vestnik

MOMS: Zadnja zelena luč za dvoletni proračun in nižanje subvencije za vrtec, usoda RIS Dvorca Rakičan pa ostaja na nitki

Rok Šavel, 7. 3. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Mestni svetniki so imeli na mizi več pomembnih odločitev, ki bodo vplivale na življenje v soboški občini.

Mestni svet murskosoboške občine na četrtkovi seji v drugi obravnavi sprejema dvoletni proračun, ki je, predvsem v letošnjem proračunskem letu, v znamenju rezov in zategovanja pasu. O tem smo poročali že ob prvi obravnavi proračunskih dokumentov, podrobneje pa je o finančnih izzivih v intervjuju za naš medij spregovoril tudi župan Damjan Anželj. Prav veliko sprememb od prve do druge obravnave proračuna nista bila deležna. Predvidena sredstva za tehnološko kompetenčni park Soboško Jezero, kot se po novem imenuje talent center, se v veliki meri prenašajo iz letošnjega leta v naslednje, ravno tako pa je župan ugodil koalicijskim partnerjem iz Svobode in pozivom iz posameznih krajevnih skupnosti pri vključitvi in dopolnitvi nekaterih proračunskih postavk. Letošnji proračun je tako pod črto za okoli 17 tisočakov težji, proračun za leto 2025 pa za slabih 625 tisoč evrov.

seja-mestnega-sveta, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
Spremembe proračuna 2024 med 1. in 2. obravnavo.

seja-mestnega-sveta, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
Spremembe proračuna 2025 med 1. in 2. obravnavo.

RIS kljub umiku točke ni izostal, vrtec bo dražji



Tisto, kar bi zagotovo poželo največ razprave in polemik, pa je župan po premisleku in obravnavi točke na odborih mestnega sveta umaknil z dnevnega reda. Gre seveda za podajo soglasja k zadolževanju javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan za predfinanciranje dveh projektov, v višini 560 tisoč evrov. Finančna situacija v javnem zavodu je zaradi zapadlih in neporavnanih obveznosti, predvsem iz naslova preteklih kreditov, ki so se najemali tudi na način dvojnega financiranja nekaterih projektov, vse prej kot rožnata. Proračun mestne občine bo sicer zagotovil 215 tisoč evrov za kritje zapadlih dveh kreditov, da bo javni zavod sploh lahko najemal nove, toda takšni krediti še obstajajo, zadolženost javnega zavoda pa je na prvi dan letošnjega leta znašala več kot 862 tisoč evrov. Mestna občina je po naših informacij najela zunanjega finančnega izvedenca, saj želi imeti župan na mizi scenarije, kako ukrepati pri sanaciji stanja in, ali je morda res najboljša rešitev pričeti postopek stečaja javnega zavoda. Na seji mestnega seveda je bila v luči RIS-a podana tudi pobuda s strani svetnice Tamare Gradinski (SDS), da naj se pripravi načrt sanacije javnega zavoda, iz katerega naj je razvidno, zakaj in kako je kljub vedno pozitivnim bilancam prejšnjih let prišlo do trenutnega stanja - nezmožnosti odplačevanja kreditov. Ravno tako naj se pripravi poročilo poglobljene poslovne forenzike po projektih, v dokazanih primerih oškodovanja pa naj vodstvo javnega zavoda s Tanjo Buzeti na čelu in po pooblastilu župana vloži odškodninske zahtevke pri odgovornih osebah za povrnitev škode.

seja-mestnega-sveta, mestna-občina-murska-sobota
Rok Šavel
11. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota



Da je finančna slika občine zahtevna, dokazuje tudi sklep, ki ga je mestni svet sprejel v zvezi z murskosoboškim vrtcem. Ekonomska cena vrtca sicer ostaja ista in znaša 536,63 evrov, a se znižuje odstotek občinske subvencije k ceni programa z 15 na 10 odstotkov. To pomeni, da se osnova za plačilo staršev iz do sedaj veljavnega zneska 456,14 evrov zvišuje na 482,97, saj občinski prispevek - subvencija, ki prada otrokom iz mestne občine, znaša 53,66 evrov. Občina bo na ta račun mesečno prihranila okoli 5650 evrov.

Več o drugih sprejetih odločitvah mestnega sveta, ki je med drugim potrdil štiriletni mandat Robertu Titanu, dosedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja javnega zavoda Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, in o drugem dogajanju na seji mestnega sveta pa v enem izmed naslednjih prispevkov.

mestna-občina-murska-sobota proračun ris-dvorec-rakičan vrtec-murska-sobota damjan-anželj