vestnik

N1: Skrbnika projekta murskosoboške negovalne bolnišnice umaknili in namesto novega razpisa izpogajali le 0,25-odstotni popust

Rok Šavel, 11. 3. 2023
Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
Aktualno

Zapleti, ki razkrivajo domnevno negospodarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem pri projektih v zdravstvu - nenavadno dogajanje tudi pri razpisu za izbiro izvajalca gradnje negovalnega oddelka murskosoboške bolnišnice.

O projektu negovalne bolnišnice, ki ga je takratna vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, to je danes ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, smo intenzivno poročali v Vestniku. Prvi razpis za projekt, za katerega je imelo zdravstveno ministrstvo sprva v načrtu razvojnih programov zagotovljena sredstva v višini 8,9 milijona evrov, je propadel lanskega marca, ko je previsoko ponudbo, ta je znašala 10,7 milijona evrov z davkom (DDV), oddal le Pomgrad s partnerjem Remontom iz Celja.

PREBERITE ŠE:

V regijski bolnišnici gradijo prizidek za negovalni oddelek. Koliko bo stal in kako velik bo?

(Negovalni oddelek soboške bolnišnice) Časa za dokončanje je vse manj

Uspešna pogajanja ... za skoraj isto ceno



Maja lani je bil objavljen nov razpis, na katerega sta prispeli dve ponudbi. Znova se je prijavil Pomgrad z Remontom, s tem da sta tokrat ponudila nekoliko nižjo ceno, 10,3 milijona evrov z DDV. Drug ponudnik je bila družba Medicoengineering iz Trzina, ki je bila pripravljena naročilo izvesti za 9,6 milijona evrov z DDV. Obe ponudbi sta bili zavrnjeni kot nedopustni zaradi preseganja zagotovljenih sredstev. Pri skupni ponudbi Pomgrada in Remonta pa je komisija tudi ugotovila, da ne izpolnjujeta vseh razpisnih pogojev, kajti nobeden ni vpisan v register dejavnosti na področju medicinskih pripomočkov, ki ga vodi javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Tokrat je bilo v odločitvi ministrstva navedeno, da ima ministrstvo zagotovljena sredstva v višini 9,5 milijona evrov, soboška bolnišnica pa v okviru investicije za izvedbo storitev, plačilo pristojbin in dobavo ter montažo medicinske in ostale opreme, ki ni predmet javnega razpisa, še 1,08 milijona evrov.

Kaj je sledilo? Z izvedbo investicije se je mudilo, saj je potrebno evropska sredstva iz mehanizma React-EU počrpati do konca letošnjega leta, zato je ministrstvo izvedlo konkurenčni postopek s pogajanji s ponudnikom Medicoengineering, ki je edini izpolnjeval pogoje, čeprav je njegova prvotna ponudba presegala zagotovljena sredstva.

besic loredan kolar sabeder sta
STA
Vršilka dolžnosti direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu Alenka Kolar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Aleš Šabeder, ki vodi urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu.

Pogajanja so bila plodna in posel je bil sklenjen - končna cena za investicijo v negovalni oddelek, pri čemer se bo število postelj povečalo z 48 na 72, tako zdaj znaša 9.608.719 evrov - prvotna ponudba izbranega izvajalca pa je znašala 9.633.119 evrov. V pogajanjih so tako uspeli zbiti ceno za 24.400 evrov oziroma za 0,25 odstotka.


