vestnik

Na dan brez cigarete se začenja aktivnost Goreče sporočilo

Vestnik.si, 31. 1. 2022
Nataša Juhnov
Kajenje
Aktualno

Vsako leto 31. januarja zaznamujemo dan brez cigarete. Dan je namenjen spodbujanju kadilcev k opustitvi kajenja. Kot kažejo podatki, s katerimi razpolaga Nacionalni inštitut za javno zdravje, se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje, vendar še vedno kadi vsak četrti prebivalec Slovenije.

Na območni enoti NIJZ Murska Sobota so že v lanskem šolskem letu pripravili zdravstvenovzgojno aktivnost Goreče sporočilo, h kateri so povabili pomurske osnovne in srednje šole, učenci in dijaki pa so se vabilu odzvali v lepem številu.

V aktivnosti je sodelovalo 89 učencev in 14 mentorjev, sodelovale pa so osnovne šole Apače - podružnična šola Stogovci, Gornji Petrovci, Ivana Cankarja Ljutomer, Janka Ribiča Cezanjevci, Kobilje, Kuzma, Miška Kranjca Velika Polana, Odranci, Puconci, Sveti Jurij ob Ščavnici in OŠ II Murska Sobota ter Srednja zdravstvena šola Murska Sobota.

Zato so se tudi letos odločili pripraviti omenjeno aktivnost, ki bo trajala od danes, pa do 31. maja, ko zaznamujemo svetovni dan brez tobaka. Z aktivnostjo želijo spodbuditi posameznike, da motivirajo kadilce, ki jih poznajo, naj spremenijo svoje stališče do kajenja. Aktivnost je namenjena tudi tistim, ki uporabljajo nove oblike tobačnih izdelkov, kot so elektronske cigarete ter vodne pipe. Kadilca ali uporabnika novih tobačnih izdelkov lahko torej nagovorimo z gorečim sporočilom oziroma mu v sliki ali besedi namenimo prijazno misel in skrb zanj, podobno lahko storijo otroci in nagovorijo svoje starše, sorejence, sorodnike, sosede, svoje sovrstnike. Vsi, ki uporabljajo družbena omrežja, lahko svoje sporočilo opremijo in ga delijo kot sms sporočilo ali po drugih komunikacijskih orodjih in družbenih omrežjih. 

dd7fe38a09a672aa843d02b179583be2
Nataša Juhnov
Kajenje

OE NIJZ Murska Sobota bo ob koncu aktivnosti pripravil razstavo prispevkov, ki bo dostopna širši javnosti, zato lahko vsi zainteresirani posnetke poslanih sporočil in voščilnic pošljejo do 20. maja 2022 na njihov elektronski naslov. Deset najbolj zanimivih, izvirnih in duhovitih sporočil bo nagrajenih s praktičnimi nagradami. 

Kaj kažejo podatki za pomursko regijo? 

Po podatkih raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog 2016 je delež rednih in občasnih kadilcev v Pomurju znašal 22,8 odstotka, slovensko povprečje je bilo 23,1 odstotek. 

Po podatkih Registra raga OIL je v letu 2018 v Pomurju za pljučnim rakom zbolelo 82 ljudi, od tega 60 moških in 22 žensk. Starostno standardizirana indicenčna stopnja raka pljuč v Pomurju je v obdobju med letoma 2014 in 2018 znašala 52,3/100 tisoč prebivalcev, v državi pa 57/100 tisoč prebivalcev. V letu 2018 je zaradi raka pljuč življenje v Pomurju izgubilo 64 oseb, v državi pa 1204. 

nija dan-brez-cigarete oe-nijz-murska-sobota