vestnik

Na Bogračfestu dišalo kar iz 117 loncev

Vestnik.si, 25. 8. 2024
Občina Lendava
Bogračfest 2024
Aktualno

Zmagala je ekipa Term Lendava

Včeraj se je v Lendavi odvil Bogračfest, ki velja za eno največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji. Prireditev poteka pod okriljem Festivala Vinarium, pričetek kuhanja pa sta natanko ob 12. uri z gasilsko sireno naznanila župan Občine Lendava Janez Magyar ter aktualna miss Slovenije Alida Tomanič. 95 ekip je na kar 117 tekmovališčih zakurilo kotle, najboljši bograč pa je štiri ure kasneje po oceni komisije skuhala ekipa Term Lendava.
Lendavski Bogračfest je že tradicionalno obiskalo več tisoč ljubiteljev izvrstne kulinarike, domače kapljice in glasbenih užitkov iz celotne Slovenije in tujine. Festival številnih kulinarično-kulturnih dogodkov bosta sklenila 45. Lendavska trgatev in 9. rojstni dan stolpa Vinarium Lendava.

lendava, bograč, bogračfest-2024
Občina Lendava
Bogračfest 2024

Letos so se v umetnosti kuhanja bograča preizkusile tudi prav posebne gostje. Aktualna Miss Slovenije, Alida Tomanič, in organizatorka ter lastnica licence Miss Slovenije, Jelka Verk, sta s svojimi kuharskimi spretnostmi popestrili dogajanje. Vzdušje je bilo sproščeno in polno smeha, s svojo prisotnostjo pa so napovedale aktivnosti, ki se bodo v okviru izbora Miss Slovenije 2024 dogajale v Lendavi. Jelka Verk je poudarila zdrav duh v zdravem telesu in spodbujanje kulture kulinarike, ki jo v Lendavi vztrajno in ponosno gojijo.

lendava, bograč, bogračfest-2024
Občina Lendava
Bogračfest 2024

Drugačen »gourmet« bograč pa je obiskovalcem ponujala tudi Brina Robnik Kobal, priznana kuharska mojstrica, ki je sodelovala v oddaji Masterchef 2023, svoje spretnosti pa je kalila pri Ani Roš ter slovitem Gordonu Ramsayu.

lendava, bograč, bogračfest-2024
Občina Lendava
Bogračfest 2024

Po napetem tekmovanju je strokovna komisija, ki jo je vodil Jože Horvat, sicer vodja kuhinje v Termah Radenci, razglasila najboljše bograče. Komisija je letos imela izjemno težko delo, saj letos slabega bograča praktično ni bilo. Prvo mesto je osvojila ekipa Term Lendava, ki je s svojo mojstrovino navdušila komisijo z uravnoteženostjo okusov, pravilno gostoto barvo in odlično aromo. Za glavnega kuharja zmagovalne ekipe je to veliko priznanje, zanj in za ekipo. "Ni dobrega kuharskega mojstra brez vrhunske ekipe in ravno to je sestavina, ki nas je popeljala do zmage," je zaključil Sebastian Sabo, vodja zlate ekipe. Drugo mesto je zasedla ekipa Golja Motorsport, tretje pa ekipa Pikado team Retro Caffe. Nagrade za najlepše urejeno tekmovališče so prejeli Dolgovaščani, KTD Fehér Jani Dolga vas in folklorna skupina KD Zala Görgy Pince. Letos pa so podelili tudi novo nagrado za najbolj izvirno urejeno kuhališče, ki je šla v roke Muravidéki Pedagógusok Egyesülete.

lendava, bograč, bogračfest-2024
Občina Lendava
Bogračfest 2024

Poleg kulinaričnega tekmovanja so obiskovalci večer zaključili z dobro glasbo Ansambla Greh in kot glasbenim vrhuncem še s koncertom legendarnega Željka Bebeka.
bograč bogračfest-2024 lendava