vestnik

(MORAVSKE TOPLICE) Glavač imenoval dva podžupana

Rok Šavel, 21. 12. 2022
Rok Šavel
2. redna seja občinskega sveta občine Moravske Toplice.
Aktualno

Občinski svetniki so ob tem imenovali nadzorni odbor in stalna delovna telesa občinskega sveta.

Po konstitutivni seji so se ponovno sestali svetniki občinskega sveta občine Moravske Toplice na drugi redni seji, na kateri so se uvodoma seznanili o sprejemu sklepa s strani župana o začasnem financiranju od 1. januarja 2023 do konca marca. Razlog za začasno financiranje po tako imenovanih dvanajstinah je nezmožnost sprejema proračuna za leto 2023 še v letošnjem letu, saj se pred tem morajo konstituirati delovna telesa, kar je bilo tudi osrednje dejanje tokratne seje.


Politične in strokovne odločitve


Sprva so imenovali petčlanski nadzorni odbor, pri čemer je imel pripombe svetnik Tomaž Gregorec, sicer tudi županski kandidat na minulih lokalnih volitvah, iz svetniške skupine Gibanje Svoboda (GS), saj je bil njegov predlagani član zaradi pomanjkanja potrebnih izkušenj zavrnjen. Kot je obrazložil predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI) Sašo Koca, štejejo zgolj formalne izkušnje s finančno-računovodskega ali pravnega področja, kar pa predlagani član GS ni imel. Nadzorni odbor so imenovali z dvanajstimi glasovi za in dvema proti.

občina-moravske-toplice, občinski-svet
Rok Šavel
Sašo Koca (podžupan), Alojz Glavač (župan) in Štefan Hul (podžupan).



Podoben očitek je navrgel Gregorec pri imenovanju stalnih delovnih teles, saj KMVVI ni upoštevala nobenega njegovega predloga za zunanje člane v občinskih odborih. Koca mu je pojasnil, da je šlo pri nadzornem odboru za strokovno odločitev, v tem primeru pa za politično odločitev. Gregorec je dejal, da je umaknil predlog o članstvu v statutarno pravni komisiji, in dejal, da bi si GS zaslužilo "vsaj minimum politične higiene in spoštovanje nepisanih standardov, ki veljajo v demokratičnih družbah". V razpravo se je vključil tudi župan Alojz Glavač, ki je poudaril, da bodo priložnosti še na naslednjih sejah, ko se bo odločalo o imenovanjih v druge organe, kjer je občina ustanovitelj ali soustanovitelj, ob tem pa dodal, da je funkcij žal premalo, da bi zadovoljili vse interese. "Če je teh mest premalo, se morda nekdo, ki je za to pristojen - v tem primeru občinski svet - odločiti, koga imenovati," je pojasnil Glavač in povedal še, da je ravno večinsko odločanje osnova demokracije. Imenovanje delovnih teles so svetniki potrdili z dvanajstimi glasovi za in tremi proti. Zgodba se je ponovila pri glasovanju o sestavi sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin, kjer so svetniki predlagani sklep potrdili z dvanajstimi glasovi za, dvema proti, en glas pa je bil vzdržan.

občina-moravske-toplice, občinski-svet
Rok Šavel
2. redna seja občinskega sveta občine Moravske Toplice.

Ob koncu seje je Glavač svetnike obvestil, da je imenoval dva podžupana, in sicer sta to postala Sašo Koca (SD) in Štefan Hul (SDS). "Gre za županovo politično odločitev in upam, da jo boste razumeli ter spoštovali," je dejal župan. Koca, ki je predsednik občinske organizacije SD, ima v 15-članskem občinskem svetu z listo SD največ mandatov, 4, in je bil podžupan že v prejšnjem mandatu, ko je bil poleg njega podžupan še Andrej Baligač (SDS).

občina-moravske-toplice občinski-svet alojz-glavač sašo-koca štefan-hul podžupani