Uradnike, ki so zagovarjali drugo pot, umaknili


Po poročanju N1, pa je prvotni skrbnik projekta, zaposlen na uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki je organ v sestavi ministrstva, vodi pa ga Aleš Šabeder, predalgal drugačno pot. Pozval je namreč k ponovitvi odprtega javnega razpisa in menil, da bi lahko nekatere pogoje v razpisu zrahljali, saj bi se po njegovem tako lahko na ponovljeni razpis prijavilo več ponudnikov, s tem pa bi lahko dosegli tudi nižjo ceno, poroča N1. Sledila je njegova premestitev na drugo delovno mesto. Še več, tudi pravnica nova skrbniva, ki sta za njim prevzeli murskosoboški projekt in se zavzeli za ponovitev odprtega javnega razpisa, sta po poročanju N1 bili umaknjeni in premeščeni na drugo delovno mesto izven urada. Odločitev za neposredna pogajanja z neizločenim ponudnikom sicer ni nezakonita, je pa, kot izpostavljajo na N1, vprašljiva njena gospodarnost.

Kot je za portal dejala strokovnjakinja za javna naročila Milena Basta Trtnik, direktorica družbe Bonorum. Vendar sta po njenem mnenju naročili za Mursko Soboto in Celje, še eno bolnišnico, kjer je prišlo do podobnih dogajanj, “nekoliko nenavadni.” Še pred pogajanji je namreč ministrstvo razkrilo, koliko denarja ima na voljo, s čimer so ponudniki vedeli, koliko lahko največ ponudijo.

To je sicer lahko vselej potencialni problem za javnega naročnika, saj so proračunski dokumenti javne narave, zato si lahko praktično vsak zainteresirani ponudnik poišče podatek, kateri projekti so v proračunu ali načrtu razvojnih programov predvideni in kolikšna so predvidena sredstva naročnika. Na to je denimo opozoril kohezijskega ministra Aleksandra Jevška na zadnji seji Sveta Pomurske razvojne regije tudi moravskotopliški župan Alojz Glavač, ki je poudaril, da imajo občine pri projektih tako malo manevrskega prostora, da bi izpogajale nižje cene za večje infrastrukturne projekte, saj so gradbinci pozorni in vešči interpretacije proračunov in spremljajočih dokumentov. 

Kot še dodajajo na portalu N1, se naročnik za neposredna pogajanja z enim ponudnikom praviloma odloči, kadar se mu mudi, kar je bil zagotovo primer murskoboškega projekta, kjer je v igri evropski denar, a pogodba je bila podpisana več kot sedem mesecev po zadnjem neuspelem razpisu.


Do podobnega dogajanja je prišlo še pri dveh projektih v slovenskih bolnišnicah, poroča N1, in sicer v Celju in v Novem mestu.

Nadzor bo vršil Atrij


Murskosoboška bolnišnica je nedavno na podlagi javnega razpisa podpisala pogodbo še z izvajalcem nadzora projekta negovalnega oddelka. Na razpis so prispele tri ponudbe, in sicer : Proplus iz Maribora je ponudil izvedbo nadzora za dobrih 214 tisočakov z DDV, Atrij iz Odrancev bi projekt nadzoroval za dobrih 120 tisoč evrov z DDV in Štraf iz Hajdine, ki je ponudil svoje storitve za dobrih 106 tisočakov z DDV. Murskosoboška bolnišnica pa pogodbe ni podpisala z najugodnejšim ponudnikom, to je bil Štraf, ampak z Atrijem, saj je pri izboru upoštevala še dodatne reference. Atrij si je namreč na razpisu prislužil dodatne točke z referencami pri nadzoru gradbeno obrtniških del in strojno ter elektro inštalacijskih del. Kot je sicer razvidno iz podpisane pogodbe, bodo pri izvedbi del nadzora sodelovali tudi trije podizvajalci, in sicer nadzornik za strojno inštalacijska dela (Rational Energy iz Murske Sobote), nadzornik za elektro inštalacijska dela (ELM iz Murske Sobote) in za izdelavo varnostnega načrta in koordinacijo varnosti ter zdravja pri delu (Elkin, Marjan Koren s.p. iz Turnišča).

Jure Kljajić
Splošna bolnišnica Murska Sobota.
negovalni-oddelek splošna-bolnišnica-murska-sobota projekt evropska-sredstva ministrstvo-za-zdravje aleš-šabeder