vestnik

Motoristi iz 34 držav tokrat na Hodošu

Damjana Nemeš, 24. 8. 2022
Damjana Nemeš
Janez Vöröš je predsednik moto kluba Vulcans in heart Slovenia. Foto Damjana Nemeš
Aktualno

Izkušnje izmenjevali motoristi iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Slovaške in Srbije

Pred tridesetimi leti so ljubitelji motornih koles znamke Kavasaki Vulcan ustanovili združenje Vulcan riders, ki danes povezuje več kot dvanajst tisoč članov iz 34 držav sveta. Namen ustanovitve združenja je bil poleg povezovanja ljubiteljev in lastnikov motornih koles omenjene znamke tudi spodbujanje odgovornega motociklističnega delovanja članov na mednarodni in državni ravni, organizacija motorističnih srečanj in različnih strokovnih dogodkov, izmenjava znanj in izkušenj ter omogočati raziskovanje sveta na dveh kolesih.

Vsako leto poteka v eni od držav članic združenja mednarodno srečanje za vse člane, na letni ravni pa posamezna država članica organizira tudi večdnevna nacionalna srečanja zaprtega tipa. Tovrstno srečanje so organizirali tudi člani moto kluba Vulcans in heart Slovenia, ki mu predseduje Janez Vöröš. Z njim, z drugimi člani omenjenega kluba ter motoristi iz Avstrije, Srbije, Madžarske in Slovaške smo se srečali pri mladinskem domu na Hodošu, kjer so preživeli tri dni.

vulcans-in-heart-slovenia, srečanje-motoristov, hodoš, vra
Damjana Nemeš
Tridnevnega srečanja, ki so ga na Hodošu organizirali člani moto kluba Vulcans in heart Slovenia, so se s svojimi jeklenimi konjički udeležili motoristi iz štirih držav. Foto Damjana Nemeš



»Letos smo se člani slovenskega kluba ljubiteljev kavasakijev že odpravili na pot k našim prijateljem v Avstrijo, na Madžarsko, v Srbijo in Romunijo, prihodnji konec tedna se bomo odpravili na Slovaško, tokrat pa smo mi gostitelji. Našli smo zares čudovito lokacijo v neokrnjeni naravi, kjer imamo svoj mir in se res lahko sprostimo. To je šele drugo srečanje, ki smo ga organizirali po ustanovitvi našega kluba v letu 2019, zato nam je bilo res pomembno, da zagotovimo vse, kar motoristi potrebujejo za takšna srečanja, in da je tudi dovolj prostora tako za nas kot za naše jeklene konjičke. Tokratnega srečanja se je udeležilo petdeset motoristov in motoristk,« nam je v uvodu dejal Vöröš.

Z Goričkega v Mursko Soboto



Motorna kolesa so skozi Hodoš začela hrumeti že v petek dopoldne. Takrat sta bila predvidena prihod in registracija udeležencev ter kasneje še nastanitev, nekateri namreč prisegajo na kampiranje v šotorih, zato je bilo treba te pravočasno postaviti. Zboru vseh prijavljenih udeležencev je sledila večerja, kasneje pa še druženje ob glasbi pozno v noč. Sobotno jutro so motoristi izkoristili za nekoliko daljši spanec, sledil je zajtrk, nato pa so se v dopoldanskih urah odpravili na panoramsko vožnjo po Goričkem do Murske Sobote in Expana.

vulcans-in-heart-slovenia, srečanje-motoristov, hodoš, vra
Damjana Nemeš
Srečanja motoristov na Hodošu se je udeležil tudi Helmuth Hönigsperger, podpredsednik mednarodnega združenja Vulcan riders. Foto Damjana Nemeš



»Razmere za vožnjo so bile idealne, saj ni bilo prevroče. Tudi lokacija, kamor smo se odpravili, je čudovita. Voda je bila sicer premrzla, zato se nismo kopali, kljub temu pa smo se imeli zares lepo, vozili smo se skozi čudovito pokrajino,« nam je ob obisku povedal Helmuth Hönigsperger, podpredsednik združenja Vulcan riders, ki se je na srečanje pripeljal z Dunaja.

Po ogledu Expana so se na Hodoš vrnili po isti poti, saj organizatorji niso dobili policijskega spremstva za vožnjo po drugi trasi. Motorji so tako hrumeli skozi Vanečo proti Mačkovcem in Gornjim Petrovcem do Šalovec, kjer so imeli udeleženci srečanja še en postanek. Pri lokalnem gostincu so se ustavili na kosilu, nakar jih je čakala še kratka vožnja do hodoškega mladinskega doma.

»Ko smo se vrnili na lokacijo našega srečanja, smo po krajšem počitku imeli različne zabavne in družabne igre. Zatem je bil že čas za večerjo, nato pa je sledila krajša slovesnost s podelitvijo simboličnih daril vsem udeležencem. Po prespani noči smo opravili skupni zajtrk, nato pa smo se poslovili in odšli vsak svojo pot. Pred nekaterimi udeleženci je bilo namreč še kar nekaj sto kilometrov vožnje.« Mnogi udeleženci bi sicer z veseljem še ostali na Goričkem, saj je bila družba prijetna, kakor so nam zaupali, prav tako so se navduševali nad lokacijo srečanja. Ta je pozitivno presenetila tudi 60-letnega Hönigspergerja, ki s preostalimi člani vodstva združenja skrbi za organizacijo mednarodnih srečanj.

Morda tudi v Sloveniji

Srečanje v Sloveniji bo, kot je povedal Vöröš, pobudnik ustanovitve moto kluba Vulcans in heart Slovenia, tudi prihodnje leto na Hodošu, na panoramsko vožnjo pa se bodo zapeljali na kak drug konec Pomurja. »Udeležencem želimo pokazati lepote Pomurja. Verjamem, da bo mnoge navdušilo do te mere, da se bodo tudi sami kdaj odpravili na podobno raziskovanje,« je dejal predsednik moto kluba, ki ima sedež v Borejcih in trenutno združuje petnajst članov. Dva prihajata iz Celja, preostali so iz celotnega Pomurja.

vulcans-in-heart-slovenia, srečanje-motoristov, hodoš, vra
Damjana Nemeš
Moto klub Vulcans in heart Slovenia s sedežem v Borejcih združuje petnajst članov, dva sta iz Celja, preostali prihajajo iz Pomurja. Foto Damjana Nemeš



»Sam sem član Vulcansov že več kot trinajst let. Do leta 2018 sem bil član Vulcan riders Slovenia, nato smo se sporazumno razšli in s prijateljem sva ustanovila nov klub. Letno se s člani udeležimo vsaj štirih podobnih srečanj po Evropi, poleg tega se organiziramo in se odpravimo na več panoramskih voženj,« nam je še povedal Janez Vöröš, ki je ponosen motorist več kot dvajset let. Dodal je, da bo Slovenija čez tri leta, ko se bo ponovno odločalo o organizatorjih mednarodnih srečanj, tudi kandidirala, saj imajo za to vse možnosti. »Do takrat pa se bomo z našimi člani družili in veselili na mednarodnih srečanjih v Španiji, Švici in Avstriji.« 

motoristi hodoš vulcan-riders