vestnik

Ali se nam v Murski Soboti obeta bencinski servis Shell? Mol ob prevzemu OMV Slovenija v prodajo 39 bencinskih servisov

Vestnik.si, STA, 14. 3. 2023
Jure Zauneker
Madžarska naftna družba Mol je v okviru napovedanega prevzema OMV Slovenija napovedala prodajo 39 bencinskih servisov Shellu.
Aktualno

Madžarska naftna družba Mol je v okviru napovedanega prevzema OMV Slovenija napovedala prodajo 39 bencinskih servisov Shellu. Kot so danes sporočili iz skupine, transakcija vključuje bencinske servise tako iz Molove mreže kot iz mreže OMV Slovenija.

Sklenitev kupoprodajne pogodbe, ki potrebuje še prevzemno dovoljenje, po navedbah Mola predstavlja enega ključnih mejnikov v procesu pridobivanja soglasja Evropske komisije za napovedani prevzem OMV Slovenija.

Skupina Mol potrjuje zavezanost k izpolnjevanju vseh zahtev glede tržne konkurenčnosti 

"Skupina Mol s tem korakom potrjuje svojo zavezanost izpolnjevanju vseh zahtev glede tržne konkurenčnosti, ki jih postavlja Evropska komisija, in izraža pripravljenost, da v prihodnjih mesecih zaključi prevzem 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija," so zapisali.Prepričani so, da bo prevzem OMV okrepil konkurenčnost na slovenskem trgu, saj bodo lahko v večji meri izkoriščali celotne proizvodne, logistične in predelovalne zmogljivosti skupine Mol v širši regiji Srednje Evrope.

"Skupina Mol nastopa na regijskem trgu kot eden vodilnih neodvisnih ponudnikov naftnih derivatov, saj uspešno obvladuje in razvija celotno logistično verigo. To nam omogoča ohranjanje neodvisne cenovne konkurenčnosti in bo pozitivno vplivalo na zanesljivost oskrbe večjega števila slovenskih potrošnikov z visokokakovostnimi naftnimi derivati prek povečane mreže lastnih servisov," je poudaril predsednik maloprodaje v skupini Mol Robert Pitt.

murska-sobota, podražitev-benzina
Jure Zauneker
Prepričani so, da bo prevzem OMV okrepil konkurenčnost na slovenskem trgu, saj bodo lahko v večji meri izkoriščali celotne proizvodne, logistične in predelovalne zmogljivosti skupine Mol v širši regiji Srednje Evrope.

Storitve na servisih bodo za kupce ostale nespremenjene, tudi delavci bodo ohranili zaposlitev

Vse storitve na vseh bencinskih servisih bodo za kupce ostale nespremenjene. Skladno s pogodbenimi določili bodo lahko zaposleni na bencinskih servisih, ki so predmet prodaje, obdržali zaposlitev, so napovedali.


Mol je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Dogovorjena kupnina za celoten delež znaša 301 milijon evrov, s tem pa bi Madžari prišli do mreže 120 bencinskih servisov, ki je druga največja v državi. Mol ima medtem kot tretji največji ponudnik v Sloveniji po februarskih podatkih 53 bencinskih servisov. Daleč največji ponudnik je Petrol s 318 prodajnimi enotami.

Posel je Evropska komisija v preverbo prejela 13. maja lani, v predhodni preiskavi pa je ugotovila, da bi transakcija lahko močno zmanjšala konkurenco na maloprodajnem trgu za pogonska goriva v Sloveniji.

slovenija madžarska podjetja nafta
Kaj zdaj berejo drugi