vestnik

(MOMS) Mestni svetniki neenotni glede novega sistema parkiranja v Murski Soboti, vroče tudi glede ZKTŠ

Rok Šavel, 24. 2. 2023
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota
Aktualno

Maratonsko sejo mestnega sveta soboške občine poleg proračuna zaznamovala tudi razprava o ceni parkirnine, parkirnih conah in o strateškem načrtu Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Poročali smo, da so mestni svetniki na včerajšnji seji, ki je trajala skoraj šest ur, soglasno v prvem branju sprejeli 30-milijonski proračun za letošnje leto. Kljub temu, da je to bila zagotovo najpomembnejša točka na dnevnem redu, pa je bilo nekoliko polemično tudi pri obravnavi zadev, ki so sledile.

PREBERITE ŠE: 

(MOMS) Razumevanje do nehvaležne situacije župana tudi v opoziciji: 30-milijonski proračun soglasno sprejet

(INTERVJU) Damjan Anželj: »Župan si ne izmišljuje podražitev«

Na mizi svetnikov je bil namreč predlog sklepa o določitvi cene parkirnin in parkirnih con na območju Murske Sobote, s čimer naj bi se celovito uredil prometni režim glede parkiranja v mestu.

parkirna-cona, mestna-občina-murska-sobota
MOMS
Predvidena območja parkirnih con

parkirna-cona, mestna-občina-murska-sobota
MOMS
Predvidena območja parkirnih con

parkirna-cona, mestna-občina-murska-sobota
MOMS
Predvidena območja parkirnih con

Ta predvideva tri cone:
Cona 1 (modra cona) - območje kratkotrajnega parkiranja v ožjem mestnem središču, v kateri bi bilo parkiranje brezplačno zgolj prvih 15 minut, sicer pa bi bilo možno parkirati zgolj dve uri. Parkirnina bi znašala 50 centov za uro parkiranja, dovolilnic za mesečno ali letno parkiranje pa za cono 1 ne bi bilo.

Cona 2 (bela cona) - neomejeno parkiranje na urejenih, asfaltiranih parkirnih površinah, v kateri bi bilo začetno brezplačno parkiranje zgolj na območju zdravstvenega doma (2 uri), sicer pa bi parkirnina za vsako začetno uro znašala 50 centov.

Cona 3 - območje dolgotrajnega parkiranja na parkirnih površinah, ki so po večini v gramozirani izvedbi, v kateri ravno tako ne bi bilo začetnega brezplačnega parkiranja in s ceno parkirnine za vsako začetno uro parkiranja, ki bi znašala 30 centov.



Na parkirišču P + R pri bolnišnici v Rakičanu bi se parkirnina prav tako zaračunala od začetka časa parkiranja, cena parkiranja na P + R parkirišču pa bi bila 50 centov za vsako začetno uro. Uveden bi bil tudi nov čas, v katerem se plačuje parkirnina, in sicer med ponedeljkom in petkom od 7. ure do 15. ure (prej do 16. ure), ob sobotah pa od 7. ure do 12. ure (prej do 13. ure). Ob tem v coni 3 ob sobotah ne bi bilo parkirnine, pri bolnišnici pa bi se parkirnina plačevala ves čas in vse dni v tednu. Kar se tiče dovolilnic, bi te bile torej možne v coni 2 in coni 3. Za cono 2 bi letna znašala 300 evrov in mesečna 30 evrov, za cono 3 pa bi bila cena letne 100 evrov in polletne dovolilnice 60 evrov. Predlog sklepa je požel precej razprave, med drugim je že pristojni odbor predlagal, da bi brezplačno parkiranje v coni 1 podaljšali na 30 minut, ceno dovolilnic v coni 2 in 3 pa bi naj oblikovali na način, da bo cena letne dovolilnice vsaj 50 odstotkov vrednosti, kot bi uporabnik plačal vse dni v letu, ko se parkirnina plačuje.

