vestnik

Modra zavarovalnica potrdila zanimanje: Nakup deleža v Savi dobra naložbena priložnost

Rok Šavel, 3. 2. 2022
Bobo
V Jamnikovi Modri zavarovalnici ocenjujejo, da bi bil nakup Savinega deleža dobra naložbena priložnost.
Aktualno

V bitko za delež Save tudi uradno vstopa Modra zavarovalnica.

Po podpisu pogodbe med Yorkom o prodaji 43,2-odstotnega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, za katero stoji madžarski sklad Diofa, je javnost v pričakovanju odločitve Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe, ki imata skupaj v Savi slabih 47 odstotkov. Iz družbe Prestige Tourism, ki je podpisala dogovor o nakupu Yorkovega deleža v Savi, so sicer sporočili, da nameravajo v Savo vložiti 200 milijonov evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je nazadnje sporočil, da bodo v vladi po vseh zbranih podatkih sprejeli odločitev, "kaj je za slovenski turizem najbolje".

PREBERITE ŠE:

Sava odgovarja Počivalšku: Smo v zelo dobri kondiciji! Koliko so vlagali v Pomurju in kaj kažejo številke?

Madžari kupili delež Save. Kad z nasprotno ponudbo?
(PRODAJA SAVE) Janša in Šircelj sta si oprala roke, SDH in Kad pa v pripravi na morebitno uveljavitev predkupne pravice
Dobrih rešitev za "naše" hotele ni več, Počivalškov holding pa le "še en nateg"


Koliko je vreden 43-odstotni delež Save?

SDH in Kad imata namreč 30 dni časa za uveljavitev predkupne pravice. "SDH in KAD sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve. SDH do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve, predmetnega postopka ne bo komentiral," zaenkrat odgovarjajo upravljavci državnega deleža v družbi Sava, ki si preko Save Turizem lasti turistične kapacitete od Prekmurja do Slovenske Istre.


Tako SDH in Kad naj bi čakala na oceno realne vrednosti, ob tem pa naj bi naročili tudi mnenje o pravičnosti transakcije oziroma tako imenovani "fairness opinion". Gre za strokovno poročilo, ki temelji na neodvisnem pregledu vseh dejstev, informacij, analiz in druge dokumentacije, ki določajo transakcijsko ceno. Skratka, ali se nakup 43-deleža v Savi dejansko izplača. Neuradno naj bi sicer Madžari za omenjeni delež Yorku plačali 38 milijonov evrov. Lastniki državnih deležev (SDH in Kad) morajo torej zdaj izenačiti to ceno in vse ostale pogoje ter podrobnosti ponudbe oziroma pogodbe, ki jo je York sklenil z družbo Prestige Tourism . O odkupu Yorkovega deleža v Savi se je sicer SDH pogajal že lani, a so pogovori zastali.

SDH
STA
Če ne bo predkupne pravice uveljavil SDH, jo lahko Kad?


Vloga in pristojnosti državnih lastnikov


V zakulisju dogajanja okoli prodaje deleža Save, ko so glas dvignili že sindikati gostinstva in turizma ter opozicijske stranke, predvsem socialni demokrati, in državo pozvali k uveljavitvi predkupne pravice, pa obenem potekajo še nekateri javnosti večinoma skriti postopki. Poročali smo, da naj bi namreč Kad s pomočjo Modre zavarovalnice dal na mizo nasprotno ponudbo, obenem pa obstajajo različne interpretacije, ali lahko Kad celo samostojno uveljavi predkupno pravico in nato tudi razpolaga z naložbo. Da tako menijo v Kad-u, so nam že pred časom potrdili. " Kapitalska družba, d. d., je glede razpolaganja s svojo naložbo samostojna. ZSDH-1 Kapitalske družbe, d. d., pri pridobivanju kapitalskih naložb ne omejuje," so prepričani lastniki 28,05-odstotnega deleža v Savi. Med tem, ko pa v SDH-ju, ki imajo v Savi 18,69-odstotni delež, pravijo, da v primeru uresničevanja glasovalnih pravic na skupščinah družb s kapitalsko naložbo države, glasovalne pravice izvršuje SDH v imenu in za račun KAD.


