vestnik

(MOMS) Razumevanje do nehvaležne situacije župana tudi v opoziciji: 30-milijonski proračun soglasno sprejet

Rok Šavel, 23. 2. 2023
Jure Kljajić
3. redna seja mestnega sveta MOMS.
Aktualno

Proračun Mestne občine Murska Sobota za letošnje leto je v veliki meri omejen z odprtimi projekti in zunanjimi okoliščinami. To so županu Damjanu Anželju priznali tudi kritični svetniški glasovi in proračun podprli.

30-milijonski proračun, ki ga je mestnemu svetu predlagal soboški župan Damjan Anželj, omejujejo predvsem odprti gradbeni projekti, podražitve in negotova situacija, ki jo povzroča vpliv vojne v Ukrajini, zato prav veliko manevrskega prostora pri načrtovanju prihodkov in odhodkov v mestni upravi niso imeli. O tem je govoril župan že v intervjuju, ki smo ga opravili nekaj dni pred samo sejo. Dva največja aktivna projekta sta nadgradnja vodovodnega sistema B in urejanje kolesarskih faz I. faza, ki skupaj naneseta na več kot 6 milijonov evrov. Sicer pa večina investicij zajemajo naložbe v javno komunalno in cestno infrastrukturo, kar je vidno tudi s prostim očesom ob prihodu v Mursko Soboto. Tovrstnih investicij je za okoli 13 milijonov evrov, pri tem pa pričakujejo okoli 8 milijonov evrov državnih in evropskih sredstev. Povečali so tudi sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo in druge programe, ki znašajo okoli 9,5 milijona evrov. Samo za vrtce bo šlo okrog 3,5 milijona evrov. "Smo občina, ki plača eno izmed največjih razlik med ceno in plačili staršev v Sloveniji," je na seji poudaril župan. V letošnjem letu je predvideno tudi zadolževanje v višini 1,2 milijona evrov, a večje možnosti za zadolževanje pa se odpirajo v prihodnjih letih, saj bo mestna občina v letu 2024 odplačala dva relativno velika kredita.

mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota, proračun
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

PREBERITE ŠE: (INTERVJU) Damjan Anželj: »Župan si ne izmišljuje podražitev«

"Sem mnenja, da smo mestne občine podfinancirane glede na vse naloge, ki jih opravljamo, zato je naš investicijski potencial okrnjen," je izpostavil župan in dodal, da je potrebno v tem letu zaključiti odprte projekte in pripraviti podlago za nov razvojni cikel.

V razpravi je bilo slišati kar nekaj kritičnih opazk in predlogov. Vodja svetniške skupine Gibanja Svoboda Mitja Horvat je tako izpostavil potrebo po krepitvi dela na področju mladinske politike, zanimale pa so ga določene proračunske postavke in tudi finančna upravičenost določenih investicij, kot je denimo obnova stanovanj na območju nekdanje ekonomske šole - gre za projekt soboškega stanovanjskega sklada. Ravno tako je v imenu svetniške skupine zavzel stališče do racionalnega kadrovanja v prihodnje ter dejal, da je potrebno pri dodatnem zaposlovanju iskati ekonomsko smotrnost in prave rešitve. Kot je dejal, bodo v Svobodi, ki je del koalicije, proračun v prvem branju sicer podprli, a si želijo, da bodo v prihodnje njihove pobude upoštevane.

mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota, proračun
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Še veliko glasnejši je bil Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja), ki je uvodoma dejal, da ni pomembno, kdo predlaga, ampak kaj predlaga. "Tega nam je v prejšnjem mandatu manjkalo in upam, da bo zdaj drugače," je pripomnil izkušeni mestni svetnik, ki je izpostavil tri vitalna področja: delovna mesta, izobrazbo in stanovanja. Po njegovi oceni proračun na ta ključna vprašanja skorajda ne odgovarja.



mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota, proračun
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Kot "žrtev situacije, ki jo je nasledil" dobil vse glasove



Ne glede na kritične opazke in številke o rasti tekoče porabe in prikazano nezanesljivost načrtovanih prihodkov, s čimer je v nadaljevanju postregel, pa je vendarle proračun podprl. Kot je namreč poudaril, je Anželj v težki situaciji in "žrtev situacije, ki jo je nasledil". Županu je vseeno na dušo navrgel, da naj v mestni občini pričnejo z aktivnostmi pri iskanju možnosti varčevanja pri stroških za funkcioniranje občine in javnih zavodov. Po njegovih izračunih znaša namreč investicijski potencial občine ta hip zgolj en milijon evrov. Podobno je povedal Bojan Petrijan (SDS), ki je dejal, da popolnoma razumejo v kakšnih težavah je predlagatelj, torej župan, zato bodo v SDS predlog proračuna podprli. V nadaljevanju je sledilo še nekaj razprave, kjer je bilo slišati tudi očitek o pomanjkanju investicij v krajevne skupnosti in potrebe po drugih vložkih, ki jih v predlogu ni, a tega je mestni svet v prvem branju nato vendarle sprejel soglasno, brez glasu proti, ali vzdržanega glasu.

Dogajanje na seji, ki je sledilo, med drugim polemike o novi ceni parkirnine in o določitvi parkirnih con, kjer je prišlo do neenotnosti celo v koaliciji, zato je Anželj točko umaknil, ter izmenjave žogic pri obravnavi strateških načrtov Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Pomurskega muzeja in Galerije Murska Sobota, pa v ločenem prispevku. Seja mestnega sveta je sicer z odmori trajala slabih šest ur.

mestna-občina-murska-sobota seja-mestnega-sveta mestni-svet proračun damjan-anželj