Glede parkiranja razklani tudi v koaliciji

Kot prvi se je oglasil mestni svetnik Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja), ki je opozoril na dve stvari: tehnično izvedbo, saj na določenih območjih, kjer bi se po novem parkirnina plačevala, ni parkomatov ter na dilemo, ali je v tem času podražitev pravi trenutek, da takšno zadevo sploh sprejemajo. Brigita Perhavec (SD) je pozvala, k temu, da bi zadevo še malo prevetrili, saj so denimo nekatera območja cone 2 preblizu coni 1. Podobnega mnenja je bil tudi Zoran Hoblaj (SD), ki je spomnil, da bo prej ali slej v centru mesta nujno potrebna parkirna hiša. Bojan Petrijan (SDS) je ravno tako izrazil mnenje, da se še nekoliko počaka s tovrstno odločitvijo, čeprav je smer razmišljanja po njegovih besedah pravilna, ob tem pa je še navrgel Hoblaju, da je bila pred leti ravno stranka SD proti parkirni hiši, ki je bila "načrtovana na pravem mestu". Goran Miloševič (SD) je bil mnenja, da sklep sprejmejo, spremljajo izvedbo v praksi in ga po potrebi spremenijo. Ob tem je Petrijanu dejal, da takrat, v času župana Antona Štihca, ni stranka SD blokirala izgradnjo hiše, saj ni niti imela večine v mestnem svetu, poleg tega je projekt padel zaradi neustreznega finančnega angažmaja. K sprejemu sklepa je pozval tudi Mitja Horvat (Gibanje Svoboda) in spomnil, da parkomatov v razvitih državah več ne postavljajo in so že tudi v Murski Soboti v uporabi za to namenjene mobilne aplikacije. "Če bodo občani nezadovoljni, bomo sklep spremenili. Stopimo korak naprej," je pozval Horvat. Zanimivo problematiko je izpostavil še Drago Vigali (SDS), ki je povedal, da so v načrtu odprodaje zemljišč določena območja, kjer naj bi bilo omogočeno parkiranje in postavil vprašanje, kako bi bilo potem videti, če bi nekdo tam kupil dovolilnico, parkirišče pa bi občina prodala zasebniku, Andrej Mešič (SDS) pa je pozval župana, da odločanje o tem prestavi na eno izmed naslednjih sej. Kot zadnja je na pomisleke odgovorila direktorica mestne uprave Milena Vöröš, ki je pojasnila, da gre zgolj za uresničitev odloka iz lanskega leta, poleg tega se ne zvišujejo cene parkirnin, ki so v veljavi že od leta 2012.

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Po petminutni pavzi je nato pred govornico stopil župan Damjan Anželj, ki je povedal, da sklep potrebujejo in ga je potrebno sprejeti, a zaradi novih predlogov in nesoglasij predlagal, da se odločanje prestavi na eno izmed naslednjih sej, kar so nato svetniki tudi izglasovali.

Ozračje v sejni sobi je v nadaljevanju nekoliko razgrela obravnava strateškega načrta Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Tisto, kar je namreč zmotilo nekatere svetnike po predstavitvi načrta ZKTŠ MS s strani direktorice Brigite Perhavec, je predvsem namera po kadrovski okrepitvi javnega zavoda. Kot je namreč navedeno v strateškem načrtu, naj bi v naslednjem petletnem obdobju za uresničitev vizije zavoda in doseganje zastavljenih ciljev zaposlili po enega dodatnega javnega uslužbenca na področju kulture, na področju turizma in na področju športa, na vseh področij pa tudi toliko javnih uslužbencev, za koliko bodo pridobili projektna sredstva za njihove plače. Horvat je povedal, da se v Gibanju Svoboda veselijo takih ambicioznih strateških načrtov in navrgel, da mestno občino glede na delež sredstev iz proračuna, ki se namenja za ZKTŠ MS, uvršča na sam vrh nekega zemljevida. Kot je dejal, bi si želeli poročilo o delovanju zavoda v preteklosti. "Ekonomska smotrnost dodatnega zaposlovanja naj se upošteva. Mi ne moremo podpirati projektnega zaposlovanja v naprej," je še poudaril in pozval ZKTŠ, da organizira dogodke tudi v krajevnih skupnostih, na katere se pozablja. V podobnem tonu je sledila razprava Bojana Petrijana, ki je izpostavil, da pogreša finančno analizo predlogov in analizo uspešnosti črpanja sredstev javnega zavoda iz drugih virov, spomnil pa je tudi na delovanje Visitor centra. V bran Perhavčevi je stopil Hoblaj, ki je pohvalil delovanje zavoda in delo direktorice ter dejal, da številne, ki o zavodu debatirajo, na prireditvah, ki jih zavod organizira, sam ne vidi. Ob tem je pojasnil, da finančni načrt, ni del strateškega načrta.

mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Anželj okrcal Perhavčevo

"Približno 600-700 tisoč evrov na leto stanemo to občino. Če bi primerjala s primerljivim zavodom v Velenju - tam dobi zavod za kulturo več kot milijon evrov, zavod za turizem več kot milijon evrov in zavod za šport več kot milijon evrov," pa je poudarila Perhavčeva, ki je glede dogodkov v krajevnih skupnostih pojasnila, da jih ZKTŠ lahko organizira, če krajevna skupnost zagotovi za to denar. Ponovno se je oglasil Petrijan, ki je spomnil, da je ZKTŠ v preteklosti imel pet zaposlenih, danes pa jih ima 15 in podvomil v to, da si lahko mestna občina privošči še dodatnega zaposlovanja. "Da pa naj krajevna skupnost zagotovi denar za to, da boste prišli, pa je nekorektno. Vi ste enako dolžni priti in ponuditi storitve krajevni skupnosti. Tudi mi, ki živimo v krajevni skupnosti, pričakujemo, da se nam približate," je bil oster mestni svetnik. Tudi Horvat ni ostal dolžan direktorici ZKTŠ in je dejal, da to očitno kaže na "nezmožnost sodelovanja in sprejemanja kompromisov," in poudaril, da so krajevne skupnosti tudi del mestne občine. Perhavčeva je v svoj bran dejala, da ni bila dobro razumljena, saj naj bi prireditev v krajevni skupnosti sicer v ZKTŠ organizirali zastonj, a da bi bilo potrebno nato plačati izvajalca.

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Očitno je na tej točki prekipelo tudi županu Anželju, ki je stopil za govornico in poudaril, da so tudi krajevne skupnosti del mestne občine. "ZKTŠ mora delovati za vse in, če se naredi kak dogodek v krajevni skupnosti, gre ravno tako denar iz proračuna. Pričakujem tudi od direktorice, da boste delovali za vse občane enako," je okrcal strankarsko kolegico in požel aplavz s strani mestnih svetnikov.

mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota, proračun
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Kljub vroči razpravi je mestni svet dal zeleno luč strateškemu načrtu - 17 jih je glasovalo za, eden svetnik je bil proti. Preostanek seje je minil mirno - svetniki so podali pozitivno mnenje še k strateškemu načrtu murskosoboške Galerije in k strategiji razvoja Pomurskega muzeja. Pri obravnavi slednjega je bilo sicer nekaj izmenjav med Hoblajem, Petrijanom in Mešičem - Hoblaj je namreč Petrijanu očital, da "nima enakih vatlov za vse", saj pri omenjenih zavodih ni opozoril na pomanjkanje finančnega načrta.

mestni-svet, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
3. redna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota

Svetniki so podali še soglasje k spremembi sistemizacije v soboškem vrtcu in soglasje za parcelacijo v okviru odstopanj od določil prostorskega akta na območju Pušče ter opravili še nekaj kadrovskih zadev, med drugim je Anželj v Razvojnem svetu Pomurske regije zamenjal Hoblaja.

mestna-občina-murska-sobota mestni-svet parkirnine zavod-za-kulturo,-turizem-in-šport damjan-anželj brigita-perhavec