vestnik

Na delovnem mestu vse več bolj obremenjenih

STA, 17. 6. 2020
Nataša Juhnov
Zadnje raziskave Valicona kažejo, da je na delovnem mestu vse več bolj obremenjenih. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Dva tedna po uradnem koncu epidemije je javno mnenje po anketi Valicona nekoliko manj optimistično. Zaznavajo občuten porast tistih, ki so na delovnem mestu bolj obremenjeni. Teh je 32 odstotkov vprašanih zaposlenih, v predhodni meritvi jpa e bilo takšnih 23 odstotkov.

Podvojil se je tudi delež tistih, ki imajo skrajšan delovni čas, in jih je zdaj devet odstotkov, delež tistih, ki so na čakanju, pa je ostal pri osmih odstotkih. Najvišji doslej izmerjen delež v višini petih odstotkov so zabeležili med tistimi, ki so zaradi epidemije izgubili zaposlitev, kažejo rezultati raziskave, poimenovane nova normalnost, izvedene med 12. in 15. junijem na vzorcu 536 vprašanih.

Petina vprašanih v zadnji meritvi meni, da so ukrepi vlade za omilitev posledic bolj neustrezni, kar je pet odstotnih točk več kot v predhodni meritvi. Polovica vprašanih še vedno meni, da so ukrepi deloma ustrezni, deloma neustrezni. Da so ustrezni, pa meni 28 odstotkov vprašanih.

b9f93292b6aa8d77599557baaf73d654
Nataša Juhnov
Vse več delavcev dela s skrajšanim delovnim časom.

Od začetka maja, ko je delež bolj zaskrbljenih prvič padel pod 60 odstotkov, v Valiconu opažajo nihanje v oceni zaskrbljenosti, od druge polovice maja dalje se deleža bolj in manj zaskrbljenih izmenjujeta. V tokratni meritvi je zopet več tistih, ki so manj zaskrbljeni, 53 odstotkov. Še vedno prevladuje zaskrbljenost za gospodarstvo, dobra petina zaposlenih je v skrbi za svoje delovno mesto.

Za dobri dve petini vprašanih so trenutne razmere dokaj normalne. Tretjina jih pravi, da je situacija normalna glede na nove razmere, osem odstotkov pa, da je povsem normalna, takšna kot pred virusom. Tretjina vprašanih  odgovarja, da so razmere sprejemljive in da še nekako gre. Razpoloženje potrošnikov se je znova obrnilo v bolj negativno smer.

zaposleni delevci obremenjenost