vestnik

(MORAVSKE TOPLICE) Lažno upanje za ravnateljico vrtca

Rok Šavel, 12. 5. 2023
Marko Vavpotič / M24
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda naj bi po napovedih izdal sklep, s katerim bi ravnateljem lahko izplačali redno delovno uspešnost, čeprav so zavodi poslovali z izgubo. Napovedanega sklepa ni bilo in ga niti ne bo.
Aktualno

Javna zavoda TIC Moravske Toplice in Vrtci občine Moravske Toplice sta lani poslovala negativno, zato v skladu z državnim pravilnikom izplačilo redne delovne uspešnosti vodstvom ni upravičeno.

Občinski svet občine Moravske Toplice je na minuli seji med drugim sprejel zaključni račun za leto 2022, v katerem je občina ustvarila za dobrih 10 milijonov evrov prihodkov in odhodkov ob 68-odstotni realizaciji na prihodkovni in 61-odstotni realizaciji na odhodkovni strani. Na zadnji dan leta 2022 je imela občina na računu dobrih 1,8 milijonov evrov sredstev. Tako kot v večini pomurskih (in slovenskih) občin so svetniki sprejeli tudi novo, višjo, ceno storitve pomoči na domu in ekonomsko ceno vrtca.

Cena storitve pomoč na domu, ki jo v občini izvaja Dom starejših Rakičan, se zvišuje z dosedanjih 27,08 evrov na uro ob ponedeljkih in sobotah, na 28,93 evrov na efektivno uro, ob nedeljah in praznikih pa bo cena efektivne ure znašala 34,50 evrov namesto dosedanjih 31,78 evrov. Ker pa storitev subvencionira občina, bodo uporabniki med ponedeljkom in soboto plačevali 11,88 evrov na uro in ob vikendih ter dela prostih dneh 14,67 evrov na efektivno uro - gre za 5,88 oziroma 8,11-odstotno povišanje. Na drugi strani se zvišuje tudi ekonomska cena vrtca, ki po novem znaša 557,52 evrov na otroka mesečno, kar je za 67,94 evrov oziroma slabih 13 odstotkov več od dosedanje ekonomske cene, pri čemer občinska subvencija za otroke iz občine znaša 83,96 evrov.

Napovedali sklep, ki ga ne bo

Nekoliko se je zapletlo pri predlogu soglasja k določitvi redne delovne uspešnosti direktorici TIC Moravske Toplice Sonji Bily in ravnateljici vrtcev Simoni Kaučič. Predlagani sklep, ki občinskemu svetu nalaga podajo soglasja, so namreč preoblikovali, saj v skladu s pravilniki, ki veljajo na nacionalni ravni, soglasja ni moč podeliti. Pravilnik o merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti direktorjev oseb javnega prava s področja dela ministrstva za gospodarstvo, ki velja za TIC Moravske Toplice, namreč določa, da direktor ni upravičen do dela plače za delovno uspešnost, če oseba javnega prava, torej v tem primeru TIC Moravske Toplice, izkazuje izgubo iz poslovanja. Bilyeva si je obetala slabih 1300 evrov "nagrade" za uspešno delo v preteklem letu, a zavod TIC Moravske Toplice je, kot so zapisali v letnem poročilu, zaradi večjega števila izvajanja aktivnosti povezanih s prireditvami in promocijo občine ustvaril negativni poslovni rezultat v višini slabih 67 tisoč evrov. Minus so pokrili s sredstvi, ki so ostali na računu zaradi pozitivnega poslovanja v preteklih letih, pri čemer so preostalih dobrih 27 tisočakov plusa še prenesli v letošnje leto.



Podobna zgodba je pri Kaučičevi, ki si je obetala dobrih 1600 evrov "nagrade" za delo v lanskem letu, a vrtec je v poslovnem letu 2022 zabeležil negativen rezultat v višini dobrih 81 tisočakov. Tudi za ugotavljanje delovne uspešnosti ravnateljev vrtcev namreč velja poseben pravilnik o merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti direktorjev s področja šolstva, kjer je navedeno, da direktor (ravnatelj) ni upravičen do dela plače za delovno uspešnost, če v ocenjevalnem obdobju zavod posluje z izgubo.


So pa zavodi konec februarja dobili s strani ministrstva za vzgojo in izobraževanje okrožnico, ki jim je vlilo nekaj, kot se je zdaj izkazalo, lažnega upanja. Ministrstvo je namreč zaradi zahtevnih okoliščin, v katerih so vzgojno-izobraževalni zavodi lani delovali, kar je od ravnateljev terjale veliko dodatnih naporov, napovedalo sprejem sklepa ministra Darja Felde, s katerim bi naredili izjemo. Tako naj bi minister s sklepom izključil določilo iz pravilnika, ki ravnateljem onemogoča izplačilo delovne uspešnosti ob negativnem poslovanju zavoda.


Napovedani sklep ni bil sprejet in niti ne bo, kar so nam potrdili na ministrstvu. "V primeru nagrajevanja delovne uspešnosti ravnateljev sporočamo, da je bila v danih razmerah medresorsko sprejeta odločitev, da za preteklo leto sklep o izključitvi dveh alinej omenjenega člena pravilnika ni upravičen. Na Ministrstvu smo aktivno vključeni v premagovanje izzivov vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji in v tem oziru tudi v rednem kontaktu z ravnatelji, s katerimi skupaj tudi oblikujemo možne rešitve pri naslavljanju tovrstnih izzivov vodenja zavodov," so pojasnili za Vestnik.si.

občina-moravske-toplice občinski-svet vrtci-moravske-toplice delovna-uspešnost tic-moravske-toplice simona-kaučič ministrstvo-za-vzgojo-in-izobraževanje