vestnik

Na Borštnikovem srečanju nagrada igralcu Vladimirju Vlaškaliću

Vestnik, 13. 6. 2022
Damjan Švarc
Nagrado za najboljšo igro je na Borštniku prejel tudi igralec Vladimir vlaškalić.
Aktualno

Na 57. Festivalu Borštnikovo srečanje, kjer je veliko nagrado za najboljšo predstavo prejel Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija, Borštnikov prstan Ivo Barišič, je eno od nagrad za najboljšo igro prejel igralec Vladimir Vlaškalić, ki je prvič stopil na gledališki oder v Murski Soboti.

Igralec Vladimir Vlaškalić je bil nagrajen za igro za vlogo Jeranka v uprizoritvi To noč sem jo videl. Predstava je nastala v koprodukciji Drame SNG Maribor, Burgtheatra Dunaj, Jugoslovenskega dramskega pozorišta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana. "Vlaškalićev lik Jeranka odseva tragičnost slehernika v neobčutljivem mehanizmu zgodovine in tako utelesi imaginarij celotne uprizoritve," je med drugim strokovna žirija zapisala v utemeljitvi.

Borštnikov festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, prirejajo v Mariboru od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Na njem podeljujejo slovenske gledališke nagrade. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, lani pa so ga zaradi epidemije prestavili na začetek poletja.

Predstava To noč sem jo videl, ki je nastala po literarni predlogi istoimenske knjige Draga Jančarja in v režiji Janeza Pipana, je brezčasna zgodba o času, ki nekatere spremeni v ljudi, nekatere pa v pošasti. 

vlado-vlaškalić borštnikovo-srečanje gledališče