vestnik

Mofete in slatina kot turistični potencial, obeta se nov festival

Maja Hajdinjak, 11. 2. 2024
Arhiv Občine Gornja Radgona
Srečanje partnerjev novega čezmejnega projekta.
Aktualno

V čezmejnem projektu obeh Radgon bodo izvedene geološke, biološke in etnološke raziskave – Februarja festival Light&Water

Občina Gornja Radgona je kot partnerica v projektu z naslovom Ohranjanje dediščine Iz globin, čezmejni kulturno turistični potencial, z akronimom deProfundis pristopila k ureditvi naravnih vrednot v Ščavniški dolini – mineralne vode, slatine in mofet. Gre za izjemne naravne pojave, ki so kulturno-zgodovinsko in etnološko zaznamovali čezmejno območje občin Gornja Radgona in Bad Radkersburg, predstavljajo pa tudi potencial za trajnostni razvoj podeželja izven obstoječih turističnih središč.

Rezultat tega potenciala je omenjeni projekt med partnerji – Zavodom RS za varstvo narave, Občino Gornja Radgona, Mestno občino Bad Radkersburg in kulturnim centrom Zehnerhaus. Projekt je financiran v okviru Interreg programa Slovenija-Avstrija, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj in bo potekal do novembra 2026. Osrednji cilj projekta je spodbujanje trajnostnega turističnega razvoja na čezmejnem območju, ki temelji na edinstveni naravni in kulturni dediščini mofet in slatin.

V okviru projekta bodo izvedene geološke, biološke in etnološke raziskave, ki bodo prispevale k celovitemu razumevanju delovanja in varstva teh naravnih pojavov kot tudi k ohranjanju bogate dediščine lokalnega prebivalstva. Z usmerjanjem obiskovalcev na novo vzpostavljene interpretacijske točke ter z izvedbo zunajsezonske kulturno-ustvarjalne ponudbe, kot je festival Light&Water v urbanih središčih Gornje Radgone in avstrijske Radgone, želijo neposredno spodbuditi razvoj turizma na podeželju. Kot so pojasnili na Zavodu za varstvo narave, bo, kar se tiče interpretacijskih točk, deloma nadgrajena že obstoječa infrastruktura poti in točk na temo naravne dediščine ter dodatno povezana v čezmejne poti, ki bodo označene v enoten sistem označevanja skupnega proizvoda Iz globin na terenu in interaktivnih zemljevidih. Z interpretacijsko opremo bodo označene Bad Radkersburger Stadtquelle (LongLife), Thermalwasserquelle Stadtpark, Sicheldorfer Heilwasser, Očeslavska in Polička slatina, Stavešinska vrtina, mofeti Strmec in Slepica bosta opremljeni tako, da bo interpretacija fizično usmerjala tok obiskovalcev. V Ivanjševcih bodo opremili interpretacijski poligon, opremljen bo skupni info-interpretacijski center, v katerem bodo obiskovalci dobili turistične informacije o obmejnem območju, na interpretativen način bo predstavljena vsebina projekta. Projekt predvideva tudi namenske programe usposabljanja za turistične delavce in pedagoško osebje s poudarkom na prenosu vsebin o naravni in kulturni dediščini mofet in slatin v učno-vzgojne programe.

Izvedbo že omenjenega festivala Light&Water načrtujejo v februarju. »S svetlobnimi objekti in instalacijami želimo obiskovalcem približati in jih skozi prizmo kulturnega udejstvovanja opozoriti na izjemne naravne pojave, njihovo in našo medsebojno povezanost in soodvisnost ter ranljivost. Z izvedbo bomo javnost seznanili o izjemni naravni dediščini ter obogatili zunajsezonsko ponudbo. S festivalom (in razvojem proizvoda) bomo lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem prikazali edinstveno situacijo enega, v zgodovini ločenega mesta, ki sedaj leži v dveh državah, a se skozi skupne dogodke, festival in proizvode ponovno povezuje v skupno zgodbo,« so še sporočili z zavoda. 

mofeta slatina gornja-radgona bad-radkersburg