vestnik

(MORAVSKE TOPLICE) Na občinski seji besedni dvoboj dveh direktorjev

Rok Šavel, 12. 6. 2024
Rok Šavel
Direktorji, med njimi Drago Dervarič in Simona Biro, so na seji pojasnjevali razloge za dvig cen.
Aktualno

Seja občinskega sveta Občine Moravske Toplice minila v znamenju podražitev storitev številnih gospodarskih javnih služb

Zadnjo sejo moravskotopliškega občinskega sveta bi lahko opisali kot »podražitveno«. Na dnevnem redu so bila predvsem zvišanja cen številnih gospodarskih javnih služb, ki so že skoraj vsakoletna stalnica v pomurskih občinah. Občinski svetniki so tako s stisnjenimi zobmi in nekaj izraženimi pomisleki potrdili nove cene oskrbe z vodo, odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode in zbiranja komunalnih odpadkov. Javno podjetje Vodovod sistema B je na mizo dalo elaborat, na podlagi katerega se bo občanom mesečni strošek za vodo v povprečju zvišal za dobrih 27 odstotkov oziroma za okoli 4,6 evra. Cene so dvignili tudi v domačem občinskem podjetju Čista narava, čiščenje odpadne komunalne vode bo dražje za 20 odstotkov, odvajanje pa za okoli 15 odstotkov.

Neke vrste tiha vojna 


Dražji bodo tudi odvoz odpadkov, a ta podražitev je še najmanj boleča. V družbi Saubermacher - Komunala so zbiranje komunalnih odpadkov v moravskotopliški občini dvignili za okoli 2,5 odstotka, kar pomeni, da bo povprečno gospodinjstvo plačevalo približno 18 centov na mesec več. Nekoliko višji dvig je pri zbiranju bioloških odpadkov, okoli 14-odstoten, kar pomeni, da bo v povprečju mesečni strošek višji za dober evro. Zbiranje bioloških odpadkov sicer ni del obvezne gospodarske javne službe in gre za nadstandardno storitev.

Kot je na seji pojasnjeval direktor Drago Dervarič, so razlogi za zvišanje cene klasični: višji stroški dela, energentov, zavarovanja, višji poštni stroški in stroški storitev zunanjih izvajalcev. Tako kot pri drugih gospodarskih javnih službah je vse v skladu z zakonodajo in uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Pri tem je Dervarič kot enega izmed razlogov za podražitev navedel dvig cene obdelave bioloških odpadkov, kar je v domeni javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Javno podjetje, ki je z Dervaričevo družbo v neke vrste tihi vojni, saj se pojavljajo težnje, da bi prevzelo zbiranje odpadkov v Pomurju, je še posebej in eksplicitno izpostavljeno tudi v elaboratih, ki so jih dali na mizo vseh občin, kjer Saubermacher - Komunala izvaja javno službo zbiranja odpadkov.


Prvi tisti, ki morajo 

To je precej zmotilo Simono Biro, direktorico Ceropa, ki je bila tako kot Dervarič prisotna na seji občinskega sveta na povabilo župana Alojza Glavača. »Ne zdi se mi korektno, da ste v dokumentu navedli samo Cerop, ki se mu lahko v celotni strukturi stroškov pripiše triodstotni delež dviga cene,« je  Birova vrnila žogico Dervariču, nakar je ta pojasnjeval, da je sestavni del gospodarske javne službe tudi obdelava bioloških odpadkov in je pač zato tudi ta del naveden. Dodal je, da bi lahko občani sami znižali stroške za več kot 15 odstotkov z doslednim ločevanjem odpadkov, in ob tem pihnil na dušo Birovi: »Hvala bogu za regijski center Puconci, ki trenutno dosega eno najnižjih cen za obdelavo bioloških odpadkov v Sloveniji.«


Svoje je dodal še Glavač, ki je vsaj za zdaj ovrgel vsa ugibanja, da bi lahko občina kmalu zamenjala izvajalca zbiranja odpadkov. Kot je pojasnil, bi morali vsako tako spremembo v skladu z občinskim odlokom napovedati eno leto prej. »To je tudi moj uradni odgovor tistim, ki špekulirajo, da so v ozadju drugi nameni. Če se bo kar koli spremenilo, pa bodo prvi izvedeli tisti, ki to morajo izvedeti,« je bil jasen župan in občinski svet pozval k sprejemu elaborata družbe Saubermacher - Komunala.

Rok Šavel
Seja občinskega sveta Občine Moravske Toplice minila v znamenju podražitev storitev številnih gospodarskih javnih služb.
občina-moravske-toplice seja-občinskega-sveta