Modra zavarovalnica že ima izkušnje z naložbami v turizem

 Zdaj so nam v Modri zavarovalnici takorekoč tudi uradno potrdili, da vstopajo v bitko za Savo in nam pojasnili argumente za njihovo zanimanje. "Modra zavarovalnica kot največja upravljavka dodatnega pokojninskega zavarovanja ves čas preučuje naložbene priložnosti. S preudarnim upravljanjem lastnega premoženja in premoženja pokojninskih skladov v upravljanju v zadnjih letih povečujemo izpostavljenost do alternativnih naložb, med katere sodijo tudi naložbe v nepremičnine. V Modri zavarovalnici posvečamo veliko pozornosti pravilni analizi in izboru alternativnih naložb. Predvsem skrbimo, da so alternativne naložbe naših pokojninskih skladov pravilno diverzificirane, kar pomeni različnih profilov tveganosti, različnih podzvrsti, zemljepisno razpršene, razpršene po različnih upravljavcih, različne ročnosti. Sledimo torej maksimizaciji donosov, ob upoštevanju načela razpršitve tveganj in zagotavljanja najboljšega razmerja med donosnostjo in varnostjo," so za Vestnik argumentirali morebiten poslovni interes za nakup Save.

moravske-toplice, sava-hotels-&-resorts, terme-3000, hotel-livada, hotel-ajda, hotel-termal
Vanesa Jaušovec
V zakulisju potekajo težke borbe za slabo polovico Save, ki si preko Save Turizem lasti največje turistične bisere pri nas. Tudi Terme 3000 in Zdravilišče Moravske Toplice.

Dodajajo, da so v letu 2018 skupaj s Kad-om uspešno izvedli nakup hotelskega naselja San Simon v Izoli, istega leta pa so tudi ustanovili hčerinsko družbo Hotelske nepremičnine, d.o.o., z namenom upravljanja naložb Modre zavarovalnice v turistične nepremičnine. Kot pravijo, so se naložbe na slovenski obali izkazale kot dobra naložba. "Na podlagi izkušenj, ki jih imamo, bi nakup deleža v Savi znala biti dobra naložbena priložnost," ocenjujejo v Modri zavarovalnici, ki jo vodi Borut Jamnik, eden najvplivnejših igralcev v zakulisju paradržave. Modra zavarovalnica naj bi bila tudi med interesenti za del turističnega portfelja slabe banke - Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) . Gre za nepremičnine, ki spadajo pod Istrabenz Turizem, med njimi je šest portoroških hotelov. Sicer pa naj bi zanimanje za omenjene nepremičine izrazili tudi investitorji iz Madžarske, ki naj bi jih zanimala tudi laška zdraviliška družba Thermana in zemljišča v Izoli.  

Ob dogojanju okoli prodaje Save pa je zanimivo tudi politično ozadje. Kapitalsko družbo, ki je, kot že zapisano, edini delničar v Modri zavarovalnici, vodi Bachtiar Djalil, ki je blizu stranki SD. Ti se močno zavzemajo za uveljavitev predkupne pravice in so na to temo skupaj z LMŠ, Levico in SAB tudi zahtevali sklic izredne seje komisije za nadzor javnih financ. SDH na drugi strani pa vodi Janez Žlak, kader vladajoče SDS. Premier Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj sta minuli ponedeljek v državnem zboru dejala, da gre v primeru Save za posel dveh zasebnih skladov, v katerega se vlada v skladu z načeli korporativnega upravljanja ne more vtikati, Savo pa da je bila prodana že v času prejšnjih vlad. 

sava sava-turizem sdh kad modra-zavarovalnica borut-jamnik prodaja-save