vestnik

Modni šov Edith

Vida Toš, 15. 3. 2018
Vida Toš
Edita Linder in Samo Budna: "S predstavo od lani ni veliko podobnosti; mogoče to, da bo spet drugače."
Aktualno

Mešanica modne revije in predstave, drugič. Poleg kiparja Roberta Juraka tokrat gost tudi glasbenik Samo Budna. Podobno bo to, da bo spet drugače.

Edita Lindner je ustvarjalka, ki unikatno ustvarja predvsem v svoji šivalnici Edith. Lani pa se je – prvič – odpravila tudi na oder, kjer je na poseben način – kot mešanico modne revije in gledališke predstave – predstavila svoja oblačila. »Začeli smo tako, ker me je Smiljan Sodec malo brcnil v rit (smeh). Jaz sem sicer imela željo in idejo, da bi naredila modno revijo 'malo drugače' – točno tako, kot smo jo potem lani izvedli. A sem očitno potrebovala nekoga, ki me je malo vlekel in 'silil' (smeh).« Lani so se tako Editini manekeni oziroma igralci v oblačilih izpod njenih rok ter ob sodelovanju kiparja Roberta Juraka in njegovih instalacijah prvič predstavili v Mladinskem centru v Gornji Radgoni. »Potem smo se z enakim šovom predstavili še v soboškem Mikku, pa dvakrat v Avstriji, enkrat celo na zasebni rojstnodnevni zabavi. Smo pa nastopili tudi na Grossmannovem festivalu, a tam z drugač- no vsebino in obliko (smeh).« Lani jih je na reviji nastopilo osem, letos jih bo dvajset: »Že ko smo lani ustvarjali šov, smo imeli nove ideje, zato pa smo letos rekli, naredimo to tradicionalno.«
Modni šov Edith bo tako tokrat v kulturnem domu v Gornji Radgoni, v soboto, 24. marca, ob 20.00. »Podobno bo to, da bo spet drugače (smeh). Kje sem našla Sama Budno? Ko sem lani novembra pisala scenarij, sem ga videla v scenariju. Prav njega, čeprav se od prej ne poznava. Nato sem najprej dva dni razmišljala, kaj naj, ker pa me ideja ni popustila, sem mu napisala e-pošto. In dobila odgovor, da ga zanima. Tako smo se našli,« pove Edita. Samo Budna pa pravi: »Edite in njenega dela prej res nisem poznal, sem pa, ko mi je pisala, malo guglal. In videl, da je odštekana, da dela dobre in zanimive stvari. In vedno me zanima, če je kaj 'malo drugače'.« Samo bo v predstavo vključen s svojo glasbo.
»Vsega seveda ne bova povedala, kaj naj ostane skrivnost – pridite pogledat in boste slišali (smeh). Naj povem samo, da smo nekaj posneli, uporabili bomo tudi nekaj mojih starih posnetkov, nekaj pa bo v živo.« Avtorica scenarija je Edita Lindner – ki je tudi sešila vsa oblačila –, pri koreografijah pa ji je pomagala Sanela Kovač; poleg Budne tudi letos v šovu sodeluje kipar Robert Jurak. Soorganizatorja sta KUD Bunker in KUD Zrak. Za pričeske in ličenje bo poskrbel Frizerski studio Gabi, za ton in luči pa Pro akustik. Z modno predstavo, ki ima letos podnaslov Mystigue night, pa se sobotni večer ne bo končal, saj bodo nadaljevali na after partyju v Live Music in Dance Clubu v Gornji Radgoni. Igral bo Samo Budna s svojo skupino, predskupina bo akustični duo Happy vibe, ki ga sestavljata Julija Fajhtinger in Tajana Novak.
Edita Lindner Edith Samo Budna Robert Jurak