vestnik

Na današnji dan pred 142. leti rojen Ivan Cankar

Vida Toš, 10. 5. 2018
Cankar.
Aktualno

Letos obeležujemo Cankarjevo leto, saj je tudi 100 let od njegove smrti

Letošnje leto je - saj mineva sto let od smrti enega najboljših slovenskih književnikov - razglašeno za Cankarjevo leto, zato je prav, da se spomnimo tudi na današnji dan, rojstni dan Ivana Cankarja. Rojen je bil 10. maja 1876 na Klancu na Vrhniki v s slamo kriti koči, kjer je danes spominska hiša.


0c7b334df0cba02d370eddd61696b7af
Damijana Žišt
Na tem mestu je stala rojstna hiša Ivana Cankarja Na klancu na Vrhniki.


Cankar je bil osmi od dvanajstih otrok. Obiskoval je šolo na Vrhniki, nato pa v Ljubljani. Tam se je pridružil Zadrugi, dijaškemu društvu, kjer se je predstavljal z branjem raznih pesmi in kritik ter navezal stike zMurnom, sKettejemin zŽupančičem. Že v dijaških letih je napisal prve pesmi in jih objavil v revijiVrtecin revijiLjubljanski zvon. Pomaturi, ki jo je opravil leta 1896, je odšel naDunajštudirattehniko. Kmalu se je prepisal naslavistiko. Po odhodu z Dunaja je živel vSarajevu, pozneje pa se je dokončno preselil v Ljubljano.

6b18d8d36c70ddaa662c6206c71fcdd9
Damijana Žišt
Ljudska šola, ki jo je obiskoval Ivan Cankar na Vrhniki.


Živel je tudi politično življenje, saj je na listisocialnodemokratske stranke kandidiral za državnegaposlanca,vendar ni bil izvoljen. Kljub temu je politično udejstvovanje nadaljeval v obliki razprav in predavanj, leta 1913 je imel v Ljubljani najbolj znano predavanje z naslovom Slovenci in Jugoslovani, v katerem se je zavzel za združitev vsehjužnih Slovanov skupno državo. Je pa nasprotoval kakršnemukoli kulturnemu ali jezikovnemu zlivanju. Po daljši bolezni je umrl vdeželni bolnici v Ljubljani.

7920f3ea0bdeebdb3220de378cbcbf5c
Damijana Žišt
Pred OŠ Ivana Cankarja so otroci naredili panoje s tematiko Ivana Cankarja.


Pokopali so ga naljubljanskih Žalahv tako imenovani Grobnici Moderne, kjer so pokopani tudi Josip Murn, Dragotin Kette in Oton Župančič.
Leta 1899 je Cankar izidal svojo prvo pesniško zbirkoErotika, v kateri je zbral mladostne ljubezenske pesmi,baladeinromance.Kmalu je pesništvo opustil in začel pisati prozo in dramatiko,povesti,novele,romane,črticein dramska besedila. V svojih delih je opozarjal na takratne politične razmere v državi. V njegovih delih prevladuje tematika posameznika v sporu z delavskim in vaškim, malomeščanskim vsakdanjikom, opazne pa so tudi številne družbenokritične ideje. Poleg umetniškega pisanja se je Cankar ukvarjal tudi s publicističnim pisanjem, kritiko in esejistiko.

e9cec2b3ecd0bd1b7d3e3f0e5a1bffa0
Damijana Žišt
Spomenik Ivana Cankarja na Vrhniki.

cankarjevo leto Rojstni dan Ivana Cankarja