»Verjamemo, da je današnji posvet komaj začetek,« je ob tem povedala izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič, ki poudarja, da so si že dolgo časa prizadevali, da bi področje gastronomije vključili v program Agre. Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek dodaja, da podpirajo projekte, ki promovirajo porabo hrane slovenskega porekla.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuTo je srečnež, ki prejme vstopnici za Murino nouč
Na našem facebook in instagramu profilu smo pripravili prvo v nizu nagradnih iger, v katerih bomo v sodelovanju z NŠ Mura podeljevali vstopnice za Murino nouč.
»Slovenija je tako raznolika, da ima vsaka pokrajina in celo vsak kraj svoje recepte. Na podlagi tega bomo lahko v prihodnosti izvajali gastronomski turizem, pri katerem gosti ne bodo nikjer jedli iste hrane, temveč bodo v vsakem kraju poskusili nekaj novega.« Marjan Cukrov z ministrstva za kmetijstvo pojasnjuje, da so na ministrstvu v ta namen vzpostavili delovno skupino za pripravo projekta Slovenija-Evropska regije gastronomije 2021.
Aleš Gačnik s Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem pojasnjuje, da gastronomsko-turistično identiteto Slovenije med drugim predstavlja 24 gastronomskih regij s svojimi avtohtonimi jedmi, 27 avtohtonih živali in tudi več kot 500 različnih kulinaričnih prireditev. Naziv evropskih gastronomskih regij podeljujejo pri Mednarodnem inštitutu za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem s sedežem v Barceloni. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec poudarja, da potrebujemo dobre sistemske rešitve, s pomočjo katerih bi slovenski pridelki končali na krožnikih slovenskih gostincev.
Več v novem Vestniku