vestnik

Moskva opozarja Ruse pred udeležbo na protivojnih protestih - Ukrajinski predsednik dejal, da ne ve, koliko časa bo ostal živ

STA, 24. 2. 2022
Reuters
Vojna v Ukrajini, Kijev.
Aktualno

Ruske oblasti so danes po napadu na Ukrajino nasprotnike vojne v Rusiji opozorile, naj se ne zbirajo na protivojnih protestih. Preiskovalni odbor, vladni organ, ki preiskuje večja kazniva dejanja, je Ruse posvaril pred pravnimi posledicami ob udeležbi na nedovoljenih protestih, ki so povezani z "napetimi zunanjepolitičnimi razmerami".

Preiskovalni odbor se je po lastnih navedbah odzval na pozive na družbenih omrežjih k protestom proti odločitvi ruskega predsednika Vladimirja Putina za napad na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zavedati se je treba negativnih pravnih posledic teh dejanj v obliki kazenskega pregona in kazenske odgovornosti," so zapisali v sporočilu.

kijev, obveščevalne službe
Reuters
Ruski izstrelek je zadel tudi sedež ukrajinske obveščevalne službe v središču Kijeva.


Rusko notranje ministrstvo je sporočilo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotovitev javnega reda. V Rusiji veljajo strogi zakoni o protestih, tako da se demonstracije pogosto končajo z množičnimi aretacijami.

aleksej-navalni_re
Reuters


Zaprti ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes v govoru na sojenju, ki se ga udeležuje za rešetkami, izrazil nasprotovanje napadu. "Sem proti tej vojni," je dejal v videoposnetku, ki ga je objavila neodvisna ruska tiskovna agencija Dožd. Dodal je, da je bila vojna sprožena, da bi Rusija svojim državljanom prikrila krajo in preusmerila njihovo pozornost od težav v državi.

Kakšno je aktualno stanje v državi, lahko spremljate na tej povezavi. Avstrijski kancler Karl Nehammer se je po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Ta mu je dejal, da »ni prepričan, koliko časa bo ostal živ.« Obenem je zaprosil za pomoč Evropo in druge države.

ukrajina rusija vojna