vestnik

Moskva opozarja Ruse pred udeležbo na protivojnih protestih - Ukrajinski predsednik dejal, da ne ve, koliko časa bo ostal živ

STA, 24. 2. 2022
Reuters
Vojna v Ukrajini, Kijev.
Aktualno

Ruske oblasti so danes po napadu na Ukrajino nasprotnike vojne v Rusiji opozorile, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih. Preiskovalni odbor, vladni organ, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je Ruse posvaril pred pravnimi posledicami ob udeležbi na nedovoljenih protestih, ki so povezani z "napetimi zunanjepolitičnimi razmerami".

Preiskovalni odbor se je po lastnih navedbah odzval na pozive na družbenih omrežjih k protestom proti odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina za napad na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zavedati se je treba negativnih pravnih posledic teh dejanj v obliki kazenskega pregona in kazenske odgovornosti," so zapisali v sporočilu.

kijev, obveščevalne službe
Reuters
Ruski izstrelek je zadel tudi sedež ukrajinske obveščevalne službe v središču Kijeva.

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.


Rusko notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev javnega reda. V Rusiji veljajo strogi zakoni o protestih, tako da se demonstracije pogosto končajo z množičnimi aretacijami.

aleksej-navalni_re
Reuters


Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes v govoru na sojenju, ki se ga udeležuje za rešetkami, izrazil nasprotovanje napadu. "Sem proti tej vojni," je dejal v videoposnetku, ki ga je objavila neodvisna ruska tiskovna agencija Dožd. Dodal je, da je bila vojna sprožena, da bi Rusija svojim državljanom prikrila krajo in preusmerila njihovo pozornost od težav v državi.

Kakšno je aktualno stanje v državi, lahko spremljate na tej povezavi. Avstrijski kancler Karl Nehammer se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Ta mu je dejal, da »ni prepričan, koliko časa bo ostal živ.« Obenem je zaprosil za pomoč Evropo in druge države.

ukrajina rusija vojna