vestnik

Moje električno kolo je bilo poplavljeno – kaj storiti?

Spletnik, 25. 9. 2023
Arhiv naročnika
Električna kolesa so vse bolj priljubljena oblika prevoza, zato je razumljivo, da mnogi ljudje iščejo nasvete in smernice o tem, kako ravnati, ko je njihovo električno kolo prizadeto zaradi poplave.
Aktualno

Ko se soočimo s poplavami, se osredotočimo na zaščito sebe in svojih bližnjih, vendar se pogosto sprašujemo tudi, kaj storiti z dragocenimi predmeti, ki so utrpeli škodo. Električna kolesa so vse bolj priljubljena oblika prevoza, zato je razumljivo, da mnogi ljudje iščejo nasvete in smernice o tem, kako ravnati, ko je njihovo električno kolo prizadeto zaradi poplave.

Ob nedavnih nalivih, poplavah in drugih vremenskih katastrofah posamezniki, humanitarne organizacije ter zavarovalnice na žalost celotne države beležijo izjemno, nepopravljivo škodo. 

Številne družine so v trenutku ostale brez doma in strehe nad glave, drugim je voda vdrla v hišo ter odnesla ali uničila njihove premičnine, a se bodo, ko počistijo prostore in jih ponovno uredijo, nekega dne vsaj lahko vrnili vanje, tretji pa so bili v določenem obdobju odrezani od sveta. 

Ne glede na to, za katero skupino gre, zlahka zaključimo, da vreme v hudih urah ni prizanašalo nikomur.

Da bi najbolj prizadetim olajšali reševanje vsaj tistega imetja, ki ga je rešiti mogoče, v nadaljevanju navajamo, kaj storiti, če imate v hiši poplavljena električna kolesa. 

Za mnenje o tem smo povprašali strokovnjake kolesarske trgovineWheelbase, kjer bogato ponudbo koles in kolesarske opreme sestavljajo tako običajna (gorska, trail) kot električna kolesa (gorska, polno vzmetena, treking).

Wheelbase je plod dolgoletne strasti do vseh vrst kolesarjenja, saj ekipo tvorijo izključno kolesarji, ki so se v preteklosti redno udeleževali tako gorskih kot cestnih tekmovanj, še danes pa navdušeno sledijo trendom znotraj kolesarske industrije. 

Svoje znanje s pridom uporabljajo pri svetovanju in komunikaciji s strankami ter novitete v ponudbo trgovine uvrščajo le na osnovi osebnega preizkusa oziroma pod pogojem, da te izkazujejo najvišjo mero kakovosti.

Ker je leto 2021 vse njih pripeljalo do povečanja prostorskih kapacitet trgovine, so vsa gorska, trek in električna kolesa ter tudi kolesarska oprema od takrat stalno na zalogi, sočasno pa se je povečala tudi zmogljivost servisa, ki pri Wheelbase zajema generalni servis koles, servis vzmetnih vilic, servis amortizerjev in servis hidravličnih vilic.

Električna kolesa: kolesa, ki dajejo več

Kolesarstvo sodi med tista področja, ki so v zadnjem desetletju doživela izjemno rast in napredek, kar je ob tehničnem razvoju ter dejstvu, da so kolesa iz leta v leto natančneje prilagojena zahtevam vsakega uporabnika, pripeljalo do tega, da dandanes električna kolesaštevilnim ljubiteljem kolesarjenja ponujajo veliko več od običajnih koles. 

w1XE8dvYG-qNANgnptEuHa-VFpcPKwTwK7bggt4INZgh8kwcOx3uZ1VRrJCdJrE6ureiFf9FT0lqq23F02g6_LDrUlnL3DJpYeRK2bLVwHrUDHyRsQixkvc45yutbYyk8sPd_bKeqGfFS8fVtui9z5E

Zanje se denimo odločajo tisti, ki svojih ciljev izključno na lastni pogon nikakor ne morejo uresničiti, tisti, ki so si od nekdaj želeli prav s kolesom osvojiti katerega od vrhov, pa za to preprosto nimajo dovolj moči, tisti, ki sanjajo o dolgih kolesarskih izletih, a se utrudijo že pri dvajsetem ali tridesetem kilometru, ali tisti s kakršnimkoli zdravstvenim omejitvam, ki se morajo, da ne bi ogrozili svojega življenja, izogibati naporom. Vsem njim električna kolesa omogočajo daljše razdalje in večje višinske razlike. 

A električna kolesa od svojih lastnikov zahtevajo tudi nekoliko več pozornosti. Med drugim je, kot pri običajnih kolesih, treba redno preverjati zavore in vse dele, pritrjene na okvir, da se med vožnjo ne bi razrahljali, ter na vsakih 250 prevoženih kilometrov očistiti in namastiti verigo.

Poleg tega električna kolesa po vsaki vožnji, četudi baterija še ni prazna, zahtevajo polnjenje. S tem se namreč ta ohranja v optimalnem stanju, enako pa velja za njeno shranjevanje, ki naj bo tekom zimskih mesecev ločeno od okvirja (baterijo je jeseni, ko se sezona kolesarjenja zaključi, treba odstraniti).

V trgovini Wheelbase je sicer mogoče najti električna kolesa treh proizvajalcev:

→ Nukeproof. Gre za električna kolesa z Megawatt baterijo, integrirano v aluminijast okvir, ki dosega moč med 504 in 630 Wh.

Scott električna kolesa, ki dosegajo moč med 500 in 704 Wh, v določenih primerih pa okvirji dopuščajo še priklop zunanje baterijske enote, kar moč poveča na zavidljivih 1.125 Wh.

→ Giant. Gre za električna kolesa s Panasonic baterijo, integrirano v lahek okvir, ki dosega moč med 500 in 625 Wh.

kO8L74ttXYtQp1hKLCGtW51NrxmU4-JmyCDIA3Yf5qgyO3pHnv3J9pM2QRnRaLiXH3tBCK_h1kZk3kRDVKVHVJjICbMNlfhDeFjfCYRwET-_4ole_4gS772Rk_UDOTVu9UXxasp0TbIGm1EVuBI_KKE

Na splošno se razlika med običajnimi in električnimi kolesi kaže v tem, da so električna kolesa dvokolesa z integriranim pogonskim elektromotorjem. Vendar pa obstajajo električna kolesa, primerljiva motorjem, in električna kolesa, ki pri pedaliranju le asistirajo. 

Testi so pokazali, da druga v dinamiko vrtenja pedal posegajo v veliko manjši meri kakor prva, v obeh primerih pa je moč (v skladu z zmogljivostjo motorja in s kapaciteto baterije) nastavljiva in jo je mogoče celo povsem izključiti.

Na voljo so tako gorska kot trek električna kolesa, skladno s tem pa so bodisi delno bodisi polno vzmetena. Vse druge postavke (velikost kolesa, dimenzije obročev, količina hoda, material izdelave) so enake vsaki drugi vrsti kolesa, z izjemo dodatnih funkcij, povezanih z elektroniko. 

Mednje sodijo LED zaslon (vklop, stopnja pomoči, stanje baterije), GPS sistem (beleženje poti), nadzorna plošča (stanje baterije, nastavitve motorja), USB ključek (polnjenje telefona med vožnjo) in druge.

Kako ravnati, če imate doma poplavljena električna kolesa?

V kolikor so vremenske razmere prizadele območje, na katerem živite, in je voda vdrla v vaš dom ter zalila električna kolesa, je pomembno, da za ta ustrezno poskrbite ter postopate v skladu s priporočili, saj jih boste edino tako lahko uporabljali še naprej in v naslednjih letih z njimi nanizali nove dogodivščine.

Strokovnjaki kolesarske trgovine Wheelbase poudarjajo, da sta stanje poplavljenih električnih koles in vložek v (morebitno) popravilo odvisna predvsem od tega, v kolikšni meri so bila kolesa poplavljena. 

Vendar velja, da poplavljena električna kolesa ne smete prižigati (dokler niso povsem suha in pregledana s strani pooblaščene osebe, kajti v nasprotnem lahko pride do nesreče).

Najbolj zanesljivo je, če se po ogledu koles obrnete na uradni servis znamke (Wheelbase izvaja uradni servis kolesza Yamaho/Giant, Shimano, TQ in Bosch), kjer bodo odstranili baterijo, jo pregledali in temeljito očistili. 

Zatem bodo odstranili vse ostale gibljive dele in tiste, ki so bili poplavljeni, jih razstavili, očistili ter na novo podmazali. Pri tem je najpomembneje, da se to stori z gonilnimi ležaji, prestavami, krmilnimi ležaji, nihajkami (če gre za polno vzmetene okvirje) in drugimi deli, medtem ko se priporoča tudi menjava vseh pletenic ter njihovih vodil. 

GXgWsw-9kPgbkmSrwg9SXX39i9MDNYMeycst-5g6XzrPZ79dhSwGZPduNIRRavb6NTKTNdcrZnj0jUKDVli2uObFRvfhd7jw5LpT6NjDC2nIhMNBYJxZ_eOkACkRF6_AtPNL5sM1GxTIqb16-zy4y6g

Ko so vsi deli suhi, čisti in namazani, je čas za sestavo električnega kolesa ter njegovo ponovno uporabo. A seveda izključno pod pogojem, da elektronske komponente niso pokazale kakršnekoli večje okvare, zaradi katere bi bilo te treba popravljati ali celo menjati.

Pa še opozorilo. Neodvisno od tega se velja zavedati, da vedno ni mogoče zagotoviti, da čiščenje in servis stanje električnega kolesa vrneta v stanje preden je bilo to poplavljeno. 

Prav zato je kolo dobro prepustiti strokovnjakom, kakršne pod svojo streho združuje trgovina Wheelbase, saj ti električna kolesa, njihove funkcije in zahteve najbolje poznajo.

električno-kolo spletnik