računih. Nekaj dni kasneje so nadomestilo za potne stroške dobili, nadomestilo za malico pa jim je delodajalec izplačal šele pred dvema tednoma,« je povedala. 

O težavah z zamudo pri izplačilih februarske plače smo pisali v zadnji marčevski številki Vestnika

Več o težavah podjetja Moda Mi&lan smo pisali tu

moda-mi&ian tekstilno-podjetje gornji-petrovci delavci kršenje-pravic