vestnik

(MOL prevzema OMV) Shell tudi v Murski Soboti?

R. Š., 27. 5. 2023
Jure Kljajić
MOL Slovenija ima sedež v Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti, v novozgrajeno upravno stavbo so se preselili lanskega marca.
Aktualno

Madžarski naftni gigant MOL, ki ima sedež slovenske podružnice v Murski Soboti, je po skoraj dveh letih le dobil zeleno luč Evropske komisije za prevzem drugega največjega trgovca z gorivi pri nas, OMV.

MOL je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Za celoten delež bodo odšteli 301 milijon evrov, s čimer bodo ob obstoječih 53 servisih dobili še dodatnih 119, ki so bili v lasti avstrijske multinacionalke, a so se hkrati za izpolnjevanje zahtev tržne konkurenčnosti, ki jih je postavila Evropska komisija, zavezali prodati 39 bencinskih servisov. Ti bodo prešli v last britansko-nizozemske družbe Shell, ki trenutno v Sloveniji upravlja mrežo devetih črpalk, od katerih jih je osem namenjenih tovornjakom.

Po izvedbi celotne transakcije, kar se bo po predvidevanjih družbe MOL zgodilo do konca junija, bo ta imela 133 bencinskih servisov v državi, največji igralec na trgu goriv Petrol pa 318.

»Skupina MOL je v utemeljitvi izrazila prepričanje, da se bo tržna konkurenca v državi s tem poslom zgolj še okrepila, saj bo prisotnost močnega ponudnika z drugim največjim tržnim deležem povzročila pritisk na prevladujočega ponudnika, posledično pa bo slovenski potrošnik deležen boljših cen ter kakovostnejših produktov in storitev,« so ob prejemu soglasja iz Bruslja sporočili iz murskosoboške podružnice, ki jo že od leta 2008 vodi Valerija Glavač.

Minuli ponedeljek so še v javni agenciji za varstvo konkurence sporočili, da ne nasprotujejo koncentraciji pridobitve kontrole podjetja Shell Adria nad delom premoženja podjetja MOL in OMV Slovenija, kar je bila še ena zadnjih potrebnih kljukic za dokončanje prevzema. Kljub temu v MOL še zmeraj nočejo sporočiti lokacij bencinskih servisov, ki bodo po novem del njihove mreže in mreže družbe Shell. Tako MOL in OMV sta namreč prisotna tudi v Pomurju, Shell pa je najbližje Pomurcem v Framu pri Mariboru, kjer deluje prvi Shell Center v Sloveniji z gostinsko ponudbo in črpalkami tako za voznike tovornih kot osebnih vozil. Iz Shella so sicer že marca, ob podpisu kupoprodajne pogodbe za prevzem 39 bencinskih servisov od MOL, sporočili, da bodo ti postali centri mobilnosti. Po naših neuradnih informacijah naj bi bila predmet prevzema tudi dva bencinska servisa v Murski Soboti, ki sta bila doslej v upravljanju madžarske družbe, v Lendavski ulici in Bakovski ulici. Uradne informacije o lokacijah nove mreže bencinskih servisov lahko tako pričakujemo kmalu glede na to, da namerava MOL posel izpeljati v dobrem mesecu dni.

mol omv prevzem bencinske-črpalke