vestnik

Murska Sobota bo prihodnje leto gostila SP v toplozračnih balonih

M.V., 17. 8. 2019
Bk Roto
Aktualno

Balonarstvo bo prihodnje leto tekmovalni vrhunec doživelo v Murski Soboti. Med 19. in 26. septembrom 2020 bo tukaj potekalo 24. svetovno prvenstvo v toplozračnih balonih.

Prvo SP v letenju s toplozračnimi baloni so izvedli leta 1973 v ZDA, od takrat pa se najboljši balonarji na prvenstvu srečujejo vsaki dve leti. Zadnje SP leta 2018 je bilo v Avstriji, prvenstvo 2020 pa je mednarodna zveza zaupala Balonarskemu klubu Roto, ki mu bodo pomagali še Mestna občina Murska Sobota, Letalska zveza Slovenije in Aeroklub Murska Sobota.
Organizatorji pričakujejo 105 tekmovalcev s svojimi ekipami in 40 pilotov, ki se jim bodo pridružili v spremljevalnem delu prireditve.

Toplozračni balon je prva tehnologija na svetu, ki je človeku omogočila letenje. Prvi let v zgodovini človeštva sta 21. novembra 1783 v Parizu izvedla Jean-Francois Pilatre de Rozier in Francois Laurent d'Arlandes.


Prvo evropsko prvenstvo v Sloveniji je leta 1994 potekalo prav tako v Murski Soboti
"Organizacija evropskega prvenstva v balonarski javnosti še vedno odmeva, predvsem zaradi gostoljubja prebivalcev in odličnih pogojev za letenje, ki jih Prekmurje ponuja," pravijo organizatorji in dodajajo, da je prvenstvo odlična promocija turizma in gospodarstva za Mursko Soboto. Doslej so slovenski balonarji največji uspeh z velikih tekmovanj dosegli prav na EP, ko je leta 2015 na Madžarskem Vito Rome osvojil bronasto kolajno. Rome se bo predstavil tudi na tekmovanju v Murski Soboti, slovenski organizatorji pa za SP upajo na tri uvrstitve slovenskih pilotov med prvo dvajseterico.


Generalka bo konec tega meseca
Na generalki pred prvenstvom, ki se bo odvila med 27. avgustom in 1. septembrom letos, se bodo balonarji preizkusili na predtekmovanju oziroma na odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni. Na tej generalki bo nastopilo 40 ekip iz 17 držav, ki so kvoto zapolnile že prvi mesec po odprtju prijav, kar potrjuje veliko zanimanje za SP. Nastopil bo tudi svetovni prvak Britanec Dominic Bareford.

balonarstvo sp v toplozračnih balonih