vestnik

(ODZIVI KMETOV) Odhod Irene Šinko z mesta ministrice bo povzročil mrtev čas, ki je slab za kmetijstvo. Vrnila naj bi se na UE Murska Sobota

D. N., R. Š., 6. 10. 2023
Timotej Milanov
»Odločitve predsednika vlade ne moremo kaj dosti komentirati, tako se je odločil. Če želijo nekoga zamenjati, bodo že našli kak razlog za to oziroma kakšno napako,« je dogajanje komentiral Danilo Meolic, predsednik soboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije.
Aktualno

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je to funkcijo v petnajsti slovenski vladi prevzela 1. junija lani, jo mora po manj kot letu in pol že zapustiti.

Kot smo že poročali, je Šinkovo premier Robert Golob namreč na torkovem kratkem jutranjem sestanku obvestil, da nanjo v vladnih vrstah več ne računa. Šinkova se strinja z njegovo odločitvijo. A kot je dejala, odstopne izjave ne bo podpisala, ampak naj jo razreši državni zbor, ki jo je tudi imenoval. O razlogih, zakaj je prišlo do takšne odločitve, ki je presenetila tudi Šinkovo, se na sestanku z Golobom nista pogovarjala, bo pa njegovo odločitev sprejela kot nekaj normalnega v politiki. Sama ocenjuje, da je delala pošteno, korektno, strokovno, »tako, kot se za ministra spodobi,« je še poudarila na sredini seji vlade.

Med razlogi za odhod ministrice, ki jih je Golob navedel v predlogu za njeno razrešitev, ki ga je poslal v državni zbor, je tudi odsotnost ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil. Golob Šinkovi očita, da se ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, prav tako ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. 

»Odločitve predsednika vlade ne moremo kaj dosti komentirati, tako se je odločil. Če želijo nekoga zamenjati, bodo že našli kak razlog za to oziroma kakšno napako,« je dogajanje komentiral Danilo Meolic, predsednik soboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Dodal je, da je takšna odločitev na splošno slaba za kmetijstvo, saj se predstavniki kmetov sedaj ponovno nimajo s kom pogovarjati. »Tudi če oziroma ko bo prišel novi minister ali nova ministrica, bo trajalo nekaj časa, da se bo vpeljal. Če pa se bo tudi na kmetijskem ministrstvu zgodilo podobno kot na zdravstvenem, da torej tri mesece ne bo ministra, slabše res ne more biti. Ponovno gre za mrtev čas, kar je zelo neugodno vsaj v tem kratkem obdobju. Gledano na dolgi rok pa bomo videli, kako bo.«

neurje, kmetijstvo, irena-šinko, radgonske-gorice, vinogradi
Jure Kljajić
Irena Šinko ocenjuje, da je delala pošteno, korektno, strokovno in tako, kot se za ministra spodobi.

V nasprotju z Urošem Brežanom, ministrom za naravne vire in prostor, ki je podpisal odstopno izjavo, Šinkova torej tega ne namerava storiti. Tako je predsedniku vlade ostalo zgolj to, da državnemu zboru sam predlaga njeno razrešitev in jo s funkcije odstavijo tisti, ki so jo nanjo formalno imenovali – poslanci. Vsaj na papirju tu verjetno ne bo težav z iskanjem večine, a vseeno bo postopek lahko razgrnil načelnost nekaterih poslancev in povzročil tudi manjše razpoke v vladni koaliciji.

Pričakovati je, da bodo predvsem pomurski poslanci iz koalicijskih vrst s tresočo roko podprli razrešitev Šinkove. Donedavni vodja njenega kabineta Dejan Süč, zdaj poslanec Svobode, ji je denimo ob selitvi v parlamentarne klopi namenil javni hvalospev, zdaj pa naj bi bil eden izmed njenih krvnikov? Na drugi strani se je Damijan Zrim iz vrst Socialnih demokratov že izrekel, da njene razrešitve ne bo podprl.

Šinkova se bo po naših informacijah po neizogibnem odhodu iz vlade vrnila na Upravno enoto Murska Sobota, kjer je službovala kot višja svetovalka na oddelku za okolje in prostor. V vsakem primeru bo pred premierjem Robertom Golobom zahtevna naloga iskanja novih ministrov ob vse bolj izpraznjenem kadrovskem bazenu v državi. Že pred privolitvijo Šinkove, da prevzame funkcijo, je namreč Golob dobil kar nekaj košaric potencialnih kandidatov.

Vodenje kmetijskega ministrstva bo začasno prevzel Marjan Šarec. 

irena-šinko danilo-meolic