vestnik

MOMS: Kreganje na račun starih sporov

A. Nana Rituper Rodež, 13. 9. 2018
A.nana Rituper Rodež
Na zadnji sejih Mestnega sveta MOMS je bilo kar 18 točk dnevnega reda. 
Aktualno

Razprava o sodni poravnavi med Mestno občino Murska Sobota (MOMS) in Regionalno razvojno agencijo Mura v stečaju (RRA Mura v stečaju) ni v pristojnosti mestnega sveta, je prepričan svetnik Anton Štihec. Zato se je zavzel, naj se ta točka umakne iz dnevnega reda predvidoma zadnje seje mestnega sveta v tej sestavi. Ker ni dobil dovolj svetniške podpore, so svetniki o tem vseeno odločali in sprejeli sklep, da bo občina iz svojega proračuna poravnala družbi v stečaju 40 tisoč evrov.  


RRA Mura v stečaju je tožila MOMS za plačilo 174 tisoč evrov dolga za opravljene splošnorazvojne naloge in druge obveznosti od leta 2010 do leta 2015. Kot je povedal Srečko Đurov, direktor mestne uprave, so se med seboj sporazumeli in v duhu mirnega reševanja sporov sprejeli sklep o plačilu 40 tisoč evrov. »Če se to ne bo zgodilo, je možnih več scenarijev, med drugim pa se bo spor na sodišču nadaljeval. V primeru, če MOMS zmaga, jim ne bo treba plačati nič, ker pa so določene naloge vendarle bile opravljene, je za tako rešitev spora zelo malo možnosti, večja pa je verjetnost, da bo Občina morala, če sodišče tožniku ugodi, plačati dolg, in to z obrestmi in stroški, ki bodo pri tem še nastali, v ocenjeni vrednosti več kot 254 tisoč evrov.«


Oglasil se je Štihec in poudaril, da ne sodi o vrednosti in ne nasprotuje poravnavi, ampak ga moti to, da župan Aleksander Jevšek s tem prelaga odgovornost na mestni svet, v bistvu pa je ta odločitev v njegovi pristojnosti. Dodal je še, da Đurov z gradivom zavaja svetnike in javnost ter da ni zajeto vse, kar bi moralo biti, pa tudi vsi podatki naj ne bi bili točni. Zanimalo ga je tudi, ali je MOMS imela pogodbe z RRA Muro in za kaj gre, ko se govori o splošnih razvojnih nalogah. Županu pa je očital, da je RRA Muri še v času, ko so šli v stečaj, nakazal 31 tisoč evrov.

Svetnika Goran Miloševič in Marjan Gujt pa sta se strinjala, da se s tem stare zadeve in spori zapirajo in da je znesek, glede na dolg, relativno ugoden. V vsaki pravdi pa zasluži, tako Gujt, samo »fiškališ«. K temu pa je svetnik Robert Celec dejal, da se s tem pravzaprav zaključuje konflikt, ki se je začel pred leti med nekdanjim županom Antonom Štihcem in direktorjem RRA Mura Danilom Krapcem. Mi rešujemo problem, ki ga ni ustvarila ta mestna uprava, je še dodal Đurov in omenil, da se je v mandatu nekdanjega župana še bolj radodarno plačevalo tej agenciji. Usoda te agencije pa je seveda znana. Svetniki so sklep o sodni poravnavi sprejeli.



Da ni samo sam konflikten, konflikten je tudi Aleksander Jevšek, ki se glede Pomurskih lekarn prepira z župani ostalih občin in želi umakniti direktorja zavoda, ki dobro posluje. Na zadnji seji mestnega sveta so svetniki obravnavali tudi predlog Odloka o določitvi mreže lekarniške dejavnosti na primarni ravni v MOMS. Pri tem je bistveno to, da se bodo morali v prihodnje odločiti, v kakšni obliki se bo v prihodnje izvajala lekarniška dejavnost – ali kot javni zavod ali pomočjo podeljevanja koncesij. In v primeru, če bo ostal javni zavod, bo potrebno odločiti, ali bo MOMS še naprej skupaj z ostalimi pomurskimi občinami ali pa bo ustanovila svoj lasten lekarniški zavod.


Štihec je nadaljeval z besedami, da župan z razmišljanjem o lastnem zavodu z lekarniško dejavnostjo samo nadaljuje vojno proti Pomurskim lekarnam in proti ostalim občinam. Opozoril je še, da bo v primeru, če bo MOMS ustanovila svoj lasten zavod, morala odločati, kako je z delovanjem zavoda Pomurske lekarne, katerega ustanoviteljica je, na njenem teritoriju ter razmišljati o delitveni bilanci skupnega premoženja, ki si ga pomurske občine delijo. Pravi še, da se lahko zadeve samo zaostrijo, posledice pa bodo čutili predvsem naši občani.
Koliko nejasnosti in nedorečenosti je glede lekarniške dejavnosti, priča tudi dejstvo, da je Odbor za družbene dejavnosti sicer podprl Odlok o določitvi mreže javne lekarniške dejavnosti, vendar je le eden član glasoval za, ostalih pet pa je bilo vzdržanih.

Nataša Juhnov
Murska Sobota, Pomurske lekarne, lekarne, Fotografija Nataša Juhnov
Mestna občina Murska Sobota aleksander jevšek Anton Štihec Pomurske lekarne