vestnik

(MORAVSKE TOPLICE) Preobrat v drugem branju proračuna, svetniki strnili vrste

Rok Šavel, 22. 3. 2023
Rok Šavel
4. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice
Aktualno

Na prejšnji seji sedem svetnikov glasovanje o proračunu obstruiralo, tokrat ga je občinski svet praktično soglasno potrdil.

Če je bilo v uvodu slutiti, da bo tudi tokratna seja občinskega sveta občine Moravske Toplice burna, kot je bila seja pred tem, ko je predvsem zaradi nasprotovanja profesionalizaciji podžupana sedem svetnikov glasovanje o proračunu obstruiralo in ga je 15-članski občinski svet sprejel s tesno večino, pa temu v nasprotju s pričakovanji le ni bilo tako. Pri sprejemanju dnevnega reda je sicer prišlo do manjših polemik zaradi domnevne kršitve poslovnika, ki jo je županu Alojzu Glavaču očital Tomaž Gregorec (Svoboda). Glavač je namreč predlagal naknadno širitev dnevnega reda z naknadno prispelimi gradivi o soglasju za izplačilo redne delovne uspešnosti direktorici in pomočnici soboškega zdravstvenega doma ter prejšnji in sedanji ravnateljici Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci in o vplačilu kapitala v družbo Rimska Čarda, kar po mnenju Gregorca ni v skladu s poslovnikom, saj bi gradivo predhodno morala obravnavati statutarno pravna komisija. Župan je kljub pomislekom o domnevno protipravnem ravnanju vseeno vztrajal z dopolnitvijo dnevnega reda in s tem tudi uspel.

občina-moravske-toplice, seja-občinskega-sveta, proračun
Rok Šavel
4. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice

PREBERITE ŠE:

(MORAVSKE TOPLICE) Glavaču bi se skoraj zgodil radenski scenarij. Burno zaradi poklicnega podžupana


Proti letošnjemu predlogu le en svetnik, za leto 2024 pa podprli vsi


V nadaljevanju je župan predstavil dopolnjen predlog proračuna, ki je v letu 2023 težak 21,5 milijonov evrov, v letu 2024 pa 18,6 milijonov evrov, in se opredelil do predlogov, ki so prispeli v času javne razprave, in amandmajev, katere so vložili svetniki. Teh je bilo pet, prispevali pa so jih Andrej Baligač (SDS), Tomaž Gregorec (Gibanje Svoboda) in Štefan Kodila (SLS). Nekaj predlogov iz javne razprave je občinska uprava z županom na čelu podprla, druge ne, prišlo pa je tudi do podvajanja predlogov, in sicer glede uvedbe participativnega proračuna. Ta predlog je sicer bil podprt in je v ta namen v proračunu za leto 2024 rezerviranih 25 tisoč evrov. Med predlogi, o katerih je teklo največ besede, je bil tudi predlog Sebastjana Gornjeca (Svoboda) o snemanju občinskih sej, kar je bil tudi amandma Gregorca, predlog pa je podprl tudi Kodila, ki se je za to zavzemal že v preteklih mandatih. Tako kot do drugih amandmajev, nekatere je sicer vsebinsko podprl, se tudi do tega župan ni opredelil pozitivno, saj naj tudi občinska sejna soba ne bi bila tehnično ustrezna za to. Do snemanja Glavač ni naklonjen, kot je poudaril, tudi zaradi izkušnje ene od županj, ki mu je dejala, da so se ob uvedbi snemanja sej pričeli vrstiti "cirkusi in prepiri". Nobeden od predlaganih amandmajev na koncu ni dobil ustrezne podpore. Župan je med drugim navedel, da se noben od predlogov in amandmajev ni nanašal na prihodkovno stran proračuna in pojasnil, zakaj je previden pri izdatkih. "Mi smo velik sistem, ne kot denimo občini Dobrovnik ali Kobilje," je izpostavil in izrazil pričakovanje, da bo tudi profesionalni podžupan, ki je bil na prejšnji seji predmet polemik, dodana vrednost in da bo tudi prispeval na prihodkovni strani. To bo sicer postal Sašo Koca (SD), dosedanji nepoklicni podžupan, ki ima največjo svetniško skupino v občinskem svetu in je bil podžupan že v prejšnjem mandatu.

občina-moravske-toplice, seja-občinskega-sveta, proračun
Rok Šavel
4. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice

Pred glasovanjem o proračunih za leto 2023 in 2024 so svoj glas obrazložili Gregorec, Kodila in Stanislav Gorčan (Lista Franca Cipota). Gregorec je povedal, da ga bo podprl z vidika razvoja občine in za dobrobit vseh občanov, čeprav se ne strinja z določenimi postavkami. "Poudarjali ste sodelovanje, a ne dajete vtisa, da bi želeli sodelovati," je navrgel županu zaradi neupoštevanja predlogov, ki so jih podali v Svobodi. Tudi Kodila je dejal, da bo proračun podprl, a z "nekaterimi jasnimi zadržki" in ob dejstvu, da "se bodo morali več poslušati". Gorčan pa je napovedal, da proračuna ne bo podprl, saj v njem vidi zgolj reševanje komunalnih problemov občanov in ne napredka občine, pogreša pa tudi prepoznavne prireditve.

občina-moravske-toplice, seja-občinskega-sveta, proračun
Rok Šavel
4. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice

"Poleti nastopajo samo romske skupine, zato ni čudno, da nam na nogometnih stadionih skandirajo, da smo "cigani"," je Gorčan na nenavaden način pojasnil razloge, zakaj predloga proračuna ne podpira. Njegov glas je bil sicer pri glasovanju za predlog proračuna za leto 2023 edini, ki je bil proti, ostalih 14 svetnikov je letošnji proračun podprlo, a očitno si je edini svetnik, ki je član Cipotove liste, tudi hitro premislil, saj je takoj zatem sledilo glasovanje o predlogu proračuna za leto 2024, kjer je tudi on dvignil roko za, s čimer je bil proračun soglasno podprt in tudi dokončno sprejet.


Rimska Čarda bo dokapitalizirana, nov šef pa bo postal Kodila


Preostale točke dnevnega reda so minile ekspresno. Svetniki so med drugim sprejeli letne programe kulture, športa in ukrepov ohranja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v občini, podali soglasja za izplačila rednih delovnih uspešnosti bivše direktorice Pomurskega muzeja, direktorice in pomočnice direktorice soboškega zdravstvenega doma in ravnateljic DOŠ Prosenjakovci ter za nadomestnega člana nadzornega sveta družbe Rimske Čarda imenovali Slavka Škerlaka (SD), ki bo nadomestil podžupana Koco.


občina-moravske-toplice, seja-občinskega-sveta, proračun
Rok Šavel
4. redna seja Občinskega sveta Občine Moravske Toplice

Občinski svet je v zvezi z gospodarsko družbo, ki jo je občina ustanovila zgolj z namenom pridobitve koncesije za črpanje geotermalne vode iz vrtine pri rimski čardi, določil tudi pogoje, ki jih mora izpolnjevati poslovodja družbe in postopek za kandidaturo in izbiro poslovodje. To mesto je namreč zapustil Franc Gönc, župan pa je napovedal, da bo za poslovodjo predlagal svetnika Kodilo, ki ga mora nato potrditi še nadzorni svet družbe. Občinski svet je ravno tako dal zeleno luč dokapitalizaciji Rimske Čarde v višini 20 tisoč evrov. Kot smo že poročali, je v zvezi s pridobivanjem koncesije, kar je ključno za pritegnitev morebitnih investitorjev, prišlo do zapletov, saj se je zataknilo na resornem ministrstvu, danes je to ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Brežan. Občina je namreč že lanskega januarja podala vlogo za pridobitev koncesije in jo nato maja po pozivu ministrstva tudi dopolnila, a od takrat vlada molk. Po naših informacijah v zadnjih tednih na ministrstvu potekajo intenzivni pogovori z deležniki, ki se poslovno ukvarjajo s koriščenjem geotermalne vode, o več problematikah na tem področju. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi ministrstvo vendarle kmalu v javno obravnavo posredovalo uredbo za pridobitev koncesijske pravice pri rimski čardi.

občina-moravske-toplice seja-občinskega-sveta alojz-glavač proračun rimska-čarda sašo